Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Losos danas slovi za jednu od najzdravijih namirnica. Riječ je o ribi koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi. Nije bila osobito popularna kod nas do prije nekoliko godina, a razlog tomu vjerojatno leži u dostupnosti. Danas imamo drugačiju situaciju te ga u raznim oblicima možete naći u gotovo svakoj trgovini.
Glavna mu je prednost to što obiluje omega 3 masnim kiselinama i predstavlja izvanredan izvor visokokvalitetnih bjelančevina. Od minerala tu su selen, magnezij i fosfor. Pogledajmo što je s vitaminima. Oko 100 grama lososa sadrži dnevne potrebe vitamina D te polovicu dnevnih potreba vitamina B3 i B12. Losos je također bogat vitaminima A, E, i B6.
Svježi losos u 100 g sadrži: 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost mu je nešto viša nego kod ostalih riba što brojčano izgleda, 100 grama = 116 kcal.
Često pišemo o omega 3 masnim kiselinama, ali vrijedi još jednom podsjetiti. To su dugolančane višestrukonezasićene masne kiseline koje su prijeko potrebne za cjelokupan čovjekov razvoj. Obzirom da ih naš organizam ne može sam sintetizirati, ostaje nam mogućnost unosa putem prehrane.
Dokazano je blagotvorno djelovanje omega 3 masne kiseline na zdravlje krvožilnog sustava obzirom da ima mogućnost spuštanja ukupne razine masnoća u krvi. Spomenuta je kiselina iznimno važna i u rastu i razvoju djece. Pomaže boljem radu mozga i poboljšavanju pamćenja štiteći na taj način naš živčani sustav.
Konzumacijom lososa učinit ćete dobro i za svoje kosti, mišiće i zglobove, ubrzati metabolizam i pridonijeti proizvodnji kolagena u koži koji će joj pružiti mladoliki izgled. Zapravo, uopće ne znamo zašto sve ovo nabrajamo jer vidljivo je, ako ne počnete ubrzo jesti losos, ne piše vam se dobro. :)
Idemo vidjeti koje sve vrste lososa možete kupiti. Naime, dvije su najpoznatije, a to su atlantski i pacifički losos. Kod pacifičkog lososa nalazimo pet predstavnika koje ujedno smatraju cjenjenijima od atlantskog kolege. Dolaze s Aljaske, a prvi među jednakima bio bi King salmon ili Chinook losos kojeg još zovu i kraljem lososa na Aljasci. Slijedi ga Sockeye losos kojeg karakterizira jarko crvena boja zbog kojeg ga još zovu i crveni losos. Iznimno je bogatog okusa koji mahom dolazi iz visoke koncentracije ulja. Neki ljubitelji lososa čak znaju mrmljati u bradu da je ovaj najukusniji i najbolji od svih.
Nadalje, od pacifičkih imamo još trojicu, a to su Srebrni, Chum i Pink losos. Nismo spominjali, ali za sve one koji su se već pitali gdje je rečenica i o tome, u prodaji možete pronaći divlji odnosno prirodni losos i onaj iz uzgoja. Kao i kod sve ostale ribe, najbolje je dohvatiti ovog divljeg.
Pri kupnji, vodite računa da je losos svjež što ćete kao i kod ostale ribe prepoznati po jasnom sjajnom oku, crvenim i vlažnim škrgama, glatkoj i sjajnoj koži te čvrstom mesu. Također je važno da je losos kojeg pikirate skladišten u pravilnim uvjetima.
Na vama je da se odlučite između svježeg, zamrznutog, cijelog ili u odrescima, dimljenog, sušenog što već volite. Možete ga konzumirati i više puta tjedno obzirom da sadrži malu količinu žive. Ukoliko ga ubacite na vaš jelovnik u dane koji nam odgovaraju, stižemo na klopu da se osobno uvjerimo da li ste slijedili savjete iz članka. :) U slast!
Odrezak lososa s povrćem
Sastojci:
- 200 g lososa
- 100 g brokule
- 100 g cvjetače
- 50 g mrkve
Priprema:
Odrezak lososa premažite maslinovim uljem, nacijedite limunovim sokom i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Prije pečenja odrezak lososa je potrebno dobro ocijediti. Idealna debljina odreska bila bi 1-1,5 cm.
Pecite ga na umjerenoj temperaturi kako bi dobili srednje pečeni odrezak i to 3 do 4 minute sa svake strane. Prije završne pripreme lososa skuhajte brokulu, cvjetaču i mrkvu, a naš je savjet da dodate i crne masline narezane na ploškice. Sve posložite na tanjur i zalijte maslinovim uljem te poslužite uz čašu dobrog plavca, terana ili merlota. U slast!
Pasta od dimljenog lososa
Sastojci:
- 100 g penne pasta
- 150 g dimljenog lososa
- 75 g krem sira
- Mladi luk
- Peršin
- Svježi kopar
Priprema:
Najprije skuhajte tjesteninu. Savjetujemo penne no poslužit će svaka koju i inače preferirate. Dok pripremate penne, isjeckajte svježi peršin i kopar te cijeli mladi luk. Uz to narežite i dimljeni losos na trakice. Izmješajte skuhane penne, začinsko bilje i mladi luk. Dodajte losos izrezan na trakice i krem sir. Po želji začinite solju i paprom te poslužite.
Losos na brzaka
Sastojci:
- 200 g tanko izrezanih fileta svježeg lososa
- 125 g rikule
- 200 g mini rajčica
- 125 g mozzarelle
- kapare
- masline
Dressing:
- sok od 2 limuna
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- par kapi soka od naranče
- pola žličice šećera
- 1/4 žličice soli
Priprema:
Posložite svježu opranu rikulu na pladanj. Filete lososa izrežite na trakice i poslažite po rikoli. Preko rikole i lososa prelijte iscijeđeni sok od jednog limuna. Kako biste izradili dressing za salatu, iscijedite sok od drugog limuna, dodajte maslinovog ulja, šećera, soli, nekoliko kapi narančinog soka i sve dobro promiješajte. Narežite rajčicu i mozzarellu te poslažite na pripremljenu salatu. Po želji dodajte masline i kapare. Rashlađenu salatu prelijte pripremljenim dressingom i poslužite.
Objavljeno 09.05.2017.