Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Pesto je aromatičan umak talijanskog podrijetla koji svojim blagim, ali zanimljivim okusom oplemenjuje razna jela. Najčešće se koristi kao umak za tjesteninu, no vrlo je ukusan i uz njoke, guste juhe, pizzu, lazanje, pečeno ili kuhano meso, ribu i povrće, kao dodatak preljevima za salatu ili kao namaz za kruh.
Klasični pesto, poznat pod imenom pesto alla genovese, umak je od bosiljka, češnjaka, parmezana, pinjola i maslinovog ulja. Međutim, talijanska riječ 'pestare' znači 'samljeti ili zgnječiti', stoga u ovaj umak osim bosiljka možete doslovce ubaciti sve začinsko bilje u čijem okusu uživate kao što su peršin, korijandar, metvica, mažuran, origano, majčina dušica, rikola ili pak svježi špinat. Na taj način pestom se mogu nazivati i druge varijacije ovog umaka koje se pripravljaju finim usitnjavanjem u mužaru ili blenderu, a možete se poslužiti i štapnim mikserom.
Osim pesta s obiljem zelenog bilja, ovaj umak se može pripremiti i od drugog povrća, poput pečenih paprika, svježih ili sušenih rajčica, šparoga, boba te graška. Ima zaista niz različitih varijanti i kombinacija umaka pa se tako pinjoli mogu zamijeniti ili kombinirati uz orahe, bademe, lješnjake, pistacije, indijske oraščiće, kikiriki ili sjemenke, poput suncokretovih i bućinih.
Češnjak je sastojak koji se najčešće ne izostavlja iz recepta, no može mu se primjerice pridružiti luk ili ljutika. Nadalje, osim tvrdih sireva, u pesto se može umiješati svježi sir i ricotta. U ovakvim varijantama pesta, aromatično zeleno bilje služi tek kao začin, a okus mogu dodatno obogatiti i papar, ljute papričice te mala količina limunovog soka ili aceta balsamica.
Sve te varijante pripreme govore o bogatstvu hranjivih tvari koje nam ovaj poznati umak nudi.
S obzirom na milijun kreativnih načina na koje ga možemo napraviti, lako ćemo pronaći sastojke koji će odgovoriti na potrebe koje u tom trenutku imamo za određenim nutrijentima.
Znamo da je začinsko bilje saveznik našeg zdravlja sa svim antioksidansima koje nam pruža, a zdrave masnoće te vitamini i minerali koje nalazimo u raznom povrću i sjemenkama dodatno oplemenjuju tu cijelu nutritivnu priču. Ubacimo li sir osigurat ćemo i dozu proteina i u malo vremena i mašte imamo zdrav i cjelovit obrok.
Pogledajte naše prijedloge za različite varijante pesto umaka pa neka vam posluže kao primjer i inspiracija za vlastite kreacije.
Pesto alla calabrese
Sastojci:
- 4-5 kom crvene paprike (Rog)
- 2 manja luka
- 300 g svježeg sira (može i riccota)
- 80 g parmezana, sitno naribanog
- manja rajčica
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- začini po želji (sol, papar, kajenski papar)
Priprema:
Narežite luk i papriku te ih pržite u tavi na maslinovom ulju dok paprika ne omekša. Potom kratko prepržite komadiće rajčice i češnjaka. Sve stavite u blender te dodajte ostale sastojke i blendajte dok ne dobijete kremasti crveni umak. Umak se odlično slaže s tjesteninom!
Pesto od metvice
Sastojci:
- 40 listića metvice
- 40 g listića peršina
- 80 g narezanih badema, prepečenih i ohlađenih
- 1 veliki režanj češnjaka
- 1 žlica soka od limuna
- 1/2 čajne žličice morske soli
- ¼ čajne žličice papra
- ¼ čajne šalice maslinovog ulja
Priprema:
U blender stavite nasjeckane listove peršina i mente, bademe i češnjak te miksajte sve dok ne dobijete finu, glatku smjesu. Nakon toga dodaje limunov sok i malo naribane limunove korice, sol i papar te ponovno uključite blender te miksajte sve dok se smjesa ne poveže. Pred sam kraj ulijte malo maslinovog ulja te nakon toga pesto stavite u zdjelicu i uživajte u čarobnom okusu.
Pesto od boba, lješnjaka i parmezana
Sastojci:
- 200 g boba, suhog
- 100 g lješnjaka, prženog
- 4 režnja češnjaka
- 4 žlice maslinovog ulja
- 50 g parmezana
- sol, svježe mljeveni papar
Priprema:
Skuhajte bob pa ga blendajte 30 sekundi s lješnjacima i češnjakom. Dodajte ulje i blendajte još 30 sekundi. Izvadite iz blendera te umiješajte parmezan i začinite.
Objavljeno 14.11.2015.