Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Svako godišnje doba sa sobom nosi svoje specifičnosti što se prehrane tiče - što zbog sezonske hrane koja se nudi, što zbog različitih potreba organizma za određenim hranjivim tvarima.
S obzirom na to da su topli, ljetni dani već daleko odmakli, nema sumnje da su mnogi od vas uveli neke promjene u svoj jelovnik pa su se tako kiseli i svježi kupus, repa, razna variva od graha i žitarica te ostale namirnice karakteristične za nadolazeći period već sigurno našli na mnogim stolovima.
Činjenica je da smo tijekom zimskih mjeseci skloniji malo „jačoj“ hrani, koja će nas ugrijati i osigurati nam dovoljno energije kako bi se tijelo uspješno borilo s niskim temperaturama, a ne zaboravimo ni blagdane koji donose razna iskušenja. To je sasvim opravdano, no često takva praksa donese i višak neželjenih kilograma što je vidljivo po broju novoupisanih članova u fitness centrima pred kraj zime.
Kako tome stati na kraj, ostati na zdravom režimu i održati dobru formu, a i dalje dati tijelu što mu treba u tom hladnom periodu? Rješenje je u izboru kvalitetnih namirnica karakterističnih za zimske dane, bogatih hranjivim tvarima i vlaknima, te u zamjeni nekih kaloričnih i ne tako zdravih namirnica onima manje kalorijske vrijednosti i boljeg nutricionističkog profila kako bismo na taj način osigurali svom organizmu dovoljno energije, ojačali imunitet, a proljeće dočekali aktivni i fit. Sve je to moguće uz kombinaciju pravih namirnica, malo volje i uloženog vremena.
Da biste znali kako krenuti u nastavku teksta donosimo recepte za 3 klasična zimska jela u zdravom izdanju i dokažite onima oko sebe da par kilograma više tijekom zimskog perioda nije nužnost i pravilo, već kriva prehrambena strategija za koju vi imate rješenje.
Varivo s piletinom i slanutkom
Sastojci:
- 500 g piletine (bijelo meso bez kosti)
- 400 g slanutka iz konzerve
- 400 ml pilećeg temeljca
- 1 mrkva
- 2 vezice celera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 luk, crveni
- 400 g pelata
- 2 režnja češnjaka
- pola šalice svježih listova bosiljka
- 1 list lovora
- Pol žlice majčine dušice
- 1 žličica paprike u prahu
- Sol, papar
Priprema:
Piletinu nasjeckanu na krupnije komade kratko popržite na tavi nakon čega je izvadite i stavite sa strane. Na istom ulju prepržite luk, mrkvu i celer pa dodajte češnjak i pržite još nekoliko sekundi. Začinite povrće solju i paprom. Dodajte rajčice, temeljac, bosiljak, pastu od rajčice, majčinu dušicu i papriku u prahu. Ponovno vratite prsa i ostavite sve kuhati još 25 minuta. Izvadite pileća prsa te ostavite da se hlade oko pet minuta. Ubacite slanutak i kuhajte još 10 minuta. Nasjeckajte piletinu i dodajte je u varivo. Začinite i poslužite.
Zdrava sarmica
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 manji luk
- 1/2 poriluka
- 1 mrkva
- maslinovo ulje
- 100 g prosa
- 200 g ječma
- 200 g zelene leće
- 1 jaje
- slatka crvena paprika
- sol
- šareni papar
- curry
- 1 lovorov list
- voda
Priprema:
Ječam i zelenu leću dobro operite i ostavite u toploj vodi dok pripremate ostale sastojke. Luk sitno nasjeckajte, poriluk razrežite popola i nasjeckajte na takne polukrugove, mrkvu naribajte te sve popirjate na ulju.
U jednu posudu stavite ocijeđene žitarice, pirjano povrće, jedno jaje, crvenu papriku i sol papar. Sve dobro promiješajte dok se ne dobije kompaktna smjesa te njome napunite listove kupusa.
U posudu za kuhanje na dno stavite na sitne rezance nasjeckani kiseli kupus, a na to posložite smotane sarmice, čvrsto stisnute jedna kraj druge. Gore posložite ostatak nasjeckanog kupusa.
U šalici razmutite curry, i još malo slatke crvene paprike pa to presipajte preko sarmica te ih prekrijte vodom. Kuhajte otprilike 75 minuta ili više po potrebi.
Složenac od graha i bakalara
Sastojci:
- 600 g očišćenih fileta bakalara
- 2 limenke graha (2x 800g)
- 50 g slanine
- 300 g nasjeckane svježe rajčice
- 100 ml pasirane rajčice
- 3 žlice ulja
- 80 g luka
- 1 ljuta papričica
- pola žličice mljevene crvene paprike
- 1/4 žličice mljevenog kima
- žlica nasjeckanog peršina
- Sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju kratko popržite sitno narezani luk i narezanu slaninu da dobiju malo boje. Prebacite u vatrostalnu posudu pa dodajte mljevenu crvenu papriku, kim, nasjeckanu ljutu papričicu, isprani i ocijeđeni grah, sjeckanu rajčicu, sol i papar. Lagano promiješajte i poravnajte pa preko svega položite bakalar narezan na veće komade. Lagano ga posolite i popaprite te sve zajedno prelijte pasiranom rajčicom i pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, pospite peršinom i odmah poslužite.
Objavljeno 08.12.2015.