Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Jeftino, a jako zdravo: 5 recepata sa sardinama iz konzerve

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jednostavno
1 osobe
30min

Riba je izvrstan izvor proteina i omega-3 zdravih masti pa nutricionisti savjetuju da se ribu uvrsti u redovnu prehranu, pri čemu barem jedan obrok treba biti masna riba poput lososa, skuše, srdele ili tune, jer te vrste sadrže najviše omega-3 masnih kiselina. Između plave i bijele ribe, prednost se daje, zbog nutritivne vrijednosti, plavoj ribi. Jedna od cjenovno najprihvatljivijih riba svakako je srdela.

Sardine su jednostavna i dostupna riba koju se naziva „najkvalitetnijom među ribama“. Sardine obiluju lako probavljivim proteinima te vitaminima B kompleksa, vitaminima A i D te kalcijem i željezom. Osim svježih, srdele je moguće kupiti i konzervirane, u vodi, ulju ili različitim umacima i začinima.

Donosimo vam 5 jednostavnih recepata za obroke koje možete pripremiti korištenjem srdela iz konzerve.

Sardine s tjesteninom i rajčicama

tjestenina sardine

Sastojci:

  • 150 g tjestenine
  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/4 žličice chili rajčica
  • 200 g pelata
  • 1 žlica ribanog parmezana
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar, vlasac

Postupak:

U posudi zagrijte vodu i tjesteninu stavite da se kuha, prema uputama na pakiranju. Sardine otvorite i procijedite višak ulja.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte na sitno narezan češnjak. Kad pobijeli dodajte pelate i dinstajte na laganoj vatri. Kad je umak pri kraju, dodajte sardine i začine i ostavite još kratko na vatri.

Kad je tjestenina kuhana, procijedite je i istresite je na tanjur. Prelijte tjesteninu umakom pa po vrhu stavite parmezan.

Namaz od sardina

sardine namaz

Sastojci:

  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
  • 100 g kremastog sira
  • 1/2 glavice luka
  • 1 žlica cijeđenog limunovog soka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar, peršin, vlasac

Postupak:

Luk narežite na što sitnije. Pomiješajte sve sastojke i dobro sve izmiksajte ili ubacite u blender pa izmiksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po vrhu dodajte začine i ohladite.

Mažite na rižine krekere ili proteinski kruh.

Sardine na salatu

sardine salata

Sastojci:

  • 1 konzerva sardina u maslinovom ulju, procijediti
  • 1 jaje
  • rukola ili bilo koja druga salata
  • sol, papar, začini po želji
  • 1 žličica aceta balsamica

Postupak:

Sardine procijedite, a jaje skuhajte. Na tanjur stavite salatu pa po njoj vilicom usitnjene sardine i kuhano jaje, razrezano na četvrtine. Po vrhu stavite začine i promiješajte.

Polpete od sardina

sardine burger

Sastojci:

  • 2 konzerve sardina u vodi ili ulju, procijeđene
  • 300 g krumpira
  • 1 žlica kremastog svježeg sira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 50 g zobenog brašna ili mljevenih zobenih pahuljica
  • sol, papar, svježi peršin

Postupak:

Krumpir ogulite, narežite na kockice i stavite kuhati u slanu vodu. Kad je krumpir kuhan, procijedite ga i stavite sa strane da se ohladi. Dok se krumpir kuha, procijedite sardine, istresite ih u posudu i usitnite vilicom.

Sardinama dodajte krumpir pa sve usitnite, ali tako da ostane komadića krumpira. Dodajte svježi sir, maslinovo ulje, zobeno brašno i začine. Sve dobro izmiješajte dok se ne sljubi pa među dlanovima oblikujte polpete. Stavite ih na tanjur pa u hladnjak na 30-ak minuta, da se stvrdnu.

Nakon toga zagrijte gril tavu pa ih stavite da se peku. Pecite ih po 2 minute sa svake strane, pa ponovite po 2 puta.

Sardine pod jajima

sardine jaja

Sastojci:

  • 2 konzerve sardina u vodi ili ulju, procijeđene
  • 2 jaja
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

Postupak:

Sardine procijedite. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja pa stavite sardine da se zagriju. Nakon toga preko sardina izlijte jaja, dodajte začine po želji i poklopite da se jaja zapeku. Kad je bjelanjak čvrst skinite s vatre i otklopite, tako da se žumanjak zadrži u tekućem stanju.

Objavljeno 28.10.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti