Zdravija verzija: Pileći kebab iz pećnice

Image
Uz malo truda
4 osobe
120min

Samo kod nas - saznajte kako vrlo jednostavno napraviti homemade verziju kebaba! Još k tome je lagana, lišena viška kalorija i fitness approved - ponekad se zaista osjećamo kao Djedice Mrazovi… ili barem kao dobri duhovi fitness prehrane!

Sastojci za pileći kebap

Sastojci (za 4 osobe):

  • 350 g grčkog jogurta
  • 3 češnja češnjaka
  • 1/2 - 3/4  žličice himalajske soli
  • 2 žličice mljevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sok od 3 limete
  • Oko 8-10 kom pilećih prsa (ovisi o veličini)

Ostalo:

  • 1 limeta
  • 2 velika luka
  • Mix paprika
  • Štapići za ražnjiće

Priprema:

  1. Za marinadu oljuštiti i sitno nasjeckati (ili protisnuti) češnjak. U većoj zdjeli dobro izmiješati grčki jogurt sa češnjakom, svim začinima, uljem i sokom limete.
  2. Pileća prsa operite i posušite te vodoravno prerežite na pola (ili na tri dijela ako se radi o debljima prsima). Trebate dobiti tanke pileće odreske. Odreske stavljajte u zdjelu s marinadom, pazeći da svaki komad dobro natopite marinadom i umiješate u nju.
  3. Kad ste u posudu narezali svu piletinu i pomiješali s umakom, zdjelu pokrijte prozirnom folijom te ostavite barem sat vremena (može i dulje) da se meso marinira.
  4. Pećnicu uključite na 190°- 200°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Paprike očistite i narežite na četvrtine, jedan luk ogulite i narežite na kriške, a drugi (veći) luk prerežite vodoravno na pola tako da tvori polukuglu koja će držati naš kebab.
  5. Polovicu luka položite na lim obložen papirom. To će biti baza naše “aparature” za pečenje kebaba. U luk uspravno zabodite štapić za ražnjiće, tako da je špičasti dio okrenut prema gore. Zatim na štapić ubadajte i nižite marinirane komade mesa, jedan na drugi, ali naizmjence ih okrećući pod pravim kutem - da na kraju dobijete stabilan tornjić koji se neće prevrtati ni u jednu stranu. Povrh svih komada mesa napiknite polovicu limete, a okolo kebab tornja posložite narezano povrće - paprike i luk. Posolite ih i popaprite, te poškropite s malo maslinovog ulja. Sve zajedno stavite peći oko sat vremena.
  6. Ukoliko bi tijekom pečenja kebab tornjić previše gorio, pokrijte ga s malo aluminijske folije. Ukoliko bi se kebab nakrenuo na jednu stanu, podboltajte ga s još kojim štapićem za ražnjiće tako da ima oslonac. Povrće okrenite par puta tijekom pečenja, a na kraju pečenja možete zamijeniti gornju, prepečenu polovicu limete svježom.
  7. Gotovi kebab izvadite iz pećnice te režite na šnite oštrim nožem. Poslužite s pečenim povrćem, po želji u tortilji te sa salatom i umakom.

Savjet više:

  • Tijekom pečenja će limeta po mesu puštati svoj sok i davati mu poseban šmek. No, ukoliko ne volite kiselost limete, slobodno je izbacite na vrhu kebab tornja.

Pileći kebap

Objavljeno 29.09.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti