Volim te sirove obroke iz jednog razloga: najčešće ih je vrlo jednostavno za pripremiti. I gotovi su za samo par minuta. S time je i mogućnost pogreške svedena na minimum.
Sastojci za ovaj recept garantiraju da je kolač - brutalno dobar. Okusi su savršeno sljubljeni, a pogodni su i za vegane, te one osjetljive na gluten i laktozu. Kakao im daje taj čokoladni okus, a obogaćuje antioksidansima. Pa ne zove se kakao bezveze "hranom bogova". Orah je orašasti plod koji ima najviše omega-3 masnih kiselina, a zna se koliko su ove masne kiseline važne za zdravlje.
Našla sam za vikend još jedan dobar recept pa sam ga odmah i isprobala.
Evo sastojaka:
- 150 g datulja
- 30 g kakaa u prahu
- 1/4 čajne žličice soli
- 2-3 žlice vode
- 150 g oraha
- 30 g pistacija
- 3 žlice nasjeckanih lješnjaka
Orahe i lješnjake sam ubacila u mlinac za kavu i izmljela do brašnaste strukture. Datulje sam stavila u toplu vodu i ostavila 15-ak minuta da omekšaju pa ih ogulila i očistila od koštice. Potom sam datulje, kakao, sol i vodu ubacila u blender i miksala dok nisam dobila kremastu smjesu. Dodala sam usitnjene orahe i pistacije i miksala dalje, dok nisam dobila ravnomjernu smjesu. Smjesa je prilično ljepljiva i konzistentna. (Ako nije, dodajte još malo vode, pa još izmiksajte)
Smjesu pretresite u posudu pa dodajte nasjeckane lješnjake i rukama promiješajte da lješnjaka bude posvuda po smjesi.
U protvan stavite papir za pečenje pa istresite smjesu i rasporedite i poravnajte po cijelom protvanu pa poravnajte po vrhu. Stavite u hladnjak na 30 minuta. Brownies će biti puno lakše rezati na manje komade kad se smjesa dobro ohladi. Po vrhu pospite s kakaom u prahu i još malo nasjeckanih lješnjaka.
Odličan okus ako ih kombinirate recimo sa sladoledom i šumskim voćem.
Objavljeno 11.01.2016.