Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Makrobiotika nije dijetna prehrana, to je više način života, zdravog života. Ukoliko ste već „stari“ makrobiotičar, ova jela su vam već zasigurno poznata, no ako vas makrobiotika zanima i voljni ste iskušati neka od jela koja nudi te kako biste se bolje upoznali s njezinim osnovama, donosimo vam neka od ukusnih i zdravih makrobiotičkih jela koja će vas ponukati da malo eksperimentirate s prehranom.
Miso juha
Miso je dodatak jelima; juhama, umacima, namazima, koristi se za kiseljenje, a radi se od fermentiranog ječma ili riže uz dodatak morske soli. Tako pripremljen mora stajati od nekoliko mjeseci, a može i do nekoliko godina. Sadrži enzime koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih ulja, bjelančevina, vitamina i minerala.
Donosimo vam recept temeljne miso-juhe za koju su vam potrebni: 1 wakame alga (duga oko 8cm), 1 žlica tanko narezanog luka, 4 šalice vode, 1 i četvrt – 1 i pol jušne žlice misa, narezani mladi luk, peršin, đumbir ili potočarka za ukras.
Wakame algu je potrebno 5 minuta namočiti u hladnoj vodi i narezati na komadiće od 1,5 cm. Stavite je zajedno sa lukom i vodom u lonac i zagrijte do vrenja, smanjite vatru i kuhajte još dok ne omekšaju te potpuno smanjite vatru. Miso stavite u zdjelu, ulijte četvrt šalice juhe i miješajte dok se miso potpuno ne razmuti, zatim ulijte razmućeni miso u juhu i kuhajte 3 – 5 minuta. Kada je kuhana, u juhu dodajte peršina, đumbira ili potočarke. Dobar tek!
Heljdina kaša
Heljda je najteža od svih žitarica, a a uspijeva u planinskim predjelima s hladnom klimom. Jede se cijela ili u grubim ili finim granulama koje se prže i jedu kao kaša.Ljekovita je stoga što uklanja višak vode iz tijela, a zimi izuzetno zagrijava organizam.
Za kuhanje heljdine kaše potrebno vam je: 1 šalica heljdine prekrupe (ili u zrnu ili u granulama), 2 šalice prokuhane vode, narezani mladi luk ili peršin za ukrašavanje, prstohvat soli.
Heljdu je potrebno oprati i procijediti, lagano sasušiti sa papirnatim ubrusom i popržiti na tavi nekoliko minuta. Zatim je prebacite u lonac, dodajte prokuhanu vodu i sol. Kuhajte dok ne zavrije te smanjite vatru i nastavite kuhati dok žitarica ne popije svu vodu. Gotovu kašu začinite sa mladim lukom ili peršinom.
Lazanje s tofuom
Tofu je sojin proizvod, a možete ga pripremiti sami ili nabaviti spremljenog u trgovinama koje ga sve više drže jer je odlična zamjena za meso, bogat je bjelančevinama, a ne sadrži zasićene masti i kolesterol. Bogat je magnezijem, željezom i drugim mineralima. Razlikujemo meki i tvrdi tofu, svježi tofu, smrznuti tofu i sušeni tofu.
Za pripremu lazanja potrebno vam je: 1 žličica tamnog sezamovog ulja, pola šalice svježeg oljuštenog graška, zrna jednog klipa kukuruza, pola šalice oguljenoga i na kockice nasjeckanog luka, 1 žličica tamari soja-sosa, 12 rezanaca pšeničnih lazanja, dugih do 25 cm.
Pirjajte grašak, luk i kukuruz na sezamovom ulju oko 5 min te zgnječite tofu u zdjeli i dodajte povrće. Sve zalijte tamari sosom te uz miješanje kuhajte 1-2 min. Lazanje skuhajte posebno u loncu, a kada su kuhani isperite ih i osušite. Stavite sloj na dno posude za pečenje te nafilajte slojem povrća i tako dok ne dođete do vrha posude, a slaganje završite sa slojem lazanja. Poklopite zdjelu za pečenje te pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 20-25 minuta. Poslužite s mrkvinim sosom ili s blagim kuzu-tamari-sosom. Dobar tek!
Slatka riža s kestenjem
Riža je najcjelovitija žitarica od sviju; djeluje umirujuće na mozak i živčani sustav, a slatka riža može se upotrebljavati u pudinzima i desertima. Jela i napici od slatke riže preporučuju se dojiljama i djeci.
Sezona je kestenja. Potrebno vam je pola šalice kestenja za ovaj recept; 2 šalice slatke riže, 3 šalice vode, 2 prstohvata soli.
Rižu operite, a kestenje popržite na teflon tavi bez dodataka masti i kad su gotovi, oljuštite ih i pomiješajte s rižom te kuhajte pod tlakom. Riža kuhana pod tlakom najprobavljivija je,a uz to dobiva prirodnu slatkoću. Kad su riža i kesteni omekšali, jelo je gotovo. Dobar tek!
Kao što ste imali priliku vidjeti za pripremu ovih jela potrebno je nabaviti sastojke koje nije moguće nabaviti u običnim trgovinama već u specijaliziranim trgovinama makrobiotičke prehrane kao što su npr. slatka riža, tamno sezamovo ulje, tamari soja-sos, pšenične lazanje, tofu, heljda, wakame alga i miso. Prvotno nerazumijevanje i poteškoće s kuhanjem makrobiotičkih jela razbit će praksa i želja za prirodnim, nerafiniranim ukusima zdrave hrane i harmonično pripremljenih jela.
Objavljeno 02.11.2008.