S obzirom da me Zorana opet nahvalila i da se fitness.com.hr ekipi jako svidio kolač, nema druge nego da natipkam recept. Sličan kolač sam već objavila na blogu, ali u malo kaloričnijoj verziji, s mascarponeom.
Pripremite, za pravokutnu tepsiju od 33x20:
200g tamne čokolade (70% kakaa)
5 jaja
1 žličicu praška za pecivo
za kremu:
700g kremastog posnog sira (Milbona ili Vindija)
400ml grčkog jogurta
5-6 žlica meda ili sladila po izboru
koricu i sok jednog limuna
mahunu vanilije ili ekstrakt
100ml običnog ili biljnog mlijeka (ili slatkog vrhnja za još kremastiju verziju)
2 vrećice mljevene želatine
teglicu domaćeg ili kupovnog kompota od višanja
50g čokolade za dekoraciju (po želji, možete poslagati i voće)
Čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Ako se odlučite na mikrovalnu, pripazite da nije na najjačoj temperaturi. Smanjite jačinu i topite čokoladu tako da je kratko zagrijete pa izvadite van i promiješate, pa ponovite sve dok se posve ne otopi.
Jaja istucite pjenjačom, dodajte prosijani prašak za pecivo. Mlaku čokoladu dodavajte u tankom mlazu u istučena jaja i cijelo vrijeme tucite pjenjačom. Pripazite da čokolada nije pretopla jer će jaja koagulirati i dobit ćete čokoladnu kajganu.:o Smjesa mora biti gusta, sjajna i glatka. Izlijte je u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite 15ak minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170C.
Višnje ocijedite, malo tekućine od kompota sačuvajte za podlogu. Mlaku podlogu poškropite tim sokom (možete dodati i malo višnjevca ako ga imate :D), a kada se podloga ohladi po njoj poslažite višnje.
Želatinu prelijte s 10 žlica vode i ostavite da nabubri.
U velikoj posudi istucite posni sir, grčki jogurt i med. Dodajte sok i koricu limuna, vaniliju. Kušajte kremu pa još zasladite po potrebi. Zagrijte mlijeko ili slatko vrhnje, u njemu otopite nabubrenu želatinu. Miješajte pjenjačom, pripazite da nema grudica. Lijevajte otopljenu želatinu u kremu, tucite i sve izjednačite pa žlicom rasporedite po kolaču. Nemojte naglo lijevati kremu jer će se višnje podići s podloge.
Možete upotrijebiti i instant želatinu, koja se ne mora otapati, nego se samo umiješa u kremu. U tom slučaju pripazite na omjer želatine i kreme i pročitajte za koju količinu kreme je želatina koju ste kupili, kako ne biste stavili premalo. Kad se krema malo stisne, posipajte po kolaču nasjeckanu čokoladu i vratite kolač na par sati u hladnjak.
Ako želite, možete upotrijebiti i svježe voće po želji. Uz ovu kremu se odlično slažu jagode, maline, šumsko voće, breskve..
Objavljeno 27.05.2015.