Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ako ste posjetili Španjolsku ili bar restoran koji nudi španjolsku nacionalnu kuhinju, nadam ste da se naručili paellu. Radi se o nacionalnom jelu koje potječe iz Valencije, a koje se radi od riže, mješavine grahorica, te različitog mesa ili morskih plodova. Paelli se kao začin dodaje šafran koji daje i prekrasnu boju i bogatu aromu.
Za sve one koji ne jedu namirnice životinjskog porijekla, dostupna je i paella bez mesa ili plodova mora, koja uz rižu ima više vrsta povrća. Danas vam donosimo recept upravo za vegansku paellu.
Sastojci:
- 1,5 žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- 1/2 žličice šafrana
- 1/2 glavice luka, srednje veličine
- 1/2 crvene paprike
- 2 češnja češnjaka
- 1 manja rajčica ili 3-4 cherry rajčice
- 130 g riže
- 1/2 žličice slatke dimljene paprile
- Prstohvat soli
- 1/2 žličice sušenog timijana
- 50 g graška (iz konzerve)
- 4-5 otkoštenih maslina
Postupak:
Povrtni temeljac stavite u posudu i zgrijte. U temeljac dodajte šafran, a kad zakuha, smanjite vatru pa pustite oko minute.
U tavi zagrijte 1 žličica ulja pa dodajte na trakice narezan luk i papriku i pirjajte 3-5 minuta, dok luk ne dobije lijepu zlatnu boju. Stalno miješajte kako vam luk ne bi zagorio.
Potom dodajte na sitno nasjeckan češnjak pa dinstajte još minutu. Sad dodajte na sitno nasjeckanu rajčicu, masline i začinsku papriku pa dinstajte 1-2 minute.
Sad dodajte rižu i preostalo ulje, uz miješanje oko minute dinstajte rižu (da je lagano tostirate). Sad dodajte timijan i polako dodajte temeljac sa šafranom. Dodajte sol i papar.
Sad nemojte miješati kako biste dobili lijepu, kremastu paellu. Pojačajte vatru da temeljac zavrije oko 1-2 minute, pa smanjite vatru na skroz slabu i ostavite da kuha 15-20 minuta, odnosno dok riža ne postigne „al dente“ kuhanost.
Pri kraj kuhanja pazite da vam paella ne zagori (kako temeljac bude ispario). Poželjno je da dobijete lijepu koricu riže, ali ne da vam ona zagori.
Kad ste postigli to hrskavo dno, skinite paellu s ploče pa dodajte grašak, bez da ga umiješate. Sad prekrijte paellu folijom i ostavite da stoji 5-8 minuta. Nakon toga, na kraju, pospite paellu svježim peršinom i dodajte kriškicu limuna koju ćete iscijediti po paelli neposredno prije jela.
Objavljeno 09.11.2022.