Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ako ste gledali američke filmove i serije, sigurno ste primijetili da često jedu maslac od kikirikija i pekmez. S obzirom da kod nas ta kombinacija nije bila toliko česta, a moja prijateljica Nika je jako voli, osmislila sam ovu pitu.
To je zapravo ona klasična bakina, čupava pita od sira, ali s mojim twistom i u laganijoj varijanti - od zobenog brašna s maslacem od kikirikija i pekmezom od jagoda.
Sastojci:
- 200 g zobenog brašna
- 50 g orašastih plodova
- 2 žličice praška za pecivo
- 3 žlice maslaca od kikirikija
- ksilitol koji zamjenjuje 60 g šećera
- koricu 1 neprskanog limuna
- 3 žumanjka
za kremu:
- 500 g svježeg sira
- 200 g grčkog kremastog jogurta
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- ksilitol u količini koja zamjenjuje 100 g šećera
- domaći pekmez od jagoda
Postupak:
Pomiješajte zobeno brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo. Dodajte sladilo i koricu neprskanog limuna. Ako koristite med, istucite ga sa žumanjcima pa ulijte u suhe sastojke. Umiješajte maslac i zamijesite tijesto. Ako vam se učini suho, dodajte žlicu-dvije ledene vode. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.
Zagrijte pećnicu na 180C.
Izmiksajte bjelanjke i malo soli u snijeg. Sa strane izmiksajte svježi sir, jogurt i sladilo. Po želji dodajte limunov sok.
Pomiješajte, ali tako da lagano lopaticom umiješajte snijeg u sir. Izvadite tijesto, malo više od pola razvaljajte i stavite u namašćenu tepsiju ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispikajte vilicom i pecite na slijepo 5 minuta.
Izvadite iz pećnice, premažite domaćim pekmezom od jagoda. Nalijte smjesu od sira i na nju naribajte ostatak tijesta. Malo pekmeza rasporedite i odozgo po tijestu (ako ne želite, ne morate). Pecite još 25-30-ak minuta.
Ako radite tijesto s medom, brže će tamniti pa prekrijte kolač papirom za pečenje.
Objavljeno 17.10.2023.