Nedavno sam na jednom portalu našla ideju kako napraviti fini zdravi čips od indijskih orašćića čiji okus podsjeća na nama omiljen i poznati Pringles. Brzo sam se bacila na isprobavanje, a kao rezultat je nastao hrskavi aromatični čips. To je odlična i zdrava grickalica kojeg možete koristiti u svim prigodama.Poslužite ga uz salsu ili bilo koji drugi biljni umak.
Sastojci;
-2 šalice natopljenih indijskih orašćića preko noći
-1 3/4 šalice vode
-4 žlice prehrambenog kvasca
-1 žličica himalajske soli
-1 žličica češnjaka u prahu
-2 žličice luka u prahu
Agar mješavina:
-1 1/2 šalica vode
-15 gr agara u prahu
Indijske orašćiće natopite preko noći u vodi u koju ste dodali prstohvat soli ili soka od limuna. Ujutro tu vodu bacite te ocijedite orašćiće. Ocijeđene orašćiće smikskajte u blenderu zajedno sa vodom i svim ostalim sastojcima. Za to vrijeme u malom loncu za kuhanje pomiješajte vodu i agar te stavite kuhati. Stalno miješajte oko 5-8 minuta. Dobivenu smjesu brzo prebacite u blender sa ostalim sastojcima te fino smiksajte. Uzmite silikonske kalupe u obliku kruga. Svaki kalup premažite sa malo kokosovog ulja te izlijte smjesu. Kada se smjesa ohladila stavite je u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Izvadite i pomoću noža ili mandolina trake režite pažljivo smjesu u obliku kruga te stavite na list dehidratoral Dehidrirajte oko 12 -14 sati na 45 stupnjeva. Prvi sat vremena dehidrirajte na 60 stupnjeva.
Dobar tek!
Objavljeno 13.10.2017.