Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
BEST BUY ponuda
Najpopularniji komplet utega i šipki za vježbanje kod kuće. Pogodan za izvođenje više od 100 vježbi. Zaliha je ograničena!
Ako imate psorijazu vjerojatno ste svjesni da hrana može imati utjecaj na to kako se osjećate i nosite s bolesti. Iako nema znanstvene potvrde da odabirom namirnica možemo utjecati na povlačenje psorijaze, ali prehrana bogata voćem, povrćem, nemasnim proteinima i punozrnatim žitaricama može poboljšati opće zdravstveno stanje i smanjiti simptome psorijaze kod nekih ljudi. stoga, da bismo vam olakšali život sa psorijazom donosimo što trebate redovno jesti, a što izbjegavati:
Jedite više: Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće je bogato antioksidansima, koji štite stanice od upalnih procesa i šetnog djelovanja slobodnih radikala, a to može doprinijeti smanjenju simptoma psorijaze. Dodatno, lisnato povrće ima malo kalorija, a puno vlakana pa se radi o namirnicama koje je svakako dobro imati na jelovniku. U salatu umiješajte rikolu, kelj i kupus dodajte u juhu, a blitvu i špinat u omlet.
Jedite više: Masna riba
Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u masnim ribama smanjuju upalne procese i jačaju imunitet, pase savjetuje ovu vrstu ribe na jelovniku imati barem dvaput tjedno. Studije pokazuju da osobe koje redovno jedu ribu bilježe smanjenje simptoma psorijaze, a i rizik od srčanih bolesti je manji. Birajte ribe poput lososa, tune, haringe, sardina, skuše i sl.
Jedite više: Punozrnate žitarice
Punozrnate žitarice su bogate vlaknima i smanjuju upalne procese. Osim toga, one pomažu u mršavljenju, a i ono je povezano sa smanjenjem simptoma psorijaze. Birajte punozrnati kruh, pahuljice, tjestenine te smeđu ili divlju rižu. Također, u prehranu uključite bulgur, kvinoju i raž.
Jedite više: Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je top namirnica bogata antiupalnim omega-3 masnim kiselinama. Studije pokazuju da osobe čija se prehrana bazira na voću, povrću, ribi, grahoricama i punozrnatim žitaricama imaju slabije simptome psorijaze. Osim maslinovog, možete koristiti i ulje od avokada i orašastih plodova jer imaju ista svojstva.
Jedite više: Voće
Želju za slatkim zadovoljite konzumacijom voće. Ono je bogato antioksidansima, vlaknima i vitaminima koji pomažu u borbi protiv upala. Za najbolji učinak jedite šareno voće, bobičasto, višnje i jabuke sadrže polifenole, dok su naranče i dinja bogati vitaminima. Ananas sadrži antiupalni enzim bromelain.
Jedite više: Grahorice
Grahorice su dobar izvor proteina, vlakana i antioksidansa. Oni pomažu u kontroli tjelesne težine i borbi protiv upala, a studije pokazuju da je vegetarijanska prehrana dobar način borbe protiv simptoma psorijaze. Što češće zamijenite meso i namirnice životinjskog porijekla grahoricama za lakši život s psorijazom.
Jedite više: Orašasti plodovi
U šaci orašastih plodova nalazi se hrpa antiupalnih svojstva. Osim toga, orašasti su bogati nutrijentima, zdravim mastima i vlaknima. Dodajte šaku orašastih plodova u salati ili ih pojedite kao međuobrok. No, imajte na umu koliko pojedete, u 100 grama nalazi se preko 500 kcal!
Jedite više: Začini i začinsko bilje
Kad hrani dodate više začina, sigurno ćete dodati manje soli. Ovime ćete doprinijeti regulaciji krvnoga tlaka i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Začini i začinsko bilje su, osim toga, i izvrstan izvor antioksidansa, pa svakako u svoju zobenu kašu dodajte cimet ili muškatni oraščić, a povrće pospite ružmarinom dok mesu dodajte kim ili bosiljak.
Jedite manje: Masno crveno meso
Masno crveno meso može izazvati upalne procese i pojačati simptome psorijaze. Osobe koje bolujju od psorijaze imaju nešto veći rizik od srčanih bolesti, pa svako treba izbaciti namirnice koje taj rizik povećavaju. Kod odabira crvenoga mesa, birajte malomasne dijelove poput bifteka koji ima najmanje masti.
Jedite manje: Šećer
Šećer je zlo koje pojačava upalne procese i rizik od srčanih bolesti. Također, doprinosi debljanju, a ono je povezano s pojačanim simptomima psorijaze. Izbacite iz prehrane slatka pića i slastice, a kod odabira slatkoga čitajte deklaracije.
Jedite manje: Pržena hrana
Gotovo redovno pržena hrana je krcata zasićenim mastima koje u sebi sadrže upalne sastojke imena AGE: završni proizvodi glikacije. AGE nastaju kad se hrana priprema na visokim temperaturama. Studije pokazuju da osobe koje iz prehrane izbace AGE već nakon 4 mjeseca bilježe niži udio upalnih procesa u organizmu. Stoga, birajte pečenu, kuhanu ili na pari pripremljenu hranu, umjesto pržene.
Jedite manje: Rafinirane žitarice
Da bi se dobilo bijelo brašno ili riža, žitarice su očišćene od vlakana i nutrijenata, njihovih najvrjednijih dijelova. Kao rezultat, ove namirnice se brže probavljaju, a to dovodi do većeg porasta krvnoga šećera i izlučivanja inzulina, što može dovesti do upalnih procesa. