Napravite sami svoje tortilje, od lanenih sjemenki!

Image
Uz malo truda
2 osobe
15min

Tortilje su mnogima jako drag obrok, no ako želite smanjiti udio ugljikohidrata i napraviti zdraviju verziju tortilja onda vam savjetujemo da isprobate tortilje od lanenih sjemenki.

Ove tortilje su mekane i ukusne i dobro će se uklopiti i u slatku i u slanu kombinaciju nadjeva.

Za 5 manjih tortilja potrebno vam je:

  • 100 g lanenih sjemenki
  • 150 ml tople vode
  • Sol

tortilje

Postupak:

  1. Lanene sjemenke sameljite u mlincu za kavu ili blenderu.
  2. Uzmite srednje veliku posudu i zagrijte vodu do vrenja.
  3. U vodu istresite mljeveni lan i sol i odmah krenite miješati drvenom kuhačom. Miješajte dok lan ne apsorbira svo vodu. U roku od 1-2 minute dobit ćete smjesu koja će se odvajati od dna posude.
  4. Skinite s ploče, stavite na neku neljepljivu površinu. Poput papira za pečenje. Kad se smjesa ohladi, smjesu razdijelite u 4 jednaka komada.
  5. Svaki komad smjese izvaljajte između dva papira za pečenje dok ne dobijete tortilje debljine oko 1-2 mm.
  6. Sad uzmite neku okruglu zdjelu i naopačke je stavite na tortilje, tako da rubom posude dodirujete smjesu pa nožem zaokružite po tijestu da dobijete sve jednake tortilje. Višak tijesta sve 4 tortilje stavite na hrpu pa izvaljajte još jednu tortilju.
  7. Zagrijte dobru neprijanjajuću tavu u kojoj ćete peći tortilje. Stavljajte jednu po jednu tortilju i pecite je 60-90 sekundi. Potom je okrenite i pecite dodatnih 30-60 sekundi. Nemojte ih prepeći jer će vam pucati. Cilj vam je da budu i dalje donekle vlažne, kako biste ih mogli motati.

Pečene tortilje ostavite da se ohlade pa ih nadjenite željenim nadjevom i navalite.

Objavljeno 30.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti