Vježbaj kod kuće pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening

Ovaj domaći kruh od heljde i chia sjemenki mi je pravo otkriće!

Image
Uz malo truda
4 osobe
80min

Volim povremeno napraviti neki zdravi, domaći kruh pa s njime napravim sendvič ili krišku pojedem uz obrok. Ovaj put sam se odlučila za jednu neobičnu kombinaciju, kruh s heljdinim brašnom i chia sjemenkama.

Ako ne koristite heljdu, svakako razmislite o tome da to promijenite. Heljda je visokokvalitetna integralna žitarica koja se može pohvaliti visokim udjelom proteina, vlakana i kvalitetnih ugljikohidrata.

O chia sjemenkama znate da su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, bogate antioksidansima te vas opskrbljuju vlaknima, željezom i kalcijem. Dakle, sve što želimo dobro za svoj organizam naći ćemo u ovim dvjema sastavnicama ovog super kruha.

kruh

Sastojci:

  • 40 g chia sjemenki
  • 250 ml vode
  • 300 g heljdinog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1,5 žličica soli
  • 180 ml vode
  • 60 ml otopljenog maslaca ili gheea
  • Za posip: suncokretove sjemenke

kruh

Postupak:

U posudi pomiješajte chia sjemenke i 240 ml vode i ostavite da stoji 20-ak minuta, da dobijete želatinoznu smjesu.

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zagrijte pećnicu za 180 stupnjeva, a u protvan za kruh stavite papir za pečenje. Stavite toliko papira da viri iznad rubova protvana, kako biste kruh po pečenju lakše izvadili iz kalupa.

U posudi pomiješajte heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte preostalu vodu, otopljeni maslac i gelastu mješavinu chia sjemenki. Izmiješajte dok se dobro ne prožme, ali nemojte pretjerivati s miješanjem jer se kruh neće tada dovoljno dići.

Pretresite ovu sad ljepljivu smjesu u protvan. Po vrhu poravnajte i pospite suncokretovim sjemenkama pa stavite peći. Pecite oko 70 minuta, odnosno dok čačkalica kojom probodete kruh ne bude suha, što znači da je kruh i unutra peče.

Izvadite iz pećnice pa ostavite da se ohladi. Kad je hladan, povlačeći za papir za pečenje, izvadite kruh iz kalupa.

Narežite i uživajte u punoći i intenzivnom okusu heljde.

kruh

Objavljeno 26.09.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija
Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija