Za večeru biram rado ribu. Osim što imam dogovor sa samom sobom da barem jedan obrok svaka dva dana jedem ribu, skužila sam i da mi je riba najbolji odabir za obrok prije spavanja. Spavam puno bolje nego kad prije spavanja pojedem neko meso, a posni sir mi je prilično dosadio. Uostalom, mislim da se ni nutricionisti ne bi bunili ribom za večeru.
Najviše volim losos i o tome sam već pisala, no kad nema njega, i neka druga riba posluži svrsi. Ipak, postoji jedna riba koju mnogi neopravdano smatraju dosadnom i bezukusnom, a to je oslić. No, kao i bilo koju drugu namirnicu, i oslić možete napraviti tako da je dosadan ili tako da stvarno uživate u njemu.
Ja sam jučer probala jedan neobičan recept: oslić s povrćem i lećom. Iskreno, mislila sam da to neće biti baš neka kombinacija, no na kraju me vrlo ugodno iznenadila pa je dijelim s vama.
Sastojci:
- 200 g filea oslića
- 3 žlice leće, iz konzerve, procijeđene i oprane
- 1 manja mrkva
- 1 stabljika celera
- 1 režanj češnjaka
- 3 prokulice (može i bilo koje drugo povrće)
- 1 limun, iscijeđen
- šaka listića svježeg peršina
- 2 žlice jabučnog octa
- 2 žlice kokosovog ulja
Postupak:
Sve povrće sam na sitno nasjeckala, a mrkvu naribala. Na tavi sam zagrijala žlicu kokosovog ulja i ubacila prvo češnjak, mrkvu i celer, a nakon 3-4 minute i prokulice. Pazite da se ne zalijepi i ne zagori, pa po potrebi dodajte malo vode. Kad je povrće skoro gotovo, dodala sam leću i dobro sve promiješala te ostavila još kratko na vatri.
Drugu žlicu kokosovog ulja sam zagrijala u drugoj tavi i na njoj nabrzinu ispekla filete oslića. Dovoljno je peći sa svake strane po oko 2 minute, tako da se oslić ne isuši, a bude pečen.
Povrće sam istresla na tanjur, pored njega stavila oslića i posula sitno sjeckanim peršinom i cijeđenim limunovim sokom.
Uslast!
Objavljeno 09.06.2015.