Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Kurkuma je, bez dvojbe, jedan od najzdravijih začina na svijetu. Pisali smo o tome kako kurkuma loše masti pretvara u dobre i pomaže u mršavljenju, a niz je i studija koje potvrđuju da ovaj istočnjački začin pozitivno utječe na održavanje zdravlja te zaštitu od bolesti.
Pozitivni učinci kurkume
U tradicionalnoj medicini se kurkuma koristi za liječenje niza bolesti: od artritisa, bolova u trbuhu, problema s plinovima i nadutosti, gubitkom apetita, do problema u radu jetre i gušterače. Osim toga, kurkumi se pripisuju pozitivni učinci u smanjenju simptoma glavobolje, bronhitisa, prehlade, plućnih infekcija, vrućice, menstrualnih problema, ali i psihičkih problema poput depresije i tjeskobe.
Kurkumin koji nalazimo u kurkumi je najvrjedniji sastojak ovog začina, a njemu se pripisuje mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje: od antiupalnih do antioksidativnih svojstava. U više studija je potvrđeno da kurkumin ima efekte jednake antiupalnim lijekovima, ali bez nuspojava, pa se ovaj začin svakako treba uvrstiti na popis začina koje koristimo svakako u kuhinji.
Potvrđeno je da kurkuma značajno povećava antioksidativna svojstva organizma, a upravo su oksidativni stres i oštećenja mehanizmi koji stoje iza starenja i razvoja niza bolesti.
Antioksidansi poput kurkumina neutraliziraju slobodne radikale, nusprodukte oksidativnog stresa, ali i povećavaju aktivnost antioksidantnih enzima koji se nalaze u tijelu. Dakle, može se reći da kurkumin djeluje na dva polja protiv slobodnih radikala: sam ih izravno blokira, ali i aktivira tijelo da se i samo bori protiv njih.
Studije su pokazale da kurkumin pozitivno utječe na rad mozga te smanjuje rizik od razvoja bolesti mozga i kardiovaskularnih bolesti. Naime, potvrđeno je da kurkumin povećava nivo neurotrofnog moždanog faktora (BDNF), vrste hormona rasta koji utječe na funkcije u mozgu. Istovremeno, kurkumin poboljšava funkcije endotelina, proteina koji sužavaju krvne žile te koji negativno utječu na razvoj kardiovaskularnih bolesti.
Recepti s kurkumom
Stoga, kako kurkumu uključiti u redovnu prehranu? Kurkumu možete staviti u doslovno sve obroke u danu: od smoothieja s kurkumom, juha s kurkumom, umaka, do kolača koji sadrže ovaj začin. Predlažemo 6 recepata s kurkumom koje svakako uvrstite na svoj jelovnik:
Smoothie s mrkvom, đumbirom i kurkumom
Sastojci:
- 1/2 žličice svježeg đumbira
- 1 banana
- 150 g mrkve
- 100 g ananasa
- 1 žlica limunovog soka (cijeđeni limun)
- 1/4 čajne žličice kurkume
- voda, po potrebi
Postupak:
Sve sastojke ubacite u jak blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličan napitak. Vode dodajte do željene gustoće.
Omlet s povrćem i kurkumom
Sastojci:
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 glavica luka
- 1 rajčica
- 1/4 čajne žličice kurkume
- 4 jaja
- peršin, sol, papar
Postupak:
Na tavi zagrijte ulje pa dodajte na trakice narezan luk. Kad luk omekša, dodajte na sitno nasjeckanu rajčicu i kurkumu te malo vode. Dinstajte 2-3 minute, dok se rajčica ne počne raspadati pa preko smjese prelijte umućena jaja. Dodajte začine i završite kao klasičan omlet.
Juha od cvjetače s kurkumom
Sastojci:
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 glavice luka
- 1 čajna žličica kurkume
- sol, papar, po želji
- 4 režnja češnjaka
- 1 glavica cvjetače
- 1 žlica jabučnog octa
- 50 ml kokosovog mlijeka
Postupak:
U posudi zagrijte ulje i dodajte luk, kurkumu i začine pa uz miješanje dinstajte par minuta, dok se luk ne omekša. Dodajte sitno nasjeckan češnjak pa miješajte još par minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Smjesi dodajte usitnjenu cvjetaču i malo vode pa kuhajte dok se cvjetača ne omekša. Sve istresite u blender i miksajte.
Smjesu iz blendera vratite u lonac pa dodajte kokosovo mlijeko i ocat pa vratite na ploču. Smanjite toplinu tako da smjesa ne zakuha. Servirajte toplo.
Rižoto s kurkumom i povrćem
Sastojci:
- 200 g riže
- 1 srednje velik patlidžan
- 1 glavica luka
- 1 paprika
- 400 g pelata
- 1 žlica kima
- 1/2 čajne žličice kurkume
- 1/4 čajne žličice đumbira u prahu
- 1/4 čajne žličice cimeta
- 1/4 čajne žličice papra
- 1 čajna žličica peršina
- 200 g graška
- voda
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rižu stavite u posudu i prekrijte toplom vodom pa pustite da stoji dok pripremate ostale namirnice.
Patlidžan i papriku narežite na kockice. Zagrijte tavu pa na nju stavite patlidžan, luk i malo vode pa dinstajte dok se ne omekša. Kad se patlidžan malo omekša dodajte paprike, rajčice, peršin i začine. Dobro promiješajte pa poklopite i ostavite dalje na vatri. Procijedite rižu pa je dodajte povrću, promiješajte i poklopite. Pojačajte toplinu pa pustite da zakuha.
Kad zakuha, smjesu istresite u dublji protvan, prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu. Pecite dok se riža ne omekša do željene jačine, oko 45 minuta.
Dinstana piletina s brokulom u kurkumi
Sastojci:
- 150 g pilećih prsa
- 200 g brokule
- 2 češnja češnjaka
- 1 limun
- 1 glavica luka
- 1/2 žličice svježeg đumbira
- 1/4 žličice chillyja
- 1/2 čajne žličice kurkume
- 1/2 čajne žličice kima
- 1 žlica maslaca ili kokosovog ulja
Postupak:
Luk i piletinu narežite na trakice, a brokulu na manje komade. Češnjak i đumbir zajedno usitnite što više možete. Na tavi zagrijte maslac pa dodajte luk i dinstajte dok se ne zacakli i omekša. Dodajte mješavinu češnjaka i đumbira pa uz miješanje dinstajte oko minute. Dodajte začine pa dinstajte još minutu. Dodajte piletinu i brokulu pa dinstajte dok piletina ne bude ružičasta u sredini, a brokula dobije željenu teksturu. Dodajte limunov sok i promiješajte.
Čokoladni truffles s kurkumom
Sastojci:
- 110 g kokosovog ulja
- 60 g kakaa u prahu
- 5 žlica meda ili javorovog sirupa
- malo soli
- 20 g kokosa
- 1,5 čajna žličica kurkume
Postupak:
Zagrijte kokosovo ulje do tekućeg stanja. Dodajte mu kakao i med pa dobro promiješajte, dok ne dobijete jednoličnu teksturu. Smjesu istresite u posudu pa stavite u hladnjak.
U posudi promiješajte kurkumu i kokos, dok kokos ne poprimi žuto-.narančastu boju kurkume. Međi dlanovima radite kuglice željene veličine mješavine meda i kakaa, pa kuglice uvaljate u kokos s kurkumom. Kad su gotovi, vratite truffles u hladnjak da se stvrdnu.
Objavljeno 22.12.2015.