Pogledaj božićnu akciju na sve sobne bicikle

Zdravi umaci za svakodnevnu primjenu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kako se bliži proljeće nekako se kolektivno odlučujemo na razne dijete i varijante zdrave prehrane; dio nas u nadi da ćemo izgubiti koji kilogram, a dio zato jer želimo nezdrave prehrambene navike zamijeniti onim zdravim i osjećati se bolje.

Svim sladokuscima i gurmanima teško pada kad moraju izbaciti iz prehrane sve one „grešne“ divote na koje su bili navikli, a koje su često glavni krivac za suvišne kilograme, a koji većini hrane daju točku na i. Često je u takvim slučajevima riječ upravo o dresinzima i umacima, koje se servira uz salate, meso, ribu, ali i u sendvičima ili uz grickalice pred tv-om (koje ste također morali zamijeniti oraščićima, ha?).

Stoga, kako ne biste padali na ovakvim preprekama i vraćali se nezdravom načinu života, donosimo vam nekoliko jednostavnih recepata koje ćete moći sami pripremiti kroz desetak minuta i tako svojem jelu dati završnu notu i punoću okusa. Naravno, za razliku od kupovnih umaka, naši su bez suvišnih masnoća, šećera i kalorija, stoga ih možete konzumirati i češće.

Umak od jogurta

Jogurt je namirnica koja „prolazi“ u gotovo svakoj dijeti. Često se koristi u umacima jer je lagane teksture, ne „opterećuje“ svojim okusom, a stvori kremastu teksturu. Možete iskoristiti tekući light jogurt kako bi prošli s još manje kalorija, a ovakav dressing biti će odličan za večernje, proteinima bogate obroke.

Umak od jogurta

Sastojci:

  • 1/2 čašice light običnog jogurta
  • 1 limun
  • Vlasac
  • Žličica maslinovog ulja

Priprema:

Sve sastojke dobro zamiješajte kako biste dobili kompaktnu smjesu. Ovaj umak odlično ide preko zelene salate ili one od paradajza, ali i preko kotleta s roštilja jer „osvježava“. Vlasac možete zamijeniti bosiljkom ili ružmarinom, ovisno o vlastitom ukusu!

Umak od avokada s mentom

Sastojci:

  • 1/2 oguljenog i očišćenog avokada
  • Ocijeđeni sok pola limete
  • 2-3 svježa listića mente, narezana na komadiće
  • 2 žlice djevičanskog maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • Svježi crni papar

Umak od avokada s mentom

Priprema:

Dobro izgnječite avokado vilicom, dok ne dobijete kašicu. Pomiješajte i ostale sastojke, dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ovaj umak možete koristiti za salate, ali i meso i ribu.

Umak za meso u saftu

Već i ptice na grani znaju koliko je bijelo brašno štetno, ne samo zato što je neprijatelj svake dijete, već i zato što je nutricionistički siromašno. Kada poželite napraviti pureća ili pileća prsa u saftu na gulaš, nemojte ga zgušnjavati brašnom ili zaprškama naših baki koje su nas grijale od jakih zima.

Sastojci:

  • 2 veće glavice luka
  • 4 pureća ili pileća filea
  • Temeljac od piletine
  • Zrno češnjaka
  • Crvena paprika
  • Curry

Priprema:

Na žličici maslinovog ulja dinstajte na kockice narezan luk dok lagano ne požuti. Posolite i izmiksajte štapnim mikserom. Ubacite šnicle i dodajte nasjeckano zrno češnjaka. Podlijevajte pilećim temeljcem kojeg ste dobili kuhanjem pilećeg hrpta (praktično je za ovakve recepte imati cijelo pile jer se mogu iskoristiti svi njegovi dijelovi). Dodajte žličicu crvene paprike i curryija po želji (imajte na umu ukoliko ga koristite prvi put da je prilično aromatičan te da ga polako dodavate dok se ne upoznate s okusom). Umak je gotov nakon 45 minuta kuhanja. Podlijevati prestanete kad postignete željenu gustoću!

Salsa verde – zeleni umak za ribu

Sastojci:

  • 2 jušne žlice svježeg nasjeckanog peršina
  • 3 nasjeckana zrna češnjaka
  • 1 dcl extra djevičanskog maslinovog ulja

Salsa verde  – zeleni umak za ribu

Priprema:

Pobrinite se da nabavite svježi peršin za ovaj umak – samo takav imat će pravi, originalni okus. I peršin i češnjak dobro nasjeckajte kako bi se poslije umak mogao lakše rasporediti po jelu. Ovaj tradicionalni umak, odličan je dodatak jelima od ribe.

Chilli umak

Znanstvenici su dokazali da chilli sagorijeva kalorije – umjesto da ih dodatno unosi. A umjesto čipsa, u njega možete umakati sir ili pečene filete mesa (koje ste ispekli na papiru za pečenje, bez dodatnih masnoća).

Sastojci:

  • 2 dcl pasiranih pelata
  • 1/2 chilli papričice
  • 1 vrh noža papra
  • 1 vrh noža soli
  • 1 listić bosiljka

Chilli umak

Priprema:

Čili papričicu narežite na nekoliko dijelova i prokuhajte sa pasiranim pelatima. Dodajte papar, sol i bosiljak. Pustite da se umak ohladi. Chilli papričicu dostojno će zamijeniti i ljuta crvena paprika, a dozirajte je polako, prema vlastitom ukusu.

Objavljeno 25.02.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!