Da, grahom. Neki će možda u čudu kolutati očima, a nekima je ovaj kolač već sigurno poznat. Mnogi ne znaju da slastičari odavno koriste grah u slasticama, a ponekad ga nažalost dodaju kesten pireu kako bi dobili na količini i time nas kupce zavarali.:o
Kolači s grahom su jako sočni i ne, nemaju okus po grahu. Grah je dosta neutralan i kao takav idealan za lagane biskvite bez brašna koje možete nadopuniti kremom i voćem po želji.
Pripremite, za kalup od 22cm:
450g crvenog graha u konzervi
5 većih jaja
5-6 žlica kokosovog ulja
6 žlica kakao praha
4 žlice meda i prstohvat stevije
prstohvat vanilije u prahu
1 žličicu praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
1 žlicu vrele vode ili kave
Najjednostavniji način za pripremu ovog kolača je da sve usitnite u blenderu. Operite i ocijedite grah iz konzerve, blendajte ga s 3 jajeta, a zatim otopite i dodajte i kokosovo ulje. Sa strane pomiješajte kakao prah, vaniliju, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Ulijte preostala jaja, vodu/kavu, med i steviju, a zatim praškaste sastojke. Ujednačite smjesu u blenderu i izlijte u kalup za tortu obložen papirom za pečenje.
Pecite 40ak minuta na 160C. Ako želite, možete kolač preliti čokoladnom glazurom.
Glazura je napravljena od 100g čokolade i 100ml slatkog vrhnja, malo istučena da dobije mjehuriće zraka, ali može se napraviti i nešto "zdravija" verzija, ako tučete 100g maslaca pa zatim tome dodate žličicu stevije, 5 žlica kakao praha bez šećera, žličicu ekstrakta od vanilije, 2 žlice slatkog vrhnja ili kokosovog mlijeka.
Objavljeno 10.02.2016.