Pogledaj božićnu akciju na sve sobne bicikle

4 zdrava recepta s palentom za različite obroke u danu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz malo truda
2 osobe
30min

Jedno od tradicijskih jela koje pripada našoj kuhinji zacijelo je palenta. Palenta (žganci, pura) jelo je od ukuhanog kukuruznog brašna koje svoje porijeklo vuče iz Italije, odakle se proširila diljem Europe.

Palenta je nutritivno vrijedna namirnica koja u jednom serviranju (od prilike 60 g kuhane palente) sadrži svega 44 kcal. Bogata je beta karotenom, provitaminom A, te drugim vitaminima i mineralima. Ujedno je i vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) koji podiže imunitet, te pomaže tijelu pretvoriti hranu u energiju i nositi se sa stresom.

U Hrvatskoj se najčešće priprema u Istri, Primorju i Dalmaciji. U Slavoniji, kajkavskom dijelu Hrvatske te u Sloveniji ona se naziva žgancima od glagola (vu)žgati, što znači paliti. Žganci se najčešće  rade od nešto krupnijeg kukuruznog zrna nego klasična palenta. Jedu se često s mlijekom, vrhnjem, jogurtom ili pak kao prilog uz glavno mesno jelo sa saftom. U Istri je palenta bila uobičajeni obrok siromašnih, a kuhala se od kukuruznoga brašna u kotlu nad ognjištem.

Recepata za palentu ima jako puno, a njome možete unijeti kvalitetne ugljikohidrate i iskoristiti je kao zamjenu za kruh, ako ste među onima koji „ne mogu bez kruha“.

Palenta sa zapečenim parmezanom

Sastojci:

  • 200 g palente
  • 100 g ribanog parmezana ili nekog drugog sira
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Uzmite dublji protvan i kad je palenta gotova, protvan namažite maslinovim uljem, pa ulijte palentu te je pospite ribanim parmezanom. Stavite u pećnicu na 10-ak minuta dok se sir ne rastopi i napravi smeđu koricu. Uz ovu palentu, pripremite pileća prsa ili neko drugo manje masno meso.

Bruschette od palente i povrća

Sastojci:

  • 200 g palente
  • 1 glavica luka
  • 1 rajčica
  • Začinsko bilje, po želji

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju pa istresite u protvan u koji ste stavili papir za pečenje. Palentu zapecite 10-ak minuta pa izvadite i ostavite da se ohladi. Palentu narežite na kockice ili kolutove, od kojih ćete radite bruschette. Luk i rajčicu narežite na sitno pa promiješajte u posudi. Žlicom na svaki komadić palente stavite smjese luka i rajčice pa odozgora stavite začinskog bilja.

Talijanska palenta s mljevenim mesom

Sastojci:

  • 100 g palente
  • 200 g mljevene govedine
  • 200 g pelata
  • 50 g parmezana
  • 1 glavica luka
  • Peršin, origano, sol, papar, po želji

Priprema:

Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju pa ostavite sa strane da se hladi. U tavu stavite malo kokosovog ulja pa dodajte na sitno narezan luk. Kad luk postane staklast, dodajte mljeveno meso i miješajte. Dinstajte 4-5 minuta, pa dodajte pelate i promiješajte. Ostavite na laganoj vatri da se dinsta još par minuta. Na kraju dodajte začine i promiješajte.

Palentu stavite na tanjur, prelijte umakom od mesa i preko pospite s parmezanom.

Kolač od palente s borovnicama i bademima

Sastojci:

  • 150 g palente
  • 100 g badema
  • 100 g borovnica
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 100 g kokosovog ulja
  • 3 žlice meda
  • 1 čajna žličica praška za pecivo

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a u protvan stavite papir za pečenje. U posudu stavite kokosovo ulje i med pa sve dobro promiješajte mikserom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje, i ekstrakt vanilije, uz stalno miješanje. Dodajte na sitno narezane bademe, palentu i prašak za pecivo. Kad ste dobili jednoličnu smjesu, istresite je na protvan i dodajte borovnice, pazeći da ih što manje zgnječite. Pecite oko 25 minuta, odnosno dok odozgora ne postane zlatno-smeđe.

Objavljeno 08.11.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti