Znate li koji začin se koristi uz koje jelo?

Image

Od češnjaka, preko peršina, origana, chilly papričice i ružmarina do đumbira, cimeta, muškatnog oraščića… stotine je dostupnih začina koje možemo koristiti u svakodnevnoj prehrani, kako bi smo obrocima dodali jačinu i aromu. No, znate li koji se začini najbolje sljubljuju s pojedinim namirnicama te koje začine je najbolje koristiti u određenom jelu?

Donosimo popis klasičnih jela koja nalazimo na našim tanjurima i začine koje je najbolje u njih uključiti:

Jušna jela:

  • Grah varivo: češnjak, timijan
  • Procijeđena bistra mesna juha: crni papar, češnjak, đumbir, peršin, crveni papar, šafran, muškatni oraščić
  • Juha od gljiva: češnjak, mažuran, ružmarin, estragon, primorski vrisak
  • Gulaš: lovor, crni papar, češnjak, kim, chilly
  • Voćne juhe: limun, cimet, narančasta, rabarbara, klinčić, vanilija
  • Juha od krumpira: mažuran, ružmarin, muškatni oraščić
  • Juha od rajčica: češnjak, timijan, mažuran, ružmarin
  • Pileća juha: crni papar, češnjak, đumbir, crvena papričica, šafran, muškatni oraščić
  • Juha od povrća: bosiljak, majčina dušica, mažuran, peršin, muškatni oraščić, estragon

bosiljak

Mesna, riblja i jela od peradi:

  • Janjetina, ovčetina: curry, čili, crni papar, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, pimenta, estragon, kadulja
  • Riba: lovor, bosiljak, crni papar, matičnjak, kopar, majčina dušica, ružmarin, estragon, žutica, kadulja
  • Pečena riba: češnjak, timijan, kopar, peršin, ružmarin
  • Govedina: lovor, crni papar, kajenski papar, curry i chilly, češnjak, majčina dušica, kopar, mažuran, peršin, crveni papar, ružmarin, origano, zeleni papar
  • Pečena svinjetina: lovor, kajenski papar, curry, komorač, crni papar, češnjak, majčina dušica, mažuran, peršin, paprika, ružmarin, kadulja
  • Perad: bosiljak, curry, crni papar, češnjak, timijan, kopar, korijander, mažuran, metvica, crvena začinska paprika, ružmarin, chilly, kadulja
  • Divljač: timijan, korijander, ružmarin, klinčić, muškatni oraščić, kadulja

papar

Jela od povrća

  • Grah: lovor, bosiljak, đumbir, češnjak, kopar, mažuran, peršin, crvena paprika, estragon
  • Grašak: estragon
  • Krumpir: lovor, papar, đumbir, mažuran, začinska paprika, estragon
  • Svježi kupus: papar, timijan, kim, chilly
  • Kelj: papar, češnjak, mažuran, začinska paprika
  • Bundeva: đumbir, kopar, chilly

vlasac

Salate:

  • Salata od krumpira: papar, peršin, estragon, celer, luk
  • Salata od cikle: kapari, kim, matičnjak, hren
  • Voćna salata: limun, cimet, korica naranče, klinčić, vanilija, rabarbara
  • Salata s kukuruzom: bijeli papar, češnjak, peršin
  • Salata s rajčicom: bosiljak, ružmarin, luk
  • Krastavac: bosiljak, bijeli papar, kopar, timijan i estragon

curry

Ostali obroci:

  • Jela s jajima: bosiljak, kajenska papričica, kopar, kapari, mažuran, češnjak, limunska trava
  • Jela s kupusom: bosiljak, lovor, kim, papar
  • Jela s rižom: curry, đumbir, šafran
  • Jela s miješanim povrćem: češnjak, đumbir, kopar, mažuran, vlasac, estragon
  • Pizze: bosiljak, češnjak, mažuran, origano, začinska paprika
  • Miješane salate: bosiljak, kopar, vlasac, paprika, estragon

Uživajte u obrocima koje spremate i iskoristite začine da im pojačate aromu i obogatite ih punoćom okusa.

Objavljeno 11.04.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!