10 zdravih recepata za višednevne izlete

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz malo truda
2 osobe
30min

Odlazak na dvodnevni izlet je uvijek dobra ideja za micanje od gradske vreve i stresa na poslu. No, ono s čim se mnogi sreću kod odluke da odu na dvodnevni izlet jest - hrana! Što ponijeti sa sobom na dvodnevni izlet, a da to nisu nezdravi sendviči sa suhomesnatim proizvodima?

Donosimo vam 10 recepata za obroke koje možete spakirati i ponijeti sa sobom na izlet ili vrlo jednostavno napraviti na izletu.

Palačinkice od tikvica

palacinke tikvice

Sastojci:

  • 1 velika tikvica
  • malo soli
  • 1 jaje
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica svježeg peršina
  • 60 g zobenog brašna

Priprema:

Tikvicu naribate pa stavite u posudu i posolite. Nakon 15-ak minuta, tikvicu procijedite i stisnite da ispusti što više vode. Dodate sve ostale sastojke pa dobro promiješate. Zobenog brašna stavite onoliko da smjesa bude dovoljno rijetka da se palačinke razliju po tavi.

Tavu zagrijte i smjesu izlijevajte tako da dobijete one male "američke" pala. Pecite sa svake strane oko minute. Ove palačinke možete jesti same, ili ih možete namazati nekim namazom, poput svježeg sira ili slično.

Kockice od banane i zobenih pahuljica

banan plocice

Sastojci:

  • 4 zrele banane
  • 500 g zobenih pahuljica, sitniji tip
  • 6 žlica maslaca od kikirikija (smooth)

Priprema:

U protvan stavite papir za pečenje, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U posudu stavite zobene, maslac od kikirikija i banane koje ste prethodno stisnuli vilicom u kašicu. Smjesu prvo miješate vilicom pa potom i rukama, dok ne dobijete homogenu smjesu. Po potrebi dodajte još malo zobenih. Treba biti vlažno, ali ne previše.

Nakon toga smjesu prebacite na protvan i poravnajte po vrhu pa ubacite u pećnicu na 15-ak minuta, na 180 stupnjeva. Kad je gotovo, ohladite i narežite na kockice željene veličine.

Sendvič s posnim sirom i lososom

losos kreker

Sastojci:

  • 100 g dimljenog lososa
  • 100 g svježeg posnog sira
  • par listića salate
  • zdravi krekeri

Postupak:

Na kreker namažite sloj posnog sira, stavite par listića salate pa na to dimljeni losos. Ako imate neke začine sa sobom, začinite, ako ne, može i bez njih.

Muffini od posnog sira, cvjetače i zobenih pahuljica

muffini tikvice

Sastojci:

  • 1 glavica cvjetače
  • 250 g posnog sira
  • zobene pahuljice, sitniji tip
  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo praška za pecivo
  • 1 jušna žlica parmezana

Priprema:

Cvjetaču natrgati na komadiće i preliti vrućom vodom, pustiti 10-15 min da odstoji. Nakon toga staviti u blender cvjetaču, pola posnog sira, jaje, malo soli, malo praška za pecivo i 1 žlicu (veliku) parmezana. Izmiksati.

Izliti u posudu i dodavati zobene pahuljice dok smjesa ne postane kompaktnija. Ubaciti u kalupiće za muffine i peći u pećnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Muffini su pečeni kad dobiju zlatno-smeđu boju.

Salata od mozzarelle i cherry rajčica

mozzarella cherry

Sastojci:

  • 120 g mozzarelle
  • 10-ak cherry rajčica
  • začini po želji

Priprema:

Mozzarellu iscijedite i narežete. Dodajte cherry rajčice i začine koje želite i sve dobro promiješate.

Tortilja sa šunkom i sirom

tortilja šunka

Sastojci:

  • 1 tortilja
  • 4 fete pileće ili pureće šunke
  • 4 fete sira
  • 4 lista salate
  • 1 žlica sušenih brusnica

Priprema:

Na tortilju naslažite šunku, pa sir, salatu i pospite brusnice. tortilju umotajte i zatvorite na rubovima pa prerežite na dva jednaka dijela, da vam je lakše jesti.

