
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Mnogima je jutro nezamislivo bez ukusne zobene kaše. Zobene pahuljice su izvor kvalitetnih ugljikohidrata koji će vas duže vrijeme držati sitima i dati vam energije za aktivnosti koji slijede u danu.
Donosimo tri ideje za pripremu zobene kaše: jednu slanu i dvije slatke!
Slana zobena kaša s povrćem i jajetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 100 g ribane mrkve
- 100 g ribane tikvice
- Svježi vlasac
- Sol, svježe mljeveni papar
- 500 ml vode
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 kuhano jaje (tvrdo ili meko kuhano, po ukusu)
Priprema:
- Na ugrijanom maslinovom ulju propirjati ribanu mrkvu i tikvicu. Dodati sjeckani svježi vlasac (može i neko drugo svježe ili sušeno začinsko bilje po želji), pola žličice soli i svježe mljeveni papar. Pirajti oko 5 minuta dok povrće malo ne omekša. Maknuti s vatre.
- U lončiću zakipiti vodu s prstohvatom soli. Dodati zobene pahuljice, promiješati (paziti da ne iskipi), pa na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje kuhati do željene gustoće kašice - oko 5 - 10 minuta. Po potrebi još malo posoliti ako je potrebno.
- Kašicu prebaciti u zdjelice, dodati pirjano povrće te promiješati. Dodati kriškice kuhanog jajeta te dekorirati s još malo svježeg vlasca i mljevenim paparom.
Po želji možete s povrćem prepirjati i malo pureće salame, ako želite i malo mesa u svom doručku.
Čokoladna zobena kaša sa šumskim voćem
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žlica meda
- 1 žličica Proteinelle (nije nužno, ali je poželjno i jako fino :) )
- Oko 50 g šumskog voća (borovnice, maline)
Priprema:
- Prvo namočiti chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke staviti u zdjelicu, preliti s malo vode, dobro promiješati i ostaviti 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.
- U lončiću ugrijati mlijeko zajedno s kakaom. Kad zakipi, dodati zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umejrenoj do laganoj vatri oko 10-tak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice. Dodati žličicu Proteinelle, ukrasiti šumskim voćem te poslužiti.
Zobena kaša s jabukom i cimetom
Pogledajte video:
Sastojci za 2 osobe:
- 1 žlica chia sjemenki + oko 4 žlice vode
- 1 jabuka
- 1 ravna žličica cejlonskog cimeta
- Oko 100 - 150 ml vode za kuhanje jabuke
- 500 ml zobenog ili bademovog (nezaslađenog) mlijeka
- 100 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
- Prstohvat cimeta
- 1 žlica meda
- Ploškice jabuke za dekoraciju
- Sjeckani bademi za dekoraciju
Priprema:
- Namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašicu. Sjemenke stavite u zdjelicu, prelijte s malo vode, dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta (dok pripremate kašu). Još koji put tijekom bubrenja ih promiješajte da se ne slijepe.
- Jabuke ogulite i narežite na kockice te stavite kuhati u manji lončić s oko 1 dl vode i žličicom cimeta. Poklopljeno kuhajte oko 10 minuta, dok jabuke ne omekšaju. Pripazite da jabuke ne ostanu bez vode, po potrebi dodajte još malo.
- Omekšane jabuke izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu u pire (po potrebi dodati još malo vode da bude kašasto).
- Paralelno uz kuhanje jabuka za pire, skuhajte i zobene. Ugrijte zobeno ili bademovo mlijeko do vrenja. Kad zakipi, dodajte zobene pahuljice. Kuhati do željene gustoće na umjerenoj do laganoj vatri oko 10-ak minuta, uz povremeno miješanje i pazeći da ne iskipi.
- Ugasiti vatru pa dodati prstohvat cimeta, med i nabubrile chia sjemenke. Sve promiješati pa prebaciti u zdjelice.
- U svaku zdjelicu dodati par žlica pripremljenog pirea od jabuka, ploškice jabuka i sjeckane bademe.
Ova zobena kaša može se raditi i bez pirea od jabuka, umjesto njega možete samo nasjeckati jabuku u gotovu kašu.
Objavljeno 14.01.2022.