Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Sve je više pobornika paleo prehrane, posebno među sportašima. Prema načelima ove prehrane, jelovnik se sastavlja prema namirnicama koje su bile dostupne čovjeku koji je živio u vrijeme paleolitika, prije razvoja poljoprivrede.
Zagovornici paleo prehrane ističu da ljudski probavni sustav nije mogao dovoljno brzo pratiti prehrambenu i prerađivačku industriju te je to rezultiralo nizom bolesti i prehrambenih poteškoća.
Stoga, kako bismo olakšali uvođenje paleo prehrane onima koji se na nju odluče, donosimo 10 paleo recepata za sve obroke u danu.
Paleo doručak
"Palačinke" sa šunkom i špinatom
Sastojci:
- 4 jaja
- 30 g kokosovog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 100 g špinata, narezanog na sitno
- 100 g pureće ili pileće šunke, narezane na kockice
- 1/2 žličice jabučnog octa
- sol, papar
Postupak:
U posudi umutite jaja i dodajte začine. Potom dodajte sve ostale sastojke. Zagrijte tavu. Velikom žlicom na tavu stavljajte mjerice smjese pa ih po vrhu poravnajte da dobijete oblik onih malih, "američkih" palačinki. Nakon par minuta okrenite da se zapeku s obje strane.
Engleski muffin
Sastojci:
- 40 g bademovog brašna
- 1 žlica kokosovog brašna
- 1/4 žličice praška a za pecivo
- 1 jaje
- 2 žlice vode
- 1/2 žlice kokosovog ulja
- sol
- 1/4 žličice cimeta
- 1/2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica grožđica
Postupak:
Sve suhe sastojke pomiješajte u jednoj posudi. Dodajte sve vlažne sastojke i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Smjesu izlijte u posudice za mikrovalnu, do 3/4 visine pa zagrijte 2-3 minute. Potom izvadite muffin iz posudice, prerežite na pola i tostirajte u tosteru 2-3 minute.
Paleo ručak
Mesne okruglice
Sastojci:
- 4-5 šampinjona, narezanih na sitno
- 1 srednje velika glavica luka, narezana na sitno
- 1 srednje veliki slatki krumpir, nariban
- 500 g mljevenog goveđeg buta
- 3 žlice paste od rajčice (koncentrat)
- sol, papar
- 2 žlice kokosovog ulja
Postupak:
Zagrijte pećnicu za 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. U veću posudu stavite gljive, luk i slatki krumpir i sve dobro promiješajte. Dodajte mljevenu govedinu, pastu od rajčice i začine. Sve dobro promiješajte pa oblikujte kuglice i stavite ih na papir za pečenje. Pecite 15-20 minuta uz povremeno okretanje, da se jednako zapeku sa svih strana.
Pileća rolada s pršutom
Sastojci:
- 3 pileća prsa
- 3 fete pršuta
- 30 g pesta
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 glavice cvjetače
- 1 žličica cijeđenog limuna
- 1 mladi luk
- sol, papar
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano istucite svaki komad pilećih prsa da dobijete ravnu šniclu. Na svaki komad po sredini stavite žličicu pesta. Na to stavite po fetu pršuta tako da je po rubovima piletina ostala neprekrivena. Od tanjeg kraja urolajte svaki komad do kraja pa probodite čačkalicom da se ne odmota.
U dublji protvan stavite maslinovo ulje, nakidane cvjetove cvjetače i na kolutove narezan luk pa stavite u pećnicu da se peče 12. Izvadite pa u sredini napravite mjesta i stavite rolanu piletinu pa vratite u pećnicu još 15-ak minuta, dok piletina nije pečena.
Paleo večera
Salata s mahunama
Sastojci:
- 500 g mahuna
- 1 manja glavica crvenog luka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- 50 g oraha
- sol, papar, po želji
Postupak:
Mahune stavite u vodu i lagano prokuhajte 2-3 minute pa procijedite. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa dodajte na sitno narezan luk i mahune i lagano prodinstajte dok se luk ne omekša pa izvadite na tanjur. Preko povrća stavite usitnjene orahe i začine. Možete jesti toplo ili hladno.
Losos s limunom i kaparima
Sastojci:
- 200 g fileta lososa
- 1 limun
- 1 žlica kapara
- sol, papar
- 1 žličica bosiljka
- 1 žličica maslinovog ulja
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. Losos obrišite papirnatim ubrusom pa stavite na papir za pečenje, na stranu na kojoj je kora. Po lososu pospite sol i papar pa kapare i bosiljak. Po vrhu poslažite kolutove limuna narezane na 2-3 milimetra debljine.
Pecite 15-ak minuta i servirajte dok je toplo.
Paleo međuobrok
Guacamole
Sastojci:
- 3 avokada
- 1 limun, iscijeđen sok
- 1 mala glavica luka
- sol, papar
Postupak:
Glavicu luka izrežite na što sitnije pa stavite u posudu. Dodajte mu sok cijeđenog limuna. U blenderu (ili štapnim mikserom) do kaše izmiksajte avokado pa dodajte u mješavinu luka i limunovog soka. Dodajte začine i sve dobro promiješajte pa ostavite malo da stoji. Po vrhu možete dodati malo ljute papričice.
Paprike punjene kozjim sirom
Sastojci:
- 5 manjih paprika
- 100 g svježeg kozjeg sira
- 50 g ricotte
- 1/3 češnjaka u prahu
- sol, papar, po želji
Postupak:
Paprike prerežite na pola i očistite od koštica. U manjoj posudi pomiješajte sve ostale sastojke pa žlicom napunite svaku polovicu paprike.
Stavite u pećnicu pa pecite na 200 stupnjeva 15-ak minuta, dok se sir ne zapeče.
Paleo desert
Paleo mousse
Sastojci:
- 1 limenka kokosovog mlijeka, ostaviti preko noći u hladnjaku
- 1,5 žličica meda
- malo stevije
- 3 žličice kakaa u prahu
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- par oraha
Postupak:
Nakon stajanja na hladnome, kokosovo mlijeko će se odvojiti na tekući dio koji ostaje na dnu i masniji čvrsti dio koji se skupi na vrhu limenke. Nama za mousse treba upravo taj čvrsti dio.
U manju posudu za miksanje stavite masnoću iz kokosovog mlijeka, dodajte ostale sastojke. Miksajte oko 2 minute dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Po vrhu stavite orahe.
Sirova torta od naranče
Sastojci:
Čokoladna podloga
- 2 čaše badema
- 2 žlice kokosovog ulja (sobna temperatura)
- 4 žlice meda
- 2 žlice kakaa u prahu
Krema od naranče
- 2,5 čaše indijskih oraščića (prethodno namakanih u vodi barem 3 h)
- 3 žlice kokosovog ulja (sobna temperatura)
- 2/3 čaše meda ili manje prema okusu
- ribana korica 3 naranče
- sok 3 naranče
Priprema:
Čokoladna podloga:
Usitniti bademe što sitnije (ili koristiti bademovo brašno) pa im dodati med, kakao prah i kokosovo ulje koje je bilo na sobnoj temperaturi. Sve dobro pomiješati dok ne dobijete jednoličnu, kompaktnu smjesu. Utisnuti prstima podlogu na dno kalupa za tortu.
Krema od naranče:
U blenderu pomiješati sve sastojke dok smjesa ne bude glatka. Ako je pregusto i blender se ne vrti, dodati još malo soka od naranče, ali ne previše jer će krema biti prerijetka i možda se neće moći lijepo učvrstiti. Nasuti kremu na čokoladnu podlogu i ostaviti u hladnjaku 24 sata.
Objavljeno 31.01.2022.