Mrvičasta pita od rabarbare i jagoda

Pripremite, za kalup od 24cm:

250g zobenog brašna (fino sameljite zobene pahuljice)
100g kokosovog brašna
100g mljevenih badema ili lješnjaka
žlicu psyllium ljuskica
nekoliko žlica bademovog ili kravljeg mlijeka
oko 6 žlica kokosovog ulja (može i neko biljno poput suncokretovog)
2 žlice kokosovog ili nekog drugog šećera

za punjenje:

3 stabljike rabarbare
1kg jagoda
koricu jednog neprskanog limuna
pola žličice vanilije u prahu
po prstohvat cimeta i đumbira
žlicu psyllium ljuskica i 2 žlice škrobnog brašna
nekoliko žlica kokosovog ili smeđeg šećera


Pomiješajte zobeno i kokosovo brašno. Za ovaj recept je potrebno vam je pravo kokosovo brašno, a ne mljeveni kokos kakav inače drže u svim trgovinama.
(Ukoliko ne želite raditi ovo bezglutensko, vegansko tijesto, napravite obično od bijelog ili integralnog brašna. Pomiješajte 450g brašna, 50g šećera, 200g maslaca i 1 veće jaje.)


Dodajte mljevene bademe, psyllium, šećer i zatim umijesite tijesto s otopljenim, ohlađenim kokosovim uljem i bademovim mlijekom. Kod količine ulja pripazite jer nisu sva brašna ista i ne popiju jednaku količinu ulja/tekućine. Stoga postupno dodavajte ulje i mlijeko i mijesite, dok ne dobijete loptu koja je kompaktna i lako se odvaja od posude. Loptu malo spljoštite, da dobijete disk i omotajte prozirnom folijom. Stavite tijesto u hladnjak na 30ak minuta.


Operite jagode i rabarbaru. Jagode narežite na polovice ili četvrtine ako su veće, a rabarbaru na šnitice. Pomiješajte, dodajte koricu jednog limuna, šećer, vaniliju i ostale začine. Posipajte mješavinom psylliuma i škrobnog brašna pa ostavite da stoji.

Izvadite tijesto, odvojite malo više od pola i razvaljajte na papiru za pečenje pa stavite u namašćeni kalup za pite. Utisnite u dno  i stranice, izbockajte vilicom pa vratite u hladnjak. Ostatak tijesta možete razvaljati i rezati trake, a možete ga i samo izmrviti rukama pa kasnije posipati po voću.

Golo tijesto pecite 10ak minuta u pećnici zagrijanoj na 175C. Zatim izvadite iz pećnice i posipajte s malo šećera, dodajte voće. Nemojte ulijevati tekućinu koju je voće ispustilo, nego voće malo ocijedite prilikom vađenja iz posude. Po voću posipajte ostatak tijesta i pecite još 30-40ak minuta. Ako primijetite da tijesto odozgo tamni, nakon prvih 15min ga prekrijte papirom za pečenje.

Izvadite iz pećnice, ostavite da se hladi barem 45min kako bi se punjenje ohladilo i stisnulo. Poslužite samo ili uz tučeno vrhnje, sladoled.

Objavljeno 27.05.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija