Hokkaido tikva jedna je od najdražih mi namirnica. Odlična je u slanim jelima, složencima, juhama, salatama, kolačima.. Moja draga prijateljica Marijana jednom je pripremila i puding sličan ovome pa sam neke sastojke malo izmijenila i napravila light varijantu.
Pripremite:
300g Hokkaido tikve
7-8 dl bademovog ili kravljeg mlijeka
5 žlica škrobnog brašna (gustin)
stevije ili sladila po ukusu
malo vanilije u prahu ili mahunu vanilije
Tikvu očistite od koštica, narežite na kockice i podlijte s 1-2dl vode. (Hokkaido tikvu ne morate guliti, samo je dobro operite.)
Pirjajte dok ne omekša. Kad se skuha, usitnite štapnim mikserom u pire. U ohlađenu dodajte steviju ili sladilo po izboru (količinu koja zamjenjuje 3 žlice šećera). Dodajte 5 žlica škrobnog brašna i dobro promiješajte, da bude glatko i bez mrvica. Od hladnog bademovog mlijeka izdvojite par žlica i umiješajte u smjesu od tikve. Ostatak mlijeka stavite u posudu debljeg dna, da uzavri. U mlijeko stavite mljevenu vaniliju ili unutrašnjost mahune vanilije.
Vruće mlijeko maknite s vatre, u njega polako ulijevajte smjesu od tikve i miješajte. Vratite na laganu vatru i miješajte pjenjačom par minuta dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte začine po želji - cimet, muškatni oraščić, kardamom.. Promiješajte i izlijte u zdjelice isprane hladnom vodom.
Ako želite, ovaj puding možete poslužiti s malo kiselkastog pekmeza ili ga iskoristiti kao kremu za neki kolač.
Objavljeno 25.09.2015.