Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Origano nam je poznat svima, posebno kao sastojak koji se gotovo obavezno stavlja u sve obroke pripremljene po pravilima talijanske nacionalne kuhinje.
No, osim kao začin, origano se može u koristiti i u obliku esencijalnog ulja koje je bogato antioksidansima i drugim snažnim spojevima koji imaju niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. U obliku esencijalnog ulja, origano se može koristiti tako da se konzumira, ali i tako da se nanosi na kožu.
Zanimljivo, ulje crnog origana je i učinkovit prirodni antibiotik i sredstvo za borbu protiv gljivica, ali može pomoći i u borbi protiv viška kilograma te u snižavanje razine kolesterola.
Što je ulje crnog origana?
Ulje crnog origana dobiva se od lišća u izdanka biljke origana, koja pripada istoj porodici biljaka kao metvica. Ulje origana nastaje sušenjem lišća i izdanka biljke na zraku. Nakon što se osuše, ulje se ekstrahira i koncentrira parnom destilacijom.
Ulje sadrži spojeve imena fenoli, terpeni i terpenoidi koji imaju snažna antioksidativna svojstva i odgovorni su za njegov miris.
- Karvakrol: Najobilniji fenol u ulju origana. Pokazano je da zaustavlja rast nekoliko različitih vrsta bakterija.
- Timol: Prirodno antigljivično sredstvo koje također može poduprijeti imunološki sustav i zaštititi od toksina.
- Ružmarinska kiselina: Snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti od štete koju uzrokuju slobodni radikali.
Smatra se da su upravo ovi spojevi odgovorni za mnoge zdravstvene koristi origana.
Donosimo 9 djelovanja ulja crnog origana
1. Prirodni antibiotik
Ulje crnog origana i karvakrol koji on sadrži mogu pomoći u borbi protiv bakterija. Staphylococcus aureus je jedna od najčešćih izvora infekcije koji izaziva bolesti uključujući trovanje hranom i kožne infekcije.
Istraživanja su također pokazala da origanovo ulje može biti djelotvorno protiv vrsta bakterija koje mogu postati otporne na antibiotike. To uključuje Pseudomonas aeruginosa i E. coli, koji su uobičajeni uzročnici infekcija mokraćnog sustava i respiratornog trakta.
2. Može pomoći sniziti kolesterol
Studije su pokazale da ulje crnog origana može pomoći sniziti razinu kolesterola, a i ovdje se to djelovanje pripisuje karvakrolu, ali i timolu, fenolima kojima nalazimo u ovom ulju.
3. Snažan antioksidans
Antioksidansi pomažu u zaštiti tijela od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Upravo se slobodne radikale smatra odgovornima za niz bolesti, od kroničnih do nekih vrsta karcinoma.
Slobodni radikali su prirodni produkt metabolizma i nalazim ih svugdje, no njihovo nakupljanje u organizmu može biti jako štetno.
Origano je začin s najvećim udjelom antioksidansa, u usporedbi s ostalim začinima ima 3-30 puta više antioksidansa. Također, ima 42 puta više antioksidansa od jabuka, 4 puta više od borovnica, a najveće zasluge za to pripisuju se ružmarinskoj kiselini.
4. Može pomoći u liječenju gljivične infekcije
Kvasac je vrsta gljivica, koji može biti bezopasan, ali njegov prekomjeran rast može rezultirati problemima u crijevima i infekcijama. Najpoznatiji kvasac je Candida, koja je najčešći uzrok infekcije kvasca u cijelom svijetu.
Za ulje origana je potvrđeno da je učinkovito protiv 5 različitih vrsta Candida poput onih koje izazivaju infekcije u ustima i vagini. Studije su otkrile da je karvakrol, jedan od glavnih spojeva ulja origana, vrlo učinkovit protiv oralne Candide.
Nadalje, visoka razina kvasca Candide povezana je s nekim crijevnim bolestima, poput Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa.
5. Može doprinijeti zdravlju crijeva
Origano može na više načina doprinijeti zdravlju crijeva. Simptomi crijevnih problema kao što su proljev, bol i nadutost su česti i mogu ih uzrokovati crijevni paraziti.
Studije su potvrdile da ulje origana smanjuje broj parazita u crijevima, ali da može pomoći i kod sindroma propusnih crijeva, kod kojeg bakterije i toksini mogu ući u krvotok. Na kraju, ulje origana smanjuje udio bakterija E.coli u crijevima.
6. Može imati antiupalna svojstva
Upalni procesi su povezani s nizom problema, a ulje origana potvrđeno smanjuje upalne procese. I u ovome se učinak pripisuje karvakrolu, glavnom sastojku ulja origana.
7. Pomaže smanjiti bolove
Ulje origana ima pozitivan učinak u smanjenju bolova, do mjere da mu se djelovanje uspoređuje s nekim sredstvima poput bolova.
8. Može imati anti-kancerogeno djelovanje
Karvakrol, sastojak u ulju origana ima anti-kancerogeno djelovanje. Laboratorijska ispitivanja su pokazala antikancerogeno djelovanje u slučajevima stanica karcinoma pluća, jetre i dojke.
U ovom slučaju nema ispitivanja nad ljudima, pa s ovim zaključkom treba pričekati dok ne budu objavljene studije na ljudima.
9. Može pomoći u mršavljenju
Karvakrol se povezuje i s djelovanjem ulja origana u procesu mršavljenja. Čini se da karvakrol ima djelovanje na formiranje masnih stanica te ga se uz zdravu prehranu i stil života povezuje s mršavljenje.
Kako se koristi ulje crnog origana?
Ulje origana je dostupno u obliku tekućeg ulja ili u kapsulama. Ulje treba uzimati prema uputama, u kojem god obliku bili, a u slučaju tekućeg ulja, obavezno ga se razrjeđuje.
Iako nema točno određenih preporuka o korištenju i dozama, najčešće ide ovako:
- Na kožu: U slučaju kožnih stanja ili infekcija, razrijedite ulje origana s maslinovim uljem u koncentraciji od 1 žličice (5 ml) maslinovog ulja po 1 kapi origanovog ulja, a zatim nanesite na zahvaćeno područje.
- Pod jezik: Razrijedite maslinovim uljem u omjeru jedna kap ulja origana i jedna kap maslinovog ulja. Stavite 1–3 kapi ovog razrjeđenja ispod jezika, držite ga nekoliko minuta, a zatim isperite vodom.
- Gutanje: Ako oralno uzimate ulje origana, možete staviti nekoliko kapi u 200 ml vode, grgljajte i zatim progutajte.
Ulje origana se ne savjetuje trudnicama i dojiljama, a i svako drugo korištenje se savjetuje uz preporuku liječnika ili nutricionista.
Objavljeno 24.12.2019.