
Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Posebnu pozornost ljubitelja zdravog načina života zasigurno će privući lucuma, egzotična biljka koja dolazi iz Južne Amerike, s Anda i Azije- s predjela Vijetnama i Laosa; raste na visini od 1000 do 2500 metara nadmorske visine.
Njezine su vrijednosti prepoznale još Inke, a Europljani su je otkrili u 16. stoljeću, kada su prvi put zakoračili na tlo novog kontinenta. Ne čudi stoga što je mnogi nazivaju „Zlatom Inka“, a o njezinoj tadašnjoj popularnosti svjedoče vaze i zdjele, odjeća i crteži pronađene među blagom Inca, a ukrašene su motivom ploda lucume.
Pravo je čudo kako je šećer dobio prednost pred ovom ukusnom biljkom, pored svih njezinih nutritivnih bogatstava – ima visoke razine beta - karotena, vitamina B3, ali i ostalih vitamina B skupine; sadrži željezo, niacin, cink, kalcij i proteine.
I dok je kod nas relativno nepoznata, u Južnoj Americi se koristi za pripremu deserata – kao zaslađivač ili samostalan sastojak torti i kolača; može se jesti i sirov, što je također jedan od popularnijih načina konzumacije, no ipak, pitate li nekog stanovnika područja u kojem raste, vjerojatno će vam preporučiti sladoled od lucume koji je popularniji od vanilije ili čokolade!
Ovaj plod ima dugi period rasta i sazrijevanja zahvaljujući tropskoj i suptropskoj klimi – u Peruu od listopada do ožujka, a u Chileu od lipnja do studenog, stoga je uzgoj lucume prilično isplativ iz više razloga.
Zeleni okrugli plodovi veliki 4-8 centimetara, u sebi sadrže meso boje i konzistencije tvrdo kuhanog žumanjka, a okus mu je sličan batatu i sirupu od javora. Kod nas i u drugim krajevima svijeta, može se nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, stoga neće uzrokovati naglo i previsoko podizanje šećera u krvi.
Proces proizvodnje i konzumacija
Prah se proizvodi tako što se plod isušuje na 45 stupnjeva Celzijevih, postepenim podizanjem temperature pa ne gubi nutritivne vrijednosti, a nakon toga ga se melje u fini prah koji zadrži karotein i vitamine i ostale hranjive sastojke kao i sirov, stoga slovi kao jedan od najzdravijih zaslađivača.
Upravo zato, čak i male količine ovog zaslađivača u vašoj jutarnjoj kavi ili smootieju dati će dodatni impuls energije vašem danu – kao da ste si dali injekciju vitamina i minerala, koja će vam dati snagu i pomoći u održavanju koncentracije, bez napadaja gladi jer istovremeno nećete zbog toga imati problema s oscilacijama razine šećera u krvi ili štetnim dodacima koji su glavna tema raznih kontroverzi.
Utjecaj na zdravlje
Zbog niskog glikemijskog indeksa, lucuma se preporučuje dijabetičarima, ali i trudnicama jer nema štetnih sastojaka, a prema vjerovanju starih civilizacija Perua, ova biljka povećava plodnost i sprečava bolesti srca i krvnih žila uzrokovanih visokim razinama šećera u krvi.
Zahvaljujući vlaknastoj teksturi lako je probavljiva pa je jedna od prvih namirnica kojom se hrane bebe, a iz istog se razloga preporuča i odraslim ljudima, posebno onima koji imaju problema s probavnim sustavom i usporenom i neredovitom probavom.
Prema znanstvenim istraživanjima zbog bogatstva antioksidantima, lucuma podiže imunitet, a s njime i obranu od raznih bolesti pa čak i malignih, sprečavajući njihov nastanak. Od davnina je pomagala u liječenju rana i kožnih ozljeda, ubrzavajući njihovo zacjeljivanje, snažan je prirodni antibiotik pa djeluje na infekcije, ima antimikrobno djelovanje te djelovanje na gljivična oboljenja.
U prilog tome govori i činjenica kako je od pamtivijeka u uporabi u narodnoj medicini stanovništva Perua, ali i drugih dijelova južnoameričkog kontinenta.
Lucuma se u odnosu na smeđi ili bijeli šećer koristi u omjeru 2:1, dakle ukoliko volite čaj s jednom žličicom šećera, lucuminog praha ćete staviti dvije. Osim u čaju, možete ga koristiti i u jogurtima, zobenim kašama, prilikom pripreme kolača, pudinga, marmelade i svih drugih napitaka i slastica. Bez grižnje savjesti.
Kakao s lucumom
- 2 žličice kakao praha
- 3 žličice lucuma praha
- 2 dcl mlijeka (kravlje, zobeno, sojino, rižino)
- 1/2 žličice kokosovog maslaca
- 1/2 žličice cimeta
Svatko od nas katkada žudi za nekim slatkim zalogajem ili gutljajem – ovaj naš prijedlog poslastica je za hladnije dane, kada smo umorni pa nam je potrebno malo energije za ostatak dana, a vrlo je jednostavna za pripremiti.
Pomiješajte sve „praškaste“ sastojke i dodajte pola dcl toplog mlijeka pa dobro promiješajte da se međusobno prožmu. Dolijte ostatak mlijeka, promiješajte i uživajte u okusima!
Lucumu možete naručiti na Fitness.com.hr web shopu: Lucuma u prahu.
Objavljeno 05.08.2014.