
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Makovnjača je sastavni dio tradicionalnog, blagdanskog stola diljem Hrvatske. Čini mi se da ne postoji kuhinja u kojoj se barem jednom nije pripremala.
Uvijek sam radije birala onu natrpanu s makom stoga sam odlučila i ovu vegansku varijantu makovnjače obilato napuniti makom, jer zašto ne?
Moram priznati da su dizana tijesta pravi izazov kada ne koristite bijeli šećer i bijelo brašno jer kokosov šećer, čini mi se, ne surađuje prijateljski s kvascem no svejedno, tijesto će se dići. Također, koristite li pirovo brašno, posebice integralno, kvaliteta tijesta bit će drugačija od one na koju smo navikli, a navikli smo na mekano, sočno tijesto.
Ako vam to zbilja treba, preporučujem da koristite pšenično polubijelo T850 brašno i agavin ili rižin slad. A ako nemate ništa protiv pomalo sušeg tijesta, spremnog za utoćati u neki topli (ili hladni) napitak, onda ste spremni na recept.
Sastojci (za dvije velike štruce):
Sastojci za tijesto:
- 250 ml tople (ne vrele!) vode
- 1 žlica kokosovog ulja
- 500 g pirovog integralnog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 120 g kokosovog šećera
- 1/2 žličice vanilije u prahu
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 400 g mljevenog maka
- 120 g kokosovog šećera ili nekog drugog zaslađivača
- 1 žličica vanilije u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- 1 žličica korice limuna
- 125 ml mlijeka
- 2-3 žlice grožđica (po želji)
Priprema tijesta:
- U posudici pomiješati toplu vodu i ulje.
- U veću posudu staviti sve suhe sastojke te dobro promiješati pjenjačom.
- Dodati toplu mješavinu ulja i vode i miješati te potom mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
- Tijesto staviti u lagano nauljenu posudu i pokriti čistom krpom te pustiti na toplome da se diže, minimalno sat vremena.
Nadjev:
- Pomiješati mljeveni mak sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i cimetom. Zagrijati mlijeko s grožđicama te vruće mlijeko dodati u posudu s makom.
- Pomiješati sve dok se sastojci ne povežu i pustiti da malo odstoje prije mazanja po tijestu.
Pripremiti protvan i obložiti ga papirom za pečenje.
Nakon dizanja, tijesto podijeliti na dva dijela te ga na pobrašnjenoj površini razvaljati u pravokutnik. Jedna strana neka bude dužine protvana za pečenje, a druga koliko debelo/tanko tijesto želite.
- Tijesto premažite (u tanjem sloju) punjenjem. Neka punjenje prekrije tijesto. Zatim pažljivo zarolati tijesto u roladu.
- Prenijeti roladu u protvan te ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta.
- Pokriti rolade s krpom i pustiti još 10-ak minuta na toplom da odstoje.
- Premazati rolade s malo (biljnog) mlijeka te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva cca. 45-50 minuta.
- Izvaditi rolade i pokriti krpom kako bi ostale što sočnije.
Objavljeno 30.12.2023.