4 brza i hranjiva međuobroka s avokadom

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Avokado je voće s najvećim udjelom proteina, te je jedan od najboljih izvora vlakana koja su zaslužna za duži osjećaj sitosti.

Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.

Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, koje smanjuju razinu kolesterola u krvi, a u maloj mjeri sadrži i zasićene masne kiseline.

Zbog brojnih prednosti za zdravlje i ljekovitih svojstava, avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Možete ga konzumirati kao ukusni namaz, smoothie, dresing za salatu, desert, a u nastavku pogledajte kako pripremiti brze i hranjive međuobroke s avokadom.

Prije upotrebe:

Koristite srednje zeleni do tamniji avokado od kojeg se može dobiti kašasta struktura. Oguljeni i izrezani avokado, ne morate odmah iskoristiti, već ga prelivenog s malo limunovog soka, čuvajte u zatvorenoj posudi do dva dana - kako ne bi pocrnio i izgubio vrijedna svojstva.

Smoothie od avokada banane i šljiva

smoothie avokado

Sastojci:

  • pola avokada
  • jedna zrelija banana normalne veličine
  • 2-3 šljive
  • 2 dl kokosovog mlijeka
  • đumbir
  • med (velika žlica)

Priprema:

Ukusni smoothie osigurat će vam energetski doručak, a napravite li ga više, ponesite ga sa sobom na posao kao zdravi međuobrok.

U dublju i užu posudu, dodajte pola avokada i bananu - prethodno oguljene i izrezane na sitnije komade, iz šljiva izvadite koštice, dodajte 2 dl kokosovog mlijeka, te svemu dodajte veliku žlicu meda i malu žličicu naribanog đumbira.

Sastojke izmiksajte sa štapnim mikserom i servirajte u čašu ukusnog energetskog smoothieja.

Umjesto kokosovog mlijeka možete koristiti zobeno, rižino ili drugo po želji.

Integralan dvopek ili tost s avokadom i jajima

avokado tost

Sastojci:

  • 4 integralna dvopeka ili dva tosta
  • pola avokada
  • 2 jaja na oko
  • suncokretovo ulje (mala žlica)
  • papar
  • sol

Priprema:

Neka vam ovaj hranjivi obrok posluži kao idealan početak dana za koji trebate izdvojiti svega nekoliko minuta pripreme.

Pola avokada usitnite s štapnim mikserom – u kašastom obliku može sadržavati komadiće, dodajte mu prstohvat papra i soli, te ga ravnomjerno namažite na dvopek ili tost. Istovremeno na tavi s malom žlicom suncokretovog ulja ispecite dva jaja na oko, te ih servirajte na dvopek ili tost.

Dresing za salatu od avokada i bučinog ulja

dresing avokado

Sastojci:

  • svježa sezonska salata
  • pola avokada
  • bučino ulje (velika žlica)
  • aceto balsamico (velika žlica)
  • papar
  • sol

Priprema:

Dresing za salatu od avokada i bučinog ulja koristite kao dodatak glavnom jelu ili kao hranjiv međuobrok.

Prethodno oguljenu i narezanu polovicu avokada, usitnite s štapnim mikserom. Dodajte mu bučino ulje, aceto balsamico, te prstohvat papra i soli. Dresing dobro promiješajte, te ga prelijte preko prethodno oprane sezonske salate i sve izmiješajte.

Sladoled od avokada i kokosovog mlijeka

sladoled avokado

Sastojci:

  • jedan avokado
  • 2 ml kokosovog mlijeka
  • javorov sirup (2-3 velike žlice)

Priprema:

Za ovaj kraljevski desert, prerežite avokado na pola, izvadite mu košticu, izrežite ga na nekoliko manjih kriški, te svakoj ogulite koru. Izrežite avokado na sitnije komade i usitnite ga s štapnim mikserom.

Kokosovom mlijeku dodajte dvije do tri žlice javorovog sirupa, te usitnjeni avokado - cijelu smjesu izmiksajte s štapnim mikserom i stavite u zamrzivač na 4-6 sati.

U drugoj varijanti gdje je sladoled gotov za 15 minuta - prethodno zamrznite kokosovo mlijeko, izvadite ga iz zamrzivača i pustite da omekša 15 minuta.

Za to vrijeme pripremite avokado, kako je gore već opisano, te ga dodajte kokosovom mlijeku i sve prelijte s 2-3 žlice javorovog sirupa (ili drugog prirodnog zaslađivača). Smjesu izmiksajte s blenderom, te uživajte u ovom ukusnom i hranjivom sladoledu.

Objavljeno 29.09.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!