Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Stiglo nam je još jedno ljeto, a s njim i sezona salata! Salate su izvrstan način ispunjavanja ljetnog jelovnika jer mogu sadržati niz zdravih sastojaka - od obične zelene salate, različitog svježeg povrća pa do mesnih ili ribljih priloga, jaja, sira i raznih žitarica, pa čak i voće.
Kada nemate volje ili vremena za dugu pripremu obroka razne salate su savršen izbor, pogotovo za vruće ljetne dane s obzirom na veliki izbor svježeg povrća i voća u to vrijeme, što pruža velike mogućnosti za kreativnost u njihovoj pripremi.
U nastavku slijedi 5 zanimljivih kombinacija ljetnih salata, iskušajte ih i kreirajte vlastite, te si tako osigurajte glavno jelo ili savršeni lagani prilog za svaki dan.
Salata od piletine s kremastim umakom od avokada
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- sol i papar po ukusu
- 6 šalica salate, nasjeckane na manje komade
- 1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih na polovice
- 1 šalica kukuruza
- 1 šalica graha
- 1/4 šalice umaka od avokada
Za umak:
- 1 srednji avokado
- 1 mala ljuta papričica
- Sok od 1 organskog limuna
- 1 luk
- 1 režanj češnjaka
- 1/4 šalice grčkog jogurta
- 1/2 žličice kumina
- Sol i papar prema ukusu
Priprema:
Piletinu posolite i popaprite i specite na malo masnoće 4-6 minuta, pustite da se malo ohladi te nasjeckajte na komadiće i ubacite u salatu pripremljenu od navedenih sastojaka. Umak pripremite tako da u blenderu pomiješate sastojke za umak, dobro sve usitnite te prelijte preko salate. Umak čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku par dana.
Salata od piletine i jagoda
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- 1/2 šalice balzamičnog octa
- 2 šalice baby špinata
- 2 šalice rukole
- 2 šalice jagoda, narezanih
- 100 g kozjeg sira
- 1/4 šalice oraha
- 1/4 šalice balzamičnog octa
Priprema:
Piletinu ubacite u veću vrećicu te marinirajte u balzamičnom octu preko noći ili najmanje 30 minuta. Nakon toga je specite na malo masnoće te stavite sa strane. Pripremite salatu od navedenih sastojaka, dodajte narezanu piletinu, dobro promiješajte i uživajte.
Ljetna salata od žitarica i voća
Sastojci:
- 1 šalica svježeg bosiljka
- 1/4 šalice limunovog soka
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka, usitnjenih
- 2 šalice kuhane quinoe (ili smeđe riže, divlje riže)
- 1/2 šalice nasjeckanog luka
- 4 šalice miješane salate
- 2 šalice borovnica
- 1 šalica dinje narezane na kockice
- Šalica cherry rajčica, narezanih na polovice
- 1 malena tikvica, narezana na manje trakice
- 1/2 šalice tostiranih oraha
- 120 g dimljenog lososa, narezanog na trakice
- Začini po želji (bosiljak, menta, kopar)
Priprema:
Za dressing u blenderu pomiješajte šalicu bosiljka, sok od limuna, maslinovo ulje, češnjak, 1/4 žličice soli i 1/4 žličice papra. U posudici srednje veličine pomiješajte kuhanu quinou i luk. Dodajte 2 žlice dressinga.
Za salatu, pripremite miješanu salatu te ju pomiješajte sa mješavinom od žitarica, borovnicama, dinjom, rajčicama, tikvicom, orasima i lososom. Prelijte polovicom dressinga od bosiljka, lagano promiješajte i začinite svježim začinima po želji. Dodajte ostatak dressinga i poslužite.
Salata od kozica i lubenice
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g repića kozica
- 2 žličice svježeg timijana
- 4 šalice narezanog svježeg kupusa
- 1 rajčica
- Sol i papar
- 1/2 manje lubenice, narezane na kockice
- Feta sir po želji
- Listići timijana
Priprema:
Zagrijte žlicu ulja te popržite kozice 3-4 minute. Prebacite ih u posudicu te uvaljajte u nasjeckani timijan. Dodajte ostatak maslinovog ulja, kupus te rajčicu te kuhajte minutu. Vratite kozice te kuhajte još 1 minutu. Zasolite i popaprite. U sve to ubacite kockice lubenice. Limunov sok ocijedite po salati, pospite listićima timijana i feta sirom po želji.
Salata od tune, jagoda i avokada
Sastojci:
- 100 g tune
- 2 žlice avokada, nasjeckanog na kockice
- Žličica limunovog soka
- 1/2 šalice narezanih jagoda
- 1/2 šalice narezanog krastavca
- 50 g sitno narezanog feta sira
- 2 šalice očišćene i na manje komadiće narezane zelene salate
- 1 žlica balzamičnog octa
Priprema:
U manjoj posudici pomiješajte kockice avokada s limunovim sokom. U drugoj, većoj pomiješajte jagode i krastavac te prelijte balzamičnim octom. Dodajte feta sir, avokado i salatu. Prekrijte i pustite u hladnjaku. Kad ste spremni jesti, još jednom dobro promiješajte sastojke te dodajte tunu. Poslužite hladno.
Objavljeno 21.06.2016.