Hummus na proteinskom kruhu

hummus masline

Sastojci:

  • 2 limenke slanutka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice sezama
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice limunovog soka (cijeđeni limun)
  • proteinski ili neki drugi zdravi kruh

Priprema:

Na žlici maslinovog ulja lagano prepecite sezam, ali ne da vam posmeđi već samo da se zagrije. Češnjak narežite na sitno. Jedan slanutak procijedite, a u drugome ostavite tekućinu iz limenke. Limun iscijedite. U sjeckalicu ubacite sve: slanutak, češnjak, maslinovo ulje, sezam i malo soli. Blendajte dok se sve ne pretvori u kremastu smjesu. Na kraju sve pospite s malo chillija.

Hummus mažite na proteinski ili neki drugi zdravi trajni kruh, a uz njih možete jesti i masline, koje za put možete kupiti u praktičnim pakiranjima, u obliku malih vrećica.

Burgeri od špinata i graha

burger grah

Sastojci:

  • 200 g batata (slatkog krumpira)
  • 400 g crvenog graha (iz limenke)
  • 100 g špinata
  • 45 g zobenih pahuljica
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 češanj češnjaka
  • sol, papar, kurkuma

Priprema:

Krumpir ogulite i narežite na kockice pa stavite kuhati. Grah procijedite pa istresite u posudu. Vilicom stisnite grah, ali ne do kraja, već pustite da bude komadića. Kad je krumpir gotov, procijedite ga pa dodajte grahu i također stisnite vilicom. U vodi u kojoj se kuhao krumpir na minutu prokuhajte špinat, pa dobro procijedite i istisnite svu vodu. Dodajte krumpiru i grahu.

Smjesi dodajte svježe mljevene lanene sjemenke, zobene pahuljice, češnjak i začine. Sve dobro promiješajte i malo ostavite da stoji, da se smjesa sljubi i svi sastojci navlaže.

Potom u dlanovima oblikujte burgere pa ih pecite na dobro zagrijanoj grill tavi. S ovim burgerima možete napraviti sendvič: umetnite ih u list salate i dodajte malo grčkog jogurta za sočnost.

Slani muffini sa šunkom

slani muffini

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 150 g gaude
  • 150 g dimljene šunke, narezane na kockice
  • 2 šake špinata, narezanog na trakice

Priprema:

Sve sastojke ubacite u zdjelicu i promiješate u smjesu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, smjesu ulijte u kalupe za muffine i sve stavite da se peče. Za 15-ak minuta su muffini gotovi.

Sirove energetske pločice

energetske plocice

Sastojci:

  • 80 g zobenih pahuljica
  • 80 g badema
  • 250 g datulja
  • 70 g oraha
  • 30 g kakaa u prahu
  • 60 g maslaca od kikirikija
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice lanenih sjemenki, svježe smljevenih
  • malo soli

Priprema:

Na protvan stavite razdvojeno zobene i bademe pa ih na 180 stupnjeva prepecite 10-ak minuta, sok ne dobiju zlatnu boju. Dok se peku, datulje prokuhajte u toploj vodi pa ogulite i nasjeckajte na što sitnije. Potom u blender ubacite datulje i orahe i izmiksajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Dodajte kakao, maslac od kikirikija, med, mljevene lanene sjemenke i malo soli pa miksajte dok ne dobijete kremastu, kompaktnu smjesu. Na kraju dodajte prepečene zobene pahuljice i izmiksajte do kraja, dok se zobene ne sljube sa smjesom. Ostavite u hladnjak 15-ak minuta.

Kad izvadite iz hladnjaka. Smjesu raširite na papiru za pečenje, na debljinu od oko pola centimetra, po vrhu utisnite cijele bademe pa narežite pločice željene veličine.

Objavljeno 26.02.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti