Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Proso mnogi doživljavaju isključivo kao slani dodatak jelima i žitaricu koja mijenja rižu ili slične namirnice. No, probajte proso u ovoj slatkoj varijanti i dajte mu jednu sasvim novu i neočekivanu dimenziju i interpretaciju.
Sastojci (za tortu promjera 18-20 cm):
- 200 g prosene kaše (prosa)
- 80 g kokosovog čipsa, samljevenog (ili kokosove ljuskice)
- 100 g zobenog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 veće jabuke
- 2 žlice meda
- 2 jaja
- 2 žlice arome vanilije
- 1 žlica arome ruma, po želji
- Ribana korica i sok pola limuna
- 1/2 žličice cimeta
Za kruške:
- 1 kruška
- 2 žlice ghee maslaca
- 1 žlica meda
- 1 žličica arome vanilije
- 1/2 žličice cimeta
Priprema:
- Proso skuhajte u većoj količini kipuće vode, prema uputi s pakiranja (oko 15 minuta). Zatim ocijedite i ostavite da se ohladi potpuno na sobnoj temperaturi.
- Jabuke ogulite i naribajte na krupniji ribež. Kokosov čips sameljite. Kruške uzdužno narežite na tanke ploške, ne čisteći unutrašnjost.
- Za karamelizirane kruške, u tavi debljeg dna otopite ghee maslac s medom na umjerenoj vatri. Neka malo počne krčkati, a zatim dodajte aromu vanilije i cimet. Dodajte tanke kriške kruške pa kuhajte oko 5 minuta, povremeno protresajući tavu i okrećući kruške. Ostavite da se ohlade dok pripremate tortu.
- Žumanjke odvojite od bjelanjaka. Žumanjke izmiksajte zajedno s medom te aromama vanilije i ruma, dok ne dobijete pjenastu smjesu. Pećnicu ugrijte na 170°C.
- U zasebnoj većoj posudi pomiješajte zobeno brašno, usitnjeni kokosov čips i prašak za pecivo. Prosijte pjenjačom. Dodajte ohlađeni proso, ribane jabuke, sok i koricu limuna cimet. Tu smjesu malo po malo umiksajte u žumanjke, dodajući i par žlica mlijeka ako je smjesa pregusta.
- Bjelanjke istucite u snijeg te špatulom pažljivo umiješajte u smjesu za tortu. Sve prebacite u lim 18-20 cm obložen papirom za pečenje te zagladite. Po vrhu posložite kruške te sve prelijte sokom u kojem su se kuhale. Pecite oko 1 sat u ugrijanoj pećnici. U potpunosti ohladite prije posluživanja. Po želji površinu prelijte s još malo meda ili agavinog sirupa prije posluživanja.
Objavljeno 15.05.2019.