Prefina i zdrava pita sa špinatom i sirom

Image
Jednostavno
4 osobe
60min

Znam da je mnogima ideja "pite" isključivo vezana uz lisnato tijesto. No, ako se ipak zaželite ovoga jela, a prednost dajete zdravijim varijantama, onda sam sigurna da će ovo što slijedi zadovoljiti vaše nepce.

Ova, nazovimo je "američka" pita je sočna, hrskava, ukusna i jako jednostavna za pripremu! Uživajte!

pita spinat

Sastojci za koru:

  • 280 g bademovog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 50 g kokosovog ulja (izmjereno čvrsto, a zatim rastopljeno)
  • 1 veliko jaje

Sastojci za nadjev:

  • 450 g zamrznutog špinata (odmrznuti i procijediti)
  • 230 g usitnjenog feta sira
  • 115 g krem sira
  • 55 g mozzarele (nasjeckane)
  • 4 češnja češnjaka (ustinjena)
  • 1 žlica svježeg kopra (sjeckanog)
  • 4 velika jaja

pita spinat

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. Smjesa je primjerena za okrugli protvan promjera 23 ili kvadratni od 20 cm.
  2. U većoj posudi pomiješajte bademovo brašno i sol.
  3. Dodajte rastopljeno kokosovo ulje i umućeno jaje te miješajte dok se potpuno ne sjedini. Smjesa će biti dosta suha, ali nastavite miješati dok smjesa ne postane jednolična.
  4. Smjesu stavite u protvan i stisnite je po dnu te uz rubove tako da dobijete rub.
  5. Stavite u pećnicu i pecite 10-12 minuta, dok kora ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  6. Dok se kora peče, u drugoj posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev, osim jaja. Tek kad ste sve pomiješali, dodajte prethodno umućena jaja, pa dodatno promiješajte.
  7. Kad je kora gotova, izvadite je iz pećnice te u nju ulijte smjesu jaja i špinata pa vratite u pećnicu.
  8. Pecite 30-40 minuta, odnosno dok se središnji dio ne stvrdne i zapeče.

Kad je gotovo, izvadite, ostavite da se malo ohladi pa narežite na trokute i uživajte u ovoj verziji pite sa špinatom. 

Objavljeno 30.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti