Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Samo kod nas - saznajte kako vrlo jednostavno napraviti homemade verziju kebaba! Još k tome je lagana, lišena viška kalorija i fitness approved - ponekad se zaista osjećamo kao Djedice Mrazovi… ili barem kao dobri duhovi fitness prehrane!
Sastojci (za 4 osobe):
- 350 g grčkog jogurta
- 3 češnja češnjaka
- 1/2 - 3/4 žličice himalajske soli
- 2 žličice mljevene paprike (slatke ili ljute, po ukusu)
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žličica mljevenog kumina
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sok od 3 limete
- Oko 8-10 kom pilećih prsa (ovisi o veličini)
Ostalo:
- 1 limeta
- 2 velika luka
- Mix paprika
- Štapići za ražnjiće
Priprema:
- Za marinadu oljuštiti i sitno nasjeckati (ili protisnuti) češnjak. U većoj zdjeli dobro izmiješati grčki jogurt sa češnjakom, svim začinima, uljem i sokom limete.
- Pileća prsa operite i posušite te vodoravno prerežite na pola (ili na tri dijela ako se radi o debljima prsima). Trebate dobiti tanke pileće odreske. Odreske stavljajte u zdjelu s marinadom, pazeći da svaki komad dobro natopite marinadom i umiješate u nju.
- Kad ste u posudu narezali svu piletinu i pomiješali s umakom, zdjelu pokrijte prozirnom folijom te ostavite barem sat vremena (može i dulje) da se meso marinira.
- Pećnicu uključite na 190°- 200°C, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Paprike očistite i narežite na četvrtine, jedan luk ogulite i narežite na kriške, a drugi (veći) luk prerežite vodoravno na pola tako da tvori polukuglu koja će držati naš kebab.
- Polovicu luka položite na lim obložen papirom. To će biti baza naše “aparature” za pečenje kebaba. U luk uspravno zabodite štapić za ražnjiće, tako da je špičasti dio okrenut prema gore. Zatim na štapić ubadajte i nižite marinirane komade mesa, jedan na drugi, ali naizmjence ih okrećući pod pravim kutem - da na kraju dobijete stabilan tornjić koji se neće prevrtati ni u jednu stranu. Povrh svih komada mesa napiknite polovicu limete, a okolo kebab tornja posložite narezano povrće - paprike i luk. Posolite ih i popaprite, te poškropite s malo maslinovog ulja. Sve zajedno stavite peći oko sat vremena.
- Ukoliko bi tijekom pečenja kebab tornjić previše gorio, pokrijte ga s malo aluminijske folije. Ukoliko bi se kebab nakrenuo na jednu stanu, podboltajte ga s još kojim štapićem za ražnjiće tako da ima oslonac. Povrće okrenite par puta tijekom pečenja, a na kraju pečenja možete zamijeniti gornju, prepečenu polovicu limete svježom.
- Gotovi kebab izvadite iz pećnice te režite na šnite oštrim nožem. Poslužite s pečenim povrćem, po želji u tortilji te sa salatom i umakom.
Savjet više:
- Tijekom pečenja će limeta po mesu puštati svoj sok i davati mu poseban šmek. No, ukoliko ne volite kiselost limete, slobodno je izbacite na vrhu kebab tornja.
Objavljeno 29.09.2024.