Srijeda je daleko od vikenda, i prethodnog i sljedećeg. A najčešće baš srijedom maštam o nekoj slastici za vikend... a vikend daleko. Na poslu, srijeda znači priprema newslettera s receptima, što dodatno otežava borbu protiv slatkih napasti. Stoga, ovu smo srijedu u uredu se odlučili počastiti jednostavnim i brzo gotovim čokoladnim kolačom od slatkog krumpira.
Recept ide ovako:
Sastojci:
- 300 g slatkog krumpira
- 40 g mljevenih badema (obični bademi smljeveni u mlincu za kavu)
- 50 g heljdinog brašna
- 7 datulja
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1,5 žlica meda
- malo soli
Postupak:
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva, a u pravokutni protvan staviti papir za pečenje. Slatki krumpir oguliti i narezati na kockice pa staviti da se kuha. Pustiti da se dobro skuha i postane jako mekan. Ocijediti i pustiti da se malo ohladi.
Istovremeno, datulje staviti u malo vode i prokuhati na 1-2 minute pa oguliti i očistiti od koštice.
Slatki krumpir i datulje ubaciti u blender i izblendati u kremastu smjesu.
Sve ostale sastojke staviti u zdjelu, dobro promiješati pa dodati u blender i izmiksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu istresite u protvan i stavite u pećnicu da se peče. Gotovo je kad je čačkalica kojom probodete kolač, suha. Bit će to već nakon 10-15 minuta.
Objavljeno 28.10.2015.