Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ovaj popularni grčki klasik može se napraviti i u laganijoj i manje kaloričnoj verziji bez krumpira - s patlidžanima. Navedena verzija je itekako ukusna i fina te predstavlja idealnu ideju za ručak ili večeru.
Umjesto običnog bešamela napravili smo umak od grčkog jogurta, feta sira i žumanjaka te sve posuli svježe ribanim parmezanom i zapekli. Musaka dostojna i bogova s Olimpa :)
Sastojci (za 3-4 osobe):
- 2 veća patlidžana
- Maslinovo ulje
Mesni umak:
- 1 žličica maslinovog ulja
- 1 luk, sjeckan
- 2-3 češnja češnjaka, sitno sjeckan
- 500 g mljevene junetine ili janjetine
- 450 g sjeckane rajčice iz konzerve
- 1-2 dl vode ili temljca
- 1/4 žličice cimeta
- Malo ribanog muškatnog oraščića
- 1 žličica origana
- Sol, papar
“Bešamel”:
- 300 ml grčkog ili običnog čvrstog jogurta
- 100 g feta sira
- 3 žumanjka
- Sol, papar
- Ribani parmezan ili drugi sir po želji, za posipanje
Priprema:
- U dubljoj tavi ugrijati malo maslinovog ulja te popržiti sitno sjeckani luk. Pržiti dok luk ne omekša i posmeđi, oko 10 minuta uz lagano podlijevanje vodom da ne prigori. Dodati sitno sjeckani češnjak pa pržiti još koju minutu.
- Dodati junetinu te pržiti na jačoj vatri dok ne posmeđi, razbijajući kuhačom grudice. Nakon oko 5-8 minuta dodati rajčice sa sokom iz konzerve, vode te sve začine. Izmiješati, a nakon što zakipi, kuhati u polupoklopljeno posudi oko 20-30 minuta da junetina fino omekša. Provjerite začinjenost.
- Patlidžane oprati i odstraniti im krajeve pa uzdužno narezati na ploške debljine oko 1-2 cm. U grill tavi koju ste ugrijali i lagano kistićem premazali maslinovim uljem, pecite kriške patlidžana po oko minutu - dvije sa svake strane. Izvadite ih, posolite i popaprite. Polovicu tako pripremljenih patlidžana složite na dno kalupa za pečenje (jednog većeg, cca 25*22 cm, ili 3 manja). Pećnicu ugrijte na 180°C.
- Na polovicu patlidžana stavite sav pripremljeni mesni umak, te poklopite preostalim patlidžanom.
- Za “bešamel” samo pjenjačom izmiješajte grčki jogurt, žumanjke, drobljeni feta sir, te papar i sol, ukoliko je potrebno malo (pripazite jer je feta slana). Tim umakom prelijte musaku, te sve pospite ribanim parmezanom.
- Pecite oko 25-30 minuta dok površina ne postane zlaćana.
Objavljeno 23.11.2018.