Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Zobena kaša mnogima je doručak koji ne preskaču. No, kako je to čest izbor tako vrlo često ponestane i ideja kako pripremiti zobenu kašu na nov i ukusan način.
Kako se priprema zobena kaša?
Za pripremu osnovne zobene kaše trebate zobene pahuljice i vodu ili mlijeko. Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.
Što dulje budete miješali, to će kaša biti gušća. Kad je gotova, skinete s ploče i ostavite da se malo ohladi.
Kad je smjesa gotova, istresite je u posudicu iz koje ćete jesti. U ovom trenutku u zobenu kašu možete dodati što god vam padne na pamet: svježe ili sušeno voće, orašaste plodove, sjemenke, proteine, med, neke superhrane... baš što god želite.
Donosimo popis s 10 recepata za pripremu zobene kaše:
1. Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žličica Proteinelle (nije nužno, ali je poželjno i jako fino :) )
- Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)
Priprema:
- Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
- U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.
2. Zobena kaša s jabukama (kad se poželite pite od jabuka)
Sastojci:
- 1 jabuka
- 60 g zobenih pahuljica
- 1/2 žličice cimeta
- 150 ml zobenog mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
Postupak:
- Jabuku ogulite i narežete na kockice. Na tavi zagrijete kokosovo ulje pa dodate jabuke.
- Lagano ih dinstate dok nisu omekšale pa dodate cimet i promiješate pa ostavite poklopljeno sa strane.
- Uzmite manju posudu, ulijte u nju mlijeko i pustite da se zagrije.
- Zatim u mlijeko dodate zobene pahuljice pa uz miješanje kratko kuhajte, potom dodate jabuke u cimetu i sve promiješate.
- Ako želite, možete u smjesu dodati žličicu meda. Ako želite da kaša bude slađa.
3. Pečena zobena kaša s bademima i brusnicama
Sastojci:
- 100 g zobenih pahuljica
- 1/3 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 šaka badema, sitno nasjeckanih
- 100 g sušenih brusnica
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica kokosovog ulja
- sladilo, po želji (naruči ovdje)
Postupak:
- Večer ranije u većoj posudi pomiješate zobene, sladilo (steviju), prašak za pecivo, cimet, bademe i sušene brusnice.
- Potom u sredini napravite udubljenje pa unutra stavite mlijeko, jaje i ekstrakt vanilije te sve dobro promiješate i stavite u hladnjak preko noći.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a okruglu vatrostalno zdjelu lagano namažite s malo kokosovog ulja.
- Smjesu koja je prenoćila u hladnjaku promiješajte i izlijte u posudu pa premažite kistićem preostalo pola žlice kokosovog ulja.
- Peče se dok se sva tekućina je ispari, oko 15 minuta, odnosno dok smjesa ne počne dobivati zlatno-smeđu boju.
4. Zobena kaša s Proteinellom, lješnjacima i voćem
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 150 ml + 4 žlice mlijeka
- 1 žlica Proteinelle
- 1 šaka lješnjaka
- 1/3 banane
- par malina
- voda
Postupak:
- Tekućinu stavite u posudicu i zagrijte na ploči. Kad se tekućina počela zagrijavati, dodajte zobene pahuljice i miješajte, pazeći pritom da se kaša ne zalijepi za dno posude.
- Dok se zobena kaša kuha, u drugoj posudici stavite par (3-4) žlice mlijeka i 1 veliku žlicu Proteinelle i ostavite da se otopi.
- Potom u smjesu ubacite šaku lješnjaka, da se zagriju u toj čokoladi koja već i sama sadrži lješnjake, samo zdrobljene.
- Za to vrijeme je zobena kaša gotova, pa je istresite na tanjur i raširite.
- Preko kaše istresite otopljenu Proteinellu s lješnjacima pa preko svega stavite par malina i narezanu trećinu banane.
5. Zobena kaša s medom i bademima
Sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 2 žlice meda
- 1 šaka badema (isjeckanih)
Priprema:
- Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane bademe.
- Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte med i promiješajte.
- Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, ovisi kako preferirate.
6. Zobena kaša s jabukom i cimetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 1 jabuka
- 1 ravna žličica cimeta
- Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica meda
- Ploškice jabuke za dekoraciju
- Sjeckani bademi za dekoraciju
Priprema:
- Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
- Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
- Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
- U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.
Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.
7. Zobena kaša s maslacem od kikirikija i namazom od aronije
Sastojci:
- 50 g zobenih pahuljica
- 1 žličica džema od aronije
- 1 žlica maslaca od kikirikija
- 1/2 žličice cimeta
Postupak:
- U posudici zagrijte oko 200 ml vode i ubacite zobene pahuljice pa cimet.
- Miješajte dok ne dobijete kašu željene gustoće.
- Kad je kaša gotova, istresite je u zdjelicu, dodajte maslac od kikirikija i namaz od aronije ili neki drugi pekmez pa sve promiješajte i uživajte u svakom zalogaju.
8. Zobena kaša s goji bobicama i pinjolima
Sastojci:
- 70 g zobenih pahuljica
- šaka goji bobica
- šaka pinjola
- 1 žličica meda, po želji
- Cimet
Postupak:
- U posudici zagrijte malo vode i ubacite zobene pa uz miješanje napravite kašu željene gustoće.
- Kad je gotovo, istresite u posudu, dodajte sve ostale sastojke, pomiješajte i uživajte.
9. Zobena kaša s hokkaido bučom i orasima
Sastojci:
- 4 dcl mlijeka
- 150 g zobenih pahuljica
- 50 g hokkaido buče
- 1 šaka oraha (isjeckanih) (naruči ovdje)
Priprema:
- Buču narežite na kockice i prokuhajte, da omekša.
- Stavite mlijeko da se grije i dodajte pahuljice. Miješajte dok ne počne vrenje.. sve dok se ne zgusne, a potom dodajte sjeckane orahe.
- Maknite s vatre i nakon 2-3 minute dodajte buču i promiješajte.
- Istresite u posudice i poslužite hladno ili toplo, kako želite.
10. Slana zobena kaša s povrćem i jajetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 g ribane mrkve
- 100 g ribane tikvice
- Svježi vlasac
- Sol, svježe mljeveni papar
- 500 ml vode
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)
Priprema:
- Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
- U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
- Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.
Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.
Objavljeno 31.05.2023.