Kušajte španjolski specijalitet - Paellu!

Image

Evo jedno španjolsko jelo koje ima milijun varijacija, ali podloga je otprilike slična: meso, povrće, školjke, grašak. Prije je nisam tako često radila jer do sad nisam našla prikladnu posudu za spremanje. To vam treba otprilike izgledati kao velika široka tava, ne duboka i što šira. Tako sam se ja odlučila na kupnju pizza tave, ima je kupiti u svim većim prodajnim centrima, pa dok ne odem u Španjolsku i kupim pravu, originalnu tavu za paellu, ovo će mi biti dostojna zamjena.

Paella

Možda ćete reći kad pročitate sastojke da je to rižot, ali zbog šafrana u sebi i zbog miješanja mesnih i ribljih sastojaka, ovo je recept za paellu, nacionalno jelo Španjolaca, koje je nastalo kao i većina naših jela zbog čiste neimaštine, pa bi se u nju stavljalo što bi se našlo u kući. Kako je vrijeme prolazilo, sastojci su se obogaćivali i mjenjali, a današnja Španjolska ima jako puno vrsta paelle, koje se isključivo razlikuje po regiji u kojoj se sprema.

Sastojci:

  • 250 gr. teletine ili svinjetine od buta
  • 300 gr pilećih fileta
  • 2 glavice luka
  • sol, kajenski papar,1 list lovora
  • 1 l mesne juhe, temeljca
  • 350 gr. riže
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 2 zelene paprike
  • 3, 4 rajčice
  • 150 gr. zelenog graška
  • 150 gr. mladih mahuna
  • 150 gr. šampinjona
  • 6 - 8 škampi ili 500 gr. očišćenih kozica
  • 1 kilogram dagnji
  • šafran - obavezan začin bez kojega ovo ne bi bila paella nego rižot
    • Priprema:

      U tavu za paellu stavite ulje i kad se ugrije najprije prodinstajte teletinu ili svinjetinu koju ste narezali na kockice, te nakon toga dodajte na kockice narezane filete piletine. Prodinstajte meso sa svih strana, stavite ga na tanjur sa strane te dodajte nasjeckanu kapulu, malo posolite i popaprite. Kad se kapula prodinstala dodajte na trakice narezanu crvenu i zelenu papriku, oguljene i narezane rajčice, grašak, mlade mahune i na listiće narezane šampinjone.

      Paella

      U drugoj posudi na malo maslinova ulja ubacite rižu te je par minuta dinstajte pa je zalijte zakuhanim temeljcem (može i vodom) u koji ste dodali list lovora i šafrana. Kad riža prokuha ubacite je u tavu sa povrćem, dodajte meso i pustite da se sve skupa kuha petnaestak minuta dok se riža i meso ne skuha.

      Paella

      Pri kraju dodajte škampe i dagnje i neka se sve skupa još kuha par minuta. Ugasite vatru, pričekajte malo da se svi okusu prožmu, po želji pospite malo sa nasjeckanim peršinom i poslužite, obavezno u tavi u kojoj ste spremali.

      Paella

      Jelo je specifično jer je šareno od raznog povrća, riža je žuta od šafrana, a to što je skupa pomješano meso i školjke nimalo ne smeta, već dapače daje jedan specifičan okus.

      Uživajte!

      Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

      Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 16.09.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!