
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Zobena kaša mnogima je doručak koji ne preskaču. No, kako je to čest izbor tako vrlo često ponestane i ideja kako pripremiti zobenu kašu na nov i ukusan način.
Kako se priprema zobena kaša?
Za pripremu osnovne zobene kaše trebate zobene pahuljice i vodu ili mlijeko. Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.
Što dulje budete miješali, to će kaša biti gušća. Kad je gotova, skinete s ploče i ostavite da se malo ohladi.
Kad je smjesa gotova, istresite je u posudicu iz koje ćete jesti. U ovom trenutku u zobenu kašu možete dodati što god vam padne na pamet: svježe ili sušeno voće, orašaste plodove, sjemenke, proteine, med, neke superhrane... baš što god želite.
Donosimo popis s 10 recepata za pripremu zobene kaše:
1. Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žličica Proteinelle (nije nužno, ali je poželjno i jako fino :) )
- Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)
Priprema:
- Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
- U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.
2. Zobena kaša s jabukama (kad se poželite pite od jabuka)
Sastojci:
- 1 jabuka
- 60 g zobenih pahuljica
- 1/2 žličice cimeta
- 150 ml zobenog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
Postupak:
- Jabuku ogulite i narežete na kockice. Na tavi zagrijete kokosovo ulje pa dodate jabuke.
- Lagano ih dinstate dok nisu omekšale pa dodate cimet i promiješate pa ostavite poklopljeno sa strane.
- Uzmite manju posudu, ulijte u nju mlijeko i pustite da se zagrije.
- Zatim u mlijeko dodate zobene pahuljice pa uz miješanje kratko kuhajte, potom dodate jabuke u cimetu i sve promiješate.
- Ako želite, možete u smjesu dodati žličicu meda. Ako želite da kaša bude slađa.
3. Pečena zobena kaša s bademima i brusnicama
Sastojci:
- 100 g zobenih pahuljica
- 1/3 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 šaka badema, sitno nasjeckanih
- 100 g sušenih brusnica
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica kokosovog ulja
- sladilo, po želji (naruči ovdje)
Postupak:
- Večer ranije u većoj posudi pomiješate zobene, sladilo (steviju), prašak za pecivo, cimet, bademe i sušene brusnice.
- Potom u sredini napravite udubljenje pa unutra stavite mlijeko, jaje i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješate i stavite u hladnjak preko noći.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a okruglu vatrostalno zdjelu lagano namažite s malo kokosovog ulja.
- Smjesu koja je prenoćila u hladnjaku promiješajte i izlijte u posudu pa premažite kistićem preostalo pola žlice kokosovog ulja.
- Peče se dok se sva tekućina je ispari, oko 15 minuta, odnosno dok smjesa ne počne dobivati zlatno-smeđu boju.
4. Zobena kaša s Proteinellom, lješnjacima i voćem
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 150 ml + 4 žlice mlijeka
- 1 žlica Proteinelle
- 1 šaka lješnjaka
- 1/3 banane
- par malina
- voda
Postupak:
- Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.
- Dok se zobena kaša kuha, u drugoj posudici stavite par (3-4) žlice mlijeka i 1 veliku žlicu Proteinelle i ostavite da se otopi.
- Potom u smjesu ubacite šaku lješnjaka, da se zagriju u toj čokoladi koja već i sama sadrži lješnjake, samo zdrobljene.
- Za to vrijeme je zobena kaša gotova, pa je istresite na tanjur i raširite.
- Preko kaše istresite otopljenu Proteinellu s lješnjacima pa preko svega stavite par malina i narezanu trećinu banane.
5. Zobena kaša s medom i bademima
Sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 2 žlice meda
- 1 šaka badema (isjeckanih)
Priprema:
- Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane bademe.
- Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte med i promiješajte.
- Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, ovisi kako preferirate.
6. Zobena kaša s jabukom i cimetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 1 jabuka
- 1 ravna žličica cimeta
- Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica meda
- Ploškice jabuke za dekoraciju
- Sjeckani bademi za dekoraciju
Priprema:
- Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
- Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
- Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
- U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.
Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.
7. Zobena kaša s maslacem od kikirikija i namazom od aronije
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 1 žličica džema od aronije
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1/2 žličice cimeta
Postupak:
- U posudici zagrijte oko 200 ml vode i ubacite zobene pahuljice pa cimet.
- Miješajte dok ne dobijete kašu željene gustoće.
- Kad je kaša gotova, istresite je u zdjelicu, dodajte maslac od kikirikija i namaz od aronije ili neki drugi pekmez pa sve promiješajte i uživajte u svakom zalogaju.
8. Zobena kaša s goji bobicama i pinjolima
Sastojci:
- 70 g zobenih pahuljica
- šaka goji bobica
- šaka pinjola
- 1 žličica meda, po želji
- Cimet
Postupak:
- U posudici zagrijte malo vode i ubacite zobene pa uz miješanje napravite kašu željene gustoće.
- Kad je gotovo, istresite u posudu, dodajte sve ostale sastojke, pomiješajte i uživajte.
9. Zobena kaša s hokkaido bučom i orasima
Sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 50 g hokkaido buče
- 1 šaka oraha (isjeckanih) (naruči ovdje)
Priprema:
- Buču narežite na kockice i prokuhajte, da omekša.
- Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane orahe.
- Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte buču i promiješajte.
- Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, kako želite.
10. Slana zobena kaša s povrćem i jajetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 g ribane mrkve
- 100 g ribane tikvice
- Svježi vlasac
- Sol, svježe mljeveni papar
- 500 ml vode
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)
Priprema:
- Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
- U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
- Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.
Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.
Objavljeno 31.05.2023.