Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Moguće je da mnogi od vas nisu niti čuli za tapioku, a vjerujem da ima i puno onih koji su čuli ali se još nisu usudili isprobati je. Dakle, što je uopće tapioka i na koje načine je možete pripremiti?
Što je tapioka?
Tapioka je škrob ekstrahiran iz korijena biljke kasave (Manihot esculenta) karakteristične za Brazil gdje je ta biljka poznata i pod nazivom Manioka, no raste i u zapadnoj Indiji te u nekim drugim tropskim krajevima svijeta (Indonezija, Australija).
Iako biljka kasava originalno potječe sa sjeveroistoka Brazila, upotreba tapioke u kulinarstvu (ali i u kozmetici, tekstilnoj industriji itd.) proširila se diljem Južne Amerike, Indije, Afrike i Azije, gdje je zbog svoje široke dostupnosti već dugo vremena glavni sastojak u pripremi hrane za milijune ljudi bez obzira što je ne krasi neka nutritivna vrijednost.
Naime, radi se o gotovo čistom ugljikohidratu (80% škroba), s minimalnom količinom proteina, masti i vlakana, te slabim profilom mikronutrijenata pa je ne možemo nazvati nekom nutritivnom riznicom. No, to ne znači da nema svoje prednosti!
Ono što je pozitivno je to da se radi o bezglutenskoj namirnici pa je tako pogodna za osobe osjetljive na gluten ili one koje ga jednostavno izbjegavaju iz raznih razloga. Lako je probavljiva, neutralnog okusa i boje pa se tako lako miješa s ostalim namirnicama, odnosno dodavanjem raznih namirnica, aroma i boja može se preraditi u različite proizvode.
Kako koristiti tapioku?
U prodaji se tapioka pojavljuje u obliku malih, bijelih kuglica nalik na perlice, pahuljica te brašna koje fino samljeveno služi kao zamjena za pšenično brašno u pripremi kruha, peciva, pita, tortilja i ostalih popularnih jela.
Osim toga, kao škrob služi za povezivanje smjese pa je tako odličan dodatak juhama, umacima, varivima i pudinzima. Osim toga što je pogodna za pečenje i kuhanje, ipak je njena najčešća i najpoznatija uporaba u svrhu proizvodnje pudinga s obzirom da u kontaktu s toplom vodom ili mlijekom postaje želatinasta.
Kao što vidite, s tapiokom se mogu pripremiti zaista raznolika jela, od kruha preko umaka i juha do raznih slastica – kada se odvažite uključiti je u svoj jelovnik ideje za pripremu same dolaze.
Da biste se u to uvjerili i sami isprobajte ova 3 neodoljiva jela s tapioka perlicama i brašnom, možda i vi postanete ljubitelji ove zanimljive i svestrane namirnice!
3 recepta s tapiokom
Fini tapioka kruščići
Sastojci:
- 2 jaja
- 175 g brašna tapioke
- 80 ml maslinovog ulja
- 160 ml mlijeka
- 65 g ricotte
- 1 žličica soli
Priprema:
- U tavi zagrijemo maslinovo ulje, mlijeko i sol. Kad proključa maknemo s vatre i umiješamo tapioka brašno. Smjesu pustimo da odstoji 10-15 minuta.
- Za to vrijeme smjesa će se ohladiti te u nju umiješamo sir i razmućena jaja. Dobro izmiješamo.
- Od tijesta odvajamo po male količine kako bismo napravili kuglice. Njih posložimo na papir za pečenje te ih pečemo u pećnici dok ne poprime smećkastu boju.
Puding od tapioke i ananasa
Sastojci:
- 100 g tapioca perlica
- 200 g ananasa
- 40 g rižinog slada u prahu
- 40 g ribanog kokosa
- 700 ml kokosovog mlijeka
- 1 čajna žlica ribane tamne čokolade
- Malo kokosovog brašna
Priprema:
- Tapioka perlice namočite oko 1 sat u malo kokosovog mlijeka, nakon čega ih ocijedite i stavite u ostatak mlijeka. Dodajte rižin slad u prahu, ribani kokos i kuhajte dok se ne zgusne.
- Nakon što se puding zgusne maknite ga s vatre i umješajte 3/4 ananasa.
- Puding servirajte u čašice, s komadićima ananasa na vrhu i malo crne čokolade te posipajte kokosovim brašnom.
Kolačići s čokoladom i maslacem od badema
Sastojci za tijesto:
- 1,5 šalica bademovog brašna
- 5 velikih žlica kokosovog brašna
- 5 velikih žlica brašna tapioke
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 4 velikih žlica maslinovog ulja
- 4 velike žlice javorovog sirupa (med ili nekog drugog prirodnog zaslađivača)
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Sastojci za namaz od kikirikija:
- 1,5 šalica maslaca od badema (ili maslaca od kikirikija)
- 2 čajne žlice ekstrakta od vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C. Sve sastojke za tijesto miksajte dok se ne povežu, a zatim tijesto formirajte u kuglice srednje veličine. Stavite ih u kalup za pečenje, i malo pritisnite prstima da ih izravnate.
- Izbušite vilicom kako bi se omogućilo bolje strujanje zraka. Pecite 15 do 18 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije zlatnu boju.
- Kad je gotovo, stavite ga u hladnjak na pola sata da se ohladi. U međuvremenu pomiješajte sastojke za namaz od kikirikija i razmažite po tijestu koje se ohladilo. Kolačiće zatim ponovno stavite u hladnjak da se stisnu.
Objavljeno 14.07.2018.