Jesen nam polako kuca na vrata, a s time stiže i čarolija povratka u kuhinju. Za vas sam pripremila lagani jesenki kolač koji se doslovno topi u ustima zahvaljujući jabukama te dozi začina poput cejlonskog cimeta i đumbira.
Glavni sastojak ovog recepta je heljda- davno zaboravljena namirnica. Iako je zbog izgleda svrstavaju u žitarice, heljda kategorički pripada zeljastom povrću. Ističe s s bogatim nutritivnim sastavom te visokim sadržajem flavonoida. Zbog svog jačeg okusa mnogi je odbijaju, ali rješenje ima uvijek. Kako bi se smanjila gorčina najbolje je napraviti svoje domaće brašno na način da se zrno heljde potopi preko noći u vodi u kojoj dodamo malo soka od limuna ili soli da neutralizira fitinsku kiselinu. Ujutro se voda baci i heljdu dobro isperemo nekoliko puta.Nakon toga je osušimo u pećnici ili dehidratoru te sameljemo u brašno.
Sastojci:
-140 gr domaćeg heljdinog brašna ili kupovno dr.Werz
-60 gr tapioka praha
-180 gr kokosovog šećera
-35 ml vode
-170 ml punomasnog kokosovog mlijeka dr.Goerg
-2 žličice cejlonskog cimeta
-prstohvat đumbira, prtsohvat vanilije
-3 naribane zlatne jabuke
Čokoladna glazura
-domaća sirova čokolada ili kupovna (bez šečera i mlijeka)
U zdjeli pomiješajte suhe sastojke pa dodajte mokre sastojke osim jabuka. Ostavite 15 minuta. Nakon toga dodajte naribane jabuke i sve dobro pomiješajte. Uzmite pravokutan kalup, obložite ga papirom za pečenje te premažite s malo kokosovog ulja. Zagrijte pećnicu na 180 C. Izlijte smjesu u tepsiju i pecite oko 75-80 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi najmanje 2 sata. Prelijte čokoladnom glazurom.
Dobar tek!
Objavljeno 16.09.2017.