Kruh od heljdine kaše i namaz od bijelog graha

Pripremite:

2 šalice heljdine kaše

1 šalicu lana

pola šalice suncokretovih sjemenki

pola šalice bučinih sjemenki

pola šalice sezama

2-3 žlice chia sjemenki

2 žlice psyllium ljuskica

1 žličicu himalajske ili obične soli

1 šalicu vode za namakanje lana i chia sjemenki

3 žlice kokosovog ili maslinovog ulja

 

Isperite pa skuhajte heljdinu kašu. Kuhajte je 20ak minuta. Ako želite, umjesto kaše možete upotrijebiti sirovu heljdu, ali nju ne morate kuhati, već je dan prije namočite pa zatim procijedite.

Pomiješajte lan i chia sjemeke, prelijte vodom i ostavite da bubre. 

Procijedite kuhanu heljdinu kašu ako je ostalo vode od kuhanja, dodajte suncokret, sezam, bučine sjemenke, psyllium, sol pa mješavinu lana i chia sjemenki. Dobro promiješajte i istresite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Vlažnim rukama utisnite smjesu, da dobijete kompaktnu štrucu. Ostavite bar sat-dva da stoji.

Zagrijte pećnicu na 160C pa pecite kruh 45min. Zatim kruh poklopite tepsijom, pažljivo preokrenite i odstranite papir za pečenje. Pecite još 45min.

Kruh držite u hladnjaku kad se ohladi, a ako želite možete ga i zamrznuti - narezanog na šnite ili u komadu.

 

za namaz:

1 konzervu bijelog graha (400g, 240g čistog graha)

2-3 stabljike mladog luka

2-3 žlice peršinovog lišća

žličicu himalajske ili obične soli

1 žlicu maslinovog ulja

2-3 žlice vode od graha

2 žlice kremastog posnog sira (izostavite ako pripremate vegansku verziju)

prstohvat čilija

 

U multipraktik stavite sve sastojke i smiksajte u kremasti namaz. Kušajte pa po potrebi dodajte još soli i začina. U ovaj namaz možete staviti i češnjak ili medvjeđi luk umjesto mladog luka, a umjesto čili papričice razne druge kombinacije začina - garam masalu, kim, kurkumu.. 

Poslužite uz kruh od heljdine kaše ili stabljiku celera, krekere, tortilja čips...

 

 

 

Objavljeno 27.05.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija