Ako volite prhke pite, a tražite malo zdraviju varijantu tijesta, onda je ovo pita za vas. Znam da nisu svi ljubitelji maka poput mene, ali ova zobena podloga "trpi" i razne druge kreme - onu od posnog sira pečenu ili nepečenu sa želatinom, čokoladnu, voćnu.. Uz to podlogu možete, ali i ne morate peći! :)
Pripremite:
125g zobenih pahuljica, fino samljevenih u brašno
125g tostiranih badema ili lješnjaka
3 žlice meda
3 žlice kokosovog ulja
1 i pol žlicu kakaa
100g maka
150g čokolade
200ml kokosovog mlijeka ili slatkog vrhnja
3 jaja
70g tamne čokolade
par žlica kokosovog mlijeka ili slatkog vrhnja
Pomiješajte zobeno brašno, mljevene orašaste plodove i kakao. Dodajte kokosovo ulje i med pa ujednačite. Po potrebi dodajte 2-3 žlice ledeno hladne vode. Zamijesite tijesto i stavite ga u hladnjak dok pripremate filu.
Pećnicu upalite na 180C.
Zagrijte kokosovo mlijeko/slatko vrhnje i u njemu otopite čokoladu. Malo ohladite pa umiješajte 3 istučena jajeta. Pripazite da čokolada nije pretopla. Na kraju umiješajte mak.
Tijesto razvaljajte, utisnite u kalup i pecite 5 minuta. Zatim nalijte smjesu na polupečeno tijesto i pecite još 20-25min.
Ohladite, prelijte glazurom ili pošarajte. Poslužite uz voće po želji.
Objavljeno 24.05.2015.