Uživajte u laganim i ljetnim jelima!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vruće vam je i vucarate se naokolo bez volje za ikakvim akcijama, a krajnji doseg dnevnog objeda u zadnje je vrijeme konzerva nekih riba ili vegeburger, kako biste sebi ipak opravdali posezanje za fast foodom u trenucima lijenosti i ljetne dokolice... Prava šteta jer upravo sad imate najveći izbor zdrave i dobre klopice od koje možete složiti bezbroj maštovitih jela koja vas neće usporiti još više u ova topla popodneva, već će vam dati energije za ostatak dana.

1. Ražnjići od povrća

Opet ponavljamo da iskoristite sve što vam nudi ljeto – počevši od mirisnog, šarenog povrća, čiji izgled mami sa štandova tržnice. Za ovo jelo nije vam potrebno količinski puno povrća; dovoljno je da od svake vrste uzmete nekoliko primjeraka (ovisno za koliko ljudi pripremate ručak). Odaberite povrće po svojem ukusu: tikvice, gljive, luk, rajčice, paprike, kukuruz, patlidžane.

Ražnjići od povrća

Povrće operite, ogulite, narežite na kocke dovoljno velike da ih možete poslagati na ražnjić. Sve stavite u jednu zdjelu, posolite, dodajte žlicu-dvije maslinovog ulja i žličicu usitnjenog bosiljka. Sve ispremješajte i ostavite da stoji 15 minuta. Slažite povrće željenim redoslijedom na štapić, te na grill ili teflonsku tavu na srednje jakoj vatri. Ostavite dok povrće ne dobije lijepu boju sa svake strane, zatim maknite s vatre.

Prilog ovom jelu neka bude integralna riža, začinjena s nekoliko kapi limunova soka.

2. Lagana salata

Pripremite tunu, mozzarelu ili svježi zrnati sir, očišćenu i opranu rigu, radić i matovilac. Tunu izmrvite, dodajte odabrani sir, komadiće maslina, tanke naribane listiće ovčjeg ili kozjeg sira, dvije žlice kukuruza, graška i salatu. Začinite maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Lagana salata

Uz salatu poslužite integralne grisine ili prepržene fetice crnog kruha sa sjemenkama, radi boljeg okusa.

3. Račići

Unatoč krizi, umjesto precjenjenih škampa odaberite kozice, koje – po mnogima imaju daleko slađi okus od škampa. Operite ih prije pripremanja pod mlazom vode, postavite u pleh u kojem ih planirate pripremati, polijte sa 3 žlice maslinovog ulja i stavite u pećnicu pokrivene alu folijom. Neka se peku na 200 stupnjeva kojih 15 minuta. Skinite foliju, zalijte žlicom bijelog vina i pospite peršinom. Pecite još 5 minuta.

Druga varijanta ovog recepta je da posložite kozice (skupa s ljuskom) na gril ili teflonsku tavu te ih pečete sa svake strane dok ne promijene boju. Poslužite nakapane s maslinovim uljem i limunom, po želji.

Poslužite jelo uz dijetalne krekere od integralnog brašna i limun koji kapajte po želji! Lagana hladna bijela čaša vina poželjna.

4. Bijeli fileti

Još jedan lagani "morski" recept za sve sladokusce. Skuhajte na lešo škarpinu, oslića ili list (možete pripremiti i riblju juhu), a od spomenute ribe filetirajte.

Bijeli fileti

Filete začinite s nekoliko kapi limuna, poslužite uz krumpir, mrkvu, brokulu i karfiol na lešo (koje ste mogli skuhati skupa sa ribom), a sve pospite "salsom verde", smjesom sitno narezanog češnjaka, peršina i maslinovog ulja.

Ovo je još jedno jelo uz koje pristaje čaša laganog bijelog, fino rashlađenog vina!

5. Pašta i salsa

Poznati primorski recept, udomaćen već stoljećima u mnogim kućanstvima uz more, a i šire, upravo zato jer je idealan ljetni obrok kada postoji povećana potreba za kalijem i laganom hranom koja nas neće dodatno opteretiti u prevrućim ljetnim popodnevima.

Pašta i salsa

Umjesto obične pašte od bijelog brašna, koju se učestalije koristi u narodu, upotrijebite integralnu,pripremljenu od cjelovitog, nerafiniranog brašna. Kuhajte je 10-ak minuta (ovisno o naznaci proizvođača) u kipućoj zasoljenoj vodi uz dodatak ulja i često miješanje kako se ne bi slijepila. Paralelno ogulite nekoliko velikih rajčica, nasjeckajte ih na kockice i stavite kuhati na žlicu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani češnjak, a 5 minuta prije kraja kuhanja i nasjeckani bosiljak. Izmješajte paštu i salsu od rajčica i pospite ribanim parmezanom.

Dobar tek!

Objavljeno 22.08.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!