Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na 14-dnevni jelovnik za mršavljenje s receptima. Ograničena količina i broj dana!
Od češnjaka, preko peršina, origana, chilly papričice i ružmarina do đumbira, cimeta, muškatnog oraščića… stotine je dostupnih začina koje možemo koristiti u svakodnevnoj prehrani, kako bi smo obrocima dodali jačinu i aromu. No, znate li koji se začini najbolje sljubljuju s pojedinim namirnicama te koje začine je najbolje koristiti u određenom jelu?
Donosimo popis klasičnih jela koja nalazimo na našim tanjurima i začine koje je najbolje u njih uključiti:
Jušna jela:
- Grah varivo: češnjak, timijan
- Procijeđena bistra mesna juha: crni papar, češnjak, đumbir, peršin, crveni papar, šafran, muškatni oraščić
- Juha od gljiva: češnjak, mažuran, ružmarin, estragon, primorski vrisak
- Gulaš: lovor, crni papar, češnjak, kim, chilly
- Voćne juhe: limun, cimet, narančasta, rabarbara, klinčić, vanilija
- Juha od krumpira: mažuran, ružmarin, muškatni oraščić
- Juha od rajčica: češnjak, timijan, mažuran, ružmarin
- Pileća juha: crni papar, češnjak, đumbir, crvena papričica, šafran, muškatni oraščić
- Juha od povrća: bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, muškatni oraščić, estragon
Mesna, riblja i jela od peradi:
- Janjetina, ovčetina: curry, čili, crni papar, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, pimenta, estragon, kadulja
- Riba: lovor, bosiljak, crni papar, matičnjak, kopar, majčina dušica, ružmarin, estragon, žutica, kadulja
- Pečena riba: češnjak, timijan, kopar, peršin, ružmarin
- Govedina: lovor, crni papar, kajenski papar, curry i chilly, češnjak, majčina dušica, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, origano, zeleni papar
- Pečena svinjetina: lovor, kajenski papar, curry, komorač, crni papar, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, paprika, ružmarin, kadulja
- Perad: bosiljak, curry, crni papar, češnjak, timijan, kopar, korijander, mažuran, metvica, crvena začinska paprika, ružmarin, chilly, kadulja
- Divljač: timijan, korijander, ružmarin, klinčić, muškatni oraščić, kadulja
Jela od povrća
- Grah: lovor, bosiljak, đumbir, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crvena paprika, estragon
- Grašak: estragon
- Krumpir: lovor, papar, đumbir, mažuran, začinska paprika, estragon
- Svježi kupus: papar, timijan, kim, chilly
- Kelj: papar, češnjak, mažuran, začinska paprika
- Bundeva: đumbir, kopar, chilly
Salate:
- Salata od krumpira: papar, peršin, estragon, celer, luk
- Salata od cikle: kapari, kim, matičnjak, hren
- Voćna salata: limun, cimet, korica naranče, klinčić, vanilija, rabarbara
- Salata s kukuruzom: bijeli papar, češnjak, peršin
- Salata s rajčicom: bosiljak, ružmarin, luk
- Krastavac: bosiljak, bijeli papar, kopar, timijan i estragon
Ostali obroci:
- Jela s jajima: bosiljak, kajenska papričica, kopar, kapari, mažuran, češnjak, limunska trava
- Jela s kupusom: bosiljak, lovor, kim, papar
- Jela s rižom: curry, đumbir, šafran
- Jela s miješanim povrćem: češnjak, đumbir, kopar, mažuran, vlasac, estragon
- Pizze: bosiljak, češnjak, mažuran, origano, začinska paprika
- Miješane salate: bosiljak, kopar, vlasac, paprika, estragon
Uživajte u obrocima koje spremate i iskoristite začine da im pojačate aromu i obogatite ih punoćom okusa.
Objavljeno 11.04.2018.