Ovaj domaći kruh od heljde i chia sjemenki mi je pravo otkriće!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz malo truda
4 osobe
80min

Volim povremeno napraviti neki zdravi, domaći kruh pa s njime napravim sendvič ili krišku pojedem uz obrok. Ovaj put sam se odlučila za jednu neobičnu kombinaciju, kruh s heljdinim brašnom i chia sjemenkama.

Ako ne koristite heljdu, svakako razmislite o tome da to promijenite. Heljda je visokokvalitetna integralna žitarica koja se može pohvaliti visokim udjelom proteina, vlakana i kvalitetnih ugljikohidrata.

O chia sjemenkama znate da su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, bogate antioksidansima te vas opskrbljuju vlaknima, željezom i kalcijem. Dakle, sve što želimo dobro za svoj organizam naći ćemo u ovim dvjema sastavnicama ovog super kruha.

kruh

Sastojci:

  • 40 g chia sjemenki
  • 250 ml vode
  • 300 g heljdinog brašna
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 1,5 žličica soli
  • 180 ml vode
  • 60 ml otopljenog maslaca ili gheea
  • Za posip: suncokretove sjemenke

kruh

Postupak:

U posudi pomiješajte chia sjemenke i 240 ml vode i ostavite da stoji 20-ak minuta, da dobijete želatinoznu smjesu.

Zagrijte pećnicu za 180 stupnjeva, a u protvan za kruh stavite papir za pečenje. Stavite toliko papira da viri iznad rubova protvana, kako biste kruh po pečenju lakše izvadili iz kalupa.

U posudi pomiješajte heljdino brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte preostalu vodu, otopljeni maslac i gelastu mješavinu chia sjemenki. Izmiješajte dok se dobro ne prožme, ali nemojte pretjerivati s miješanjem jer se kruh neće tada dovoljno dići.

Pretresite ovu sad ljepljivu smjesu u protvan. Po vrhu poravnajte i pospite suncokretovim sjemenkama pa stavite peći. Pecite oko 70 minuta, odnosno dok čačkalica kojom probodete kruh ne bude suha, što znači da je kruh i unutra peče.

Izvadite iz pećnice pa ostavite da se ohladi. Kad je hladan, povlačeći za papir za pečenje, izvadite kruh iz kalupa.

Narežite i uživajte u punoći i intenzivnom okusu heljde.

kruh

Objavljeno 26.09.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti