Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Avokado je voće s najvećim udjelom proteina, te je jedan od najboljih izvora vlakana koja su zaslužna za duži osjećaj sitosti.
Energetska vrijednost 100 g svježeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljikohidrata, od kojih 6,7 g dijetalnih vlakana i 0,6 g šećera.
Avokado je bogat nezasićenim masnim kiselinama, koje smanjuju razinu kolesterola u krvi, a u maloj mjeri sadrži i zasićene masne kiseline.
Zbog brojnih prednosti za zdravlje i ljekovitih svojstava, avokado se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.
Možete ga konzumirati kao ukusni namaz, smoothie, dresing za salatu, desert, a u nastavku pogledajte kako pripremiti brze i hranjive međuobroke s avokadom.
Prije upotrebe:
Koristite srednje zeleni do tamniji avokado od kojeg se može dobiti kašasta struktura. Oguljeni i izrezani avokado, ne morate odmah iskoristiti, već ga prelivenog s malo limunovog soka, čuvajte u zatvorenoj posudi do dva dana - kako ne bi pocrnio i izgubio vrijedna svojstva.
Smoothie od avokada banane i šljiva
Sastojci:
- pola avokada
- jedna zrelija banana normalne veličine
- 2-3 šljive
- 2 dl kokosovog mlijeka
- đumbir
- med (velika žlica)
Priprema:
Ukusni smoothie osigurat će vam energetski doručak, a napravite li ga više, ponesite ga sa sobom na posao kao zdravi međuobrok.
U dublju i užu posudu, dodajte pola avokada i bananu - prethodno oguljene i izrezane na sitnije komade, iz šljiva izvadite koštice, dodajte 2 dl kokosovog mlijeka, te svemu dodajte veliku žlicu meda i malu žličicu naribanog đumbira.
Sastojke izmiksajte sa štapnim mikserom i servirajte u čašu ukusnog energetskog smoothieja.
Umjesto kokosovog mlijeka možete koristiti zobeno, rižino ili drugo po želji.
Integralan dvopek ili tost s avokadom i jajima
Sastojci:
- 4 integralna dvopeka ili dva tosta
- pola avokada
- 2 jaja na oko
- suncokretovo ulje (mala žlica)
- papar
- sol
Priprema:
Neka vam ovaj hranjivi obrok posluži kao idealan početak dana za koji trebate izdvojiti svega nekoliko minuta pripreme.
Pola avokada usitnite s štapnim mikserom – u kašastom obliku može sadržavati komadiće, dodajte mu prstohvat papra i soli, te ga ravnomjerno namažite na dvopek ili tost. Istovremeno na tavi s malom žlicom suncokretovog ulja ispecite dva jaja na oko, te ih servirajte na dvopek ili tost.
Dresing za salatu od avokada i bučinog ulja
Sastojci:
- svježa sezonska salata
- pola avokada
- bučino ulje (velika žlica)
- aceto balsamico (velika žlica)
- papar
- sol
Priprema:
Dresing za salatu od avokada i bučinog ulja koristite kao dodatak glavnom jelu ili kao hranjiv međuobrok.
Prethodno oguljenu i narezanu polovicu avokada, usitnite s štapnim mikserom. Dodajte mu bučino ulje, aceto balsamico, te prstohvat papra i soli. Dresing dobro promiješajte, te ga prelijte preko prethodno oprane sezonske salate i sve izmiješajte.
Sladoled od avokada i kokosovog mlijeka
Sastojci:
- jedan avokado
- 2 ml kokosovog mlijeka
- javorov sirup (2-3 velike žlice)
Priprema:
Za ovaj kraljevski desert, prerežite avokado na pola, izvadite mu košticu, izrežite ga na nekoliko manjih kriški, te svakoj ogulite koru. Izrežite avokado na sitnije komade i usitnite ga s štapnim mikserom.
Kokosovom mlijeku dodajte dvije do tri žlice javorovog sirupa, te usitnjeni avokado - cijelu smjesu izmiksajte s štapnim mikserom i stavite u zamrzivač na 4-6 sati.
U drugoj varijanti gdje je sladoled gotov za 15 minuta - prethodno zamrznite kokosovo mlijeko, izvadite ga iz zamrzivača i pustite da omekša 15 minuta.
Za to vrijeme pripremite avokado, kako je gore već opisano, te ga dodajte kokosovom mlijeku i sve prelijte s 2-3 žlice javorovog sirupa (ili drugog prirodnog zaslađivača). Smjesu izmiksajte s blenderom, te uživajte u ovom ukusnom i hranjivom sladoledu.
Objavljeno 29.09.2016.