Ksilitol (brezin šećer) - Zdrava i prirodna zamjena za bijeli šećer

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste odlučili izbaciti nezdravi bijeli šećer iz prehrane, sigurno ste potražili zamjene koje možete koristiti za njega, a koje su zdravije i nutritivno prihvatljivije. Među različitim zamjenama za šećer na tržištu se prije par godina pojavio ksilitol ili brezin šećer i njegova je popularnost sve veća.

secer

Što je ksilitol?

Ksilitol je alkoholni šećer koji se koristi u kućanstvima kao zamjena za šećer, a nalazimo ga i u proizvodima poput pasta za zube, žvakaćih guma i sl. Budući da se ksilitol metabolizira neovisno o inzulinu, nema utjecaj na razinu šećera u krvi pa je primjeren za korištenje dijabetičarima.

Kemijski gledano, šećerni alkoholi su kombinacija molekula šećera i molekula alkohola. Njihova struktura im omogućuje da stimuliraju receptore okusa za slatkoću na vašem jeziku.

Ksilitol se nalazi u malim količinama u mnogim vrstama voća i povrća te se stoga smatra prirodnim. Ljudi ga čak proizvode u malim količinama putem normalnog metabolizma.

Ksilitol ima približno istu slatkoću kao i saharoza, a slađi je od sličnih umjetnih sladila kao što su sorbitol i manitol. U usporedbi s bijelim šećerom, ksilitol sadrži 40% manje kalorija:

  • Stolni šećer: 4 kalorije po gramu
  • Ksilitol: 2,4 kalorija po gramu

Ksilitol se dobiva preradom stabla breze ili iz biljnog vlakna imena ksilan.

Nizak glikemijski indeks

Jedan od najvećih problema kod dodavanja šećera u prehranu je njegov utjecaj na rizinu šećera u krvi i inzulin. Dugoročno, zbog visokih razina fruktoze to može dovesti do razvoja inzulinske rezistencije i niza metaboličkih problema, uključujući dijabetes tipa 2.

No, ksilitol ne utječe ni na glukozu u krvi ni na inzulin pa je neusporedivo bolji odabir u odnosu na običan, bijeli šećer. Osim toga, glikemijski indeks ksilitola je niskih 7 (100 za glukozu).

Stoga, za osobe s dijebetesom, pretilošću ili drugim metaboličkim problemima ksilitol je izvrstan odabir.

secer

Zdravstveni učinci ksilitola na zdravlje

Ksilitol doprinosi zdravlju zuba

Mnogi će stomatolozi savjetovati korištenje žvakaćih guma koji sadrže ksilitol zbog njegovog doprinosa zdravlju zubi i prevenciji njihova propadanja. Jedan od vodećih čimbenika rizika za razvoj karijesa je oralna bakterija koja se zove Streptococcus mutans. Upravo je ta bakterija najodgovornija za razvoj plaka.

Iako je određena količina plaka na zubima normalna, višak plaka aktivira imunološki sustav da napadne bakterije u njemu. To može dovesti do upalnih bolesti desni kao što je gingivitis. Ove oralne bakterije hrane se glukozom iz hrane, ali ne mogu živjeti na ksilitolu. Točnije, one apsorbiraju ksilitol, ali on blokira njihovu proizvodnju energije i ubija ih. Slikovito, žvakanje žvakaćih guma sa ksilitolom dovodi do ubijanja štetnih bakterija u ustima.

Po nekim studijama, ovakve žvakaće gume smanjuju razinu štetnih bakterija u ustima za 27-75%.

Ksilitol smanjuje gljivične i infekciju ušiju

Sustav uha, grla i nosa je povezan i čest je slučaj, posebno kod djece, da se od bakterija u ustima, razviju različite infekcije ušiju. Pokazalo se da ksilitol može dovesti do izumiranja nekih od bakterija koje izaizvaju ove infekcije, na jednak način kao što to čini s bakterijama koje izazivaju plak.

Ksilitol, također, pomaže u slučaju infekcije kandidom, koja je uzrokovana gljivicom Candida albicans. Ksilitol smanjuje sposobnost ove gljivice da se zalijepi na površinu, čime se sprječava infekcija.

ksilitol

Sigurnost korištenja ksilitola

Ne postoji zdravstveni rizik za normalnu razinu potrošnje, a Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije postavila ograničenje na dnevni unos ksilitola. Zbog nepovoljnog laksativnog učinka koji svi polioli imaju na probavni sustav u visokim dozama, ksilitol je zabranjen za korištenje u proizvodnji bezalkoholnih pića u EU.

Slično tome, zbog izvješća Znanstvenog odbora za hranu iz 1985. godine, u kojem se navodi da "uzimanje 50 g ksilitola dnevno može uzrokovati proljev", stolni zaslađivači koji sadrže ksilitol moraju imati istaknuto upozorenje: "pretjerana konzumacija može imati laksativne učinke". U prodaji su dopuštene žvakaće gume koje sadrže ksilitol.

pas

Ksilitol je iznimno opasan za pse!

Kako je rečeno, kod ljudi se ksilitol vrlo sporo apsorbira i nema značajnijeg utjecaja na proizvodnju inzulina. No, kod pasa je priča potpuno drugačija. Kada pas pojede nešto što sadrži ksilitol, njegov organizam ga pretvara u glukozu i počinje proizvoditi značajnu količinu inzulina. Potom, dolazi do apsorpcije glukoze u krvotok, a to može dovesti do hipoglikemije, pa čak i smrti.

Već sa samo 0,1 grama ksilitola po kilogramu tjelesne težine pas će biti životno ugrožen, pa će se Chihuahua od 3 kilograma razboljeti ako pojede samo 0,3 grama ksilitola. To je manje od količine sadržane u jednom komadu gume za žvakanje.

Ukoliko posumnjate da je vaš pas progutao nešto što sadrži ksilitol, odmah posjetite veterinara.

Objavljeno 18.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!