Vježbaj kod kuće pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Recenzija: Kikiriki maslac u prahu - 80% masti i 25% kalorija manje, a izvrstan okus!

Image

Ako ste ljubitelj kikirikija i često guglate recepte koji ga sadrže, sigurna sam da ste naišli na jako velik broj stranih recepata koji u sebi sadrže "PBP" ili peanut butter powder, odnosno maslac od kikirikija u prahu. O čemu se zapravo radi?

Maslac od kikirikija u prahu se dobiva cijeđenjem ulja iz pečenog kikirikija, a potom mljevenjem kikirikija do oblika praha. Rezultat je proizvod koji je zadržao dobro znanu i voljenu aromu kikirikija, ali je udio masnoća smanjen za 85%. Logično, sa smanjenjem udjela masti, drastično je smanjena i kalorijska vrijednost i to ovaj proizvod čini poželjnim među svima koji vole kikiriki, ali paze na kalorijski unos ili pokušavaju održati deficit potreban za mršavljenje.

Osim značajno manjeg udjela kalorija i masti, maslac od kikirikija u prahu se može pohvaliti visokim udjelom vlakana i proteina.

pbp

Isprobala sam dva na našem tržištu dostupna maslaca od kikirikija u prahu: kikiriki maslac u prahu (neutral) i kikiriki maslac u prahu (čokoladni) i ovo su moji dojmovi:

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Usporedba nutritivnog sastava

U sljedećoj tablici vam donosim usporedbu nutritivnog sastava između ova dva kikiriki maslaca u prahu i klasičnog kikiriki maslaca iz čega ćete najbolje zamijetiti najveće razlike:

tablica

Kako je razvidno iz tablice, oba kikiriki maslaca u prahu imaju značajno manju kalorijsku vrijednost, čak 25% manje od klasičnog maslaca od kikirikija. Udio masti je gotovo 80% manji od visokog udjela masti u klasičnom maslacu.

No, maslac u prahu ima dvostruko veći udio ugljikohidrata i šećera, ali i gotovo dvostruko veći udio vlakana i proteina. Klasičan maslac je značajno više slan od verzija u prahu, a među njima je čokoladni prilično više slan od ovoga neutralnog okusa.

Ipak treba imati na umu da se u receptima prah koristi u puno manjim količinama nego što je to slučaj kod klasičnog maslaca pa je i unos manji, po porciji.

pbp

Primjena u receptima

Primjena kikiriki maslaca u prahu je vrlo jednostavna i može ga se dodati jako velikom broju jela, također, može ga se koristiti u ovom izvornom, praškastom obliku, a ako ga pomiješate s malo vode dobit ćete ga u obliku maste.

Tijekom pripreme ove recenzije, ovaj kikiriki maslac u prahu sam koristila u sljedećim jelima:

  • Zobena kaša
  • Smoothie
  • Chia puding

Osim toga, možete ga pomiješati i u različite smjese za kolače, od muffina, do brownieja ili bilo kakvih sličnih keksića i drugih zdravih slastica.

pbp

Razlika između neutralnog i čokoladnog kikiriki maslaca u prahu

Kako bih najlakše ocijenila razliku između neutralnog i čokoladnog okusa kikiriki maslaca u prahu, napravila sam potpuno isti chia puding, ali sam u jedan pomiješala prah neutralnog okusa, a u drugi onaj čokoladni. Budući da sam dodala samo po jednu žlicu praha (oko 5 grama) ni nutritivni sastav se nije previše promijenio (23 kcal, 2,5 g proteina).

Puding u kojem se nalazi neutralni prah je poprimio lijepu aromu kikirikija koji je ovom chia pudingu dao neku vrstu topline i punoće okusa. Čokoladni prah je tu dodao, uz aromu kikirikija i laganu čokoladnu notu pa će se za ovu verziju sigurno odlučiti svi oni kojima je čokolada omiljen okus i slastica.

Stoga, ako svojoj zobenoj kaši, smoothieju, chia pudingu ili bilo kojoj drugoj slastici želite dodati okusa kikirikija svakako savjetujem da uzmete ovaj neutralni prah, a ako mu želite uz kikiriki dodati i čokoladnu notu, onda je čokoladna verzija pun pogodak.

pbp

Zaključak

Ukoliko ste na dijeti ili pazite na kalorijski unos, a volite okus i aromu kikiriki maslaca, onda su ove varijante u prahu izvrsno rješenje: savršeno će zamijeniti maslac od kikirikija u svim receptima u kojem biste ga inače stavljali, okus ćete i dalje dobiti onaj poznati i dragi, a udio masnoće i kalorija bit će drastično smanjen.

Ipak, ukoliko ste obožavatelj maslaca od kikirikija „na žlicu“ i ne zamarate se pretjerano njegovom ogromnom kalorijskom vrijednošću, tada će prah teško zamijeniti izvorni maslac. Ipak, kad s prahom napravite pastu, ponovo ćete dobiti okusom prihvatljiv, ali značajno manje mastan „maslac“ koji može utažiti vašu želju.

 ili Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 23.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija