Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ova tema je bila za mene veliki izazov. Naime tortilje nisam nikad radila, a imala sam i koji neuspješan pokušaj. Nakon dosta guglanja i istraživanja pronašla sam nekoliko ideja koje sam uspjela reproducirati.
Tortilje od zobenih pahuljica s posnim sirom
Kombinacija proteina i ugljikohidrata. Umjesto zobenog ili nekog drugog brašna uzela sam zobene pahuljice i samo ih samljela. Dodala sam malo običnog brašna da bi se smjesa dobro povezala. Metodom pokušaja i promašaja našla sam najbolji način kako ih speći.
Sastojci za tortilje (za 2 porcije/2 tortilje):
- 100 g samljevenih zobenih pahuljica
- 3 g praška za pecivo
- 60 g jaja (1 L jaje)
- 15 g običnog brašna
- sol
Sastojci za nadjev
- 170 g posnog sira
- 40 g špinata
- 20 g polutvrdog naribanog sira
- sol, papar, peršin, češnjak
Priprema:
Zobene ubacite u mikser i usitnite. Dodajte prašak za pecivo.
Dodajte jaje i dobro promiješajte. Nakon toga pomalo dodavajte vodu. Trebate dobiti gustu smjesu, nalik na tijesto za pizzu, ali tvrđe.
Pomalo dodavajte brašno dok smjesa ne postane ljepljiva i kompaktna. Smjesu razdijelite na dvije kuglice.
Možete probati na razne načine razvaljati tijesto, ali meni je ovaj na kraju ispao najbolji. S obzirom da je malo brašna i samim time malo glutena, smjesa se neće tako dobro povezati. Stoga je najbolje uzeti komad papira za pečenje i na njemu razvaljati tijesto. Možete valjkom, ili možete rukama, tapkajući dlanom dok se ne raširi do veličine tave.
Na zagrijanu tavu bacite tortilju na masnom papiru. Kad se krenu stvarati mjehuri okrenite. Kad je tortilja dovoljno pečena, samo ju odvojite s papira za pečenje.
U posebnu posudu pomiješajte posni sir, ribani sir i odmrznuti špinat. Dodajte nasjeckani češnjak, sol, papar, peršin i ostale začine po želji, i dobro promiješajte.
Jednu tortilju vratite u tavu i namažite smjesom za nadjev.
Preklopite drugom tortiljom. Kad se sir malo počne topiti, preokrenite i pecite i s druge strane. Izvadite na tanjur i pustite da se malo ohladi. Hlađenjem će se smjesa dobro povezati s tortiljama.
Nutritivne vrijednosti (za 2 porcije/2 tortilje):
Energetska vrijednost: 493 kcal
Bjelančevine: 20 g
Masti: 13 g
Ugljikohidrati: 69 g
Nutritivne vrijednosti (za nadjev):
Energetska vrijednost: 209 kcal
Bjelančevine: 28 g
Masti: 7 g
Ugljikohidrati: 8 g
Low carb tortilje
Ovo je verzija s minimalno ugljikohidrata. Tijesto je napravljeno od kokosovog i bademovog brašna. Punili smo ju s piletinom i malo umaka koji smo kasnije koristili i za čips od tortilja. S obzirom da je umjesto klasičnog brašna upotrebljeno kokosovo i bademovo brašno, ova tortilja sadrži mnogo nezasićenih masti. One jesu zdrave, ali morate imati na umu da su kalorične.
Sastojci (za 2 porcije/2 tortilje):
- 70 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
- 70 g kokosovog brašna
- 60 g jaja (1 L jaje)
- 3 g praška za pecivo
- sol
Sastojci za nadjev
- 120 g pilećih prsa
Priprema:
Kokosovo i bademovo brašno pomiješati s praškom za pecivo i jajem. Dodati minimalno vode. Sve dobro promiješati.
Dobro zamijesiti smjesu. Smjesa neće biti ni približno kompaktna kao ona sa zobenim pahuljicama. Stoga je najbolje razvaljati tapkajući šakom ili dlanom po masnom papiru.
Na zagrijanu tavu staviti tortilju zajedno s papirom za pečenje. Nakon par minuta okrenite na drugu stranu. Kad je tortilja dovoljno pečena, odvojite masni papir.
Pileća prsa istucite batom za meso, malo posolite ispecite na dobro zagrijanoj tavi. Tortilju namažite umakom (opisan u sljedećem receptu), dodajte malo salate i narezanu piletinu.
Ove tortilje nisu baš lake za motanje, stoga sam ja samo sve to preklopila drugom tortiljom u sendvič.
Nutritivne vrijednosti (za 2 porcije/2 tortilje):
Energetska vrijednost: 990 kcal
Bjelančevine: 27 g
Masti: 83 g
Ugljikohidrati: 20 g
Tortilja čips s bijelim i crvenim umakom
Jedan od načina serviranja tortilja je i u obliku čipsa. Po jednu zobenu i jednu kokos/badem tortilju sam natrgala na komade i ubacila u mikrovalnu pećnicu na opciju grill, na 10 min. Uz njih sam ponudila dva umaka, bijeli i crveni.
Sastojci (bijeli umak):
- 50 g posnog sira
- 50 g malomasnog jogurta
- 5 g češnjaka
- sol, papar, peršin
Priprema:
Češnjak nasjeckajte i dobro promiješajte s jogurtom i posnim sirom.
Sastojci (crveni umak):
- 20 g koncentrata od rajčice
- 100 g svježe rajčice (1 srednja rajčica)
- sol, papar, ljuta paprika
Priprema:
Svježu rajčicu nasjeckajte na sitno u mikseru. Ako želite gušći umak, stavite manje svježe rajčice, a više koncentrata.
Začinite sa soli, paprom i ljutom paprikom. Po želji slobodno možete dodati svježe nasjeckane paprike, krastavce i slično. Pustite mašti na volju.
Servirajte uz čips.
Nutritivne vrijednosti (za bijeli umak):
Energetska vrijednost: 90 kcal
Bjelančevine: 12 g
Masti: 2 g
Ugljikohidrati: 6 g
Nutritivne vrijednosti (za crveni umak):
Energetska vrijednost: 22 kcal
Bjelančevine: 1 g
Masti: 0 g
Ugljikohidrati: 3,5 g
Vlakna: 5 g
Objavljeno 04.07.2013.