Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Palamida je riba iz porodice skušovki, a uz samu skušu i tunu smatra se jednom od najukusnijih i najtraženijih predstavnika. Ukusno crveno meso može se pripremiti na razne načine, a najčešće se reže na odreske koji se zatim peku na žaru. Dobar je i brudet od palamide, a pogodna je i za mariniranje te konzerviranje.
Osim što je ukusna, palamida je i vrlo zdrava riba za ljudsku prehranu, baš kao i sve naše plave ribe. Nadijevanje palamide nije čest način pripremanja premda daje izvanredne rezultate i pravi je mali gastronomski praznik. Postoje razni načini na koje se riba može nadijevati, a ovaj ovdje opisani vrlo je jednostavan i atraktivna izgleda.
Važno je imati jednu veliku palamidu i odstraniti joj utrobu bez oštećivanja trbušnog dijela. Koristi se upravo taj srednji dio ribe, a čišćenje nije tako složeno kako bi se moglo pomisliti.
Palamidi odstraniti glavu sa škrgama i repni dio od analnog otvora. Utroba se čisti jednostavnim izvlačenjem na mjestu škržnih otvora. Repni se dio ribe sačuva za kasnije pripremanje na neki od poznatih načina, a ovaj očišćeni srednji kao stvoren je za nadijevanje.
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg palamide u komadu
- narezani pršut
- ovčji sir
- sol
- papar
- sok od limuna
Za prilog:
- krumpir
- mrkva
- svježa paprika
- 2 luka narezana na 4 dijela
- 1 patlidžan
- 1 rajčica na dva dijela
- 2 režnja češnjaka
- vezica peršina i celera
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, pa pripremljeno i začinjeno povrće složeno u vatrostalnu zdjelu pokriveno staviti peći. Za to vrijeme palamidu blago posoliti i popapriti, pa je zarezati s leđne strane (pazeći da trbušni dio ostane neoštećen) na srednje debele odreske.
Ribu položiti s trbuhom na dolje, pa između odrezaka nakapati limunovim sokom i umetnuti pršut i sir. Tako nadjevenu palamidu pričvrstiti uzduž leđnog dijela drvenim štapićima za ražnjiće. Nakon što se povrće peklo 15-ak minuta izvaditi zdjelu iz pećnice, te u sredinu povrća položiti pripremljenu ribu.
Politi s malo maslinova ulja i vode, te sve zajedno pokriveno vratiti u pećnicu da se peče još 30-ak minuta. Nakon toga otkriti jelo, pojačati temperaturu na 200 stupnjeva i dovršiti pečenje dok krumpir i palamida ne dobiju željenu boju i koricu.
Odstraniti drvene štapiće kako bi se odresci mogli odvajati, pa poslužiti u posudi u kojoj se palamida pekla, poliveno hladnim maslinovim uljem i posuto fino kosanim peršinovim listom. Dobar plavac ili merlot savršeno će se sljubiti s ovim predivnim jelom. U slast!
Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.
Izvor: gastrodiva.bloger.hr
Objavljeno 23.01.2012.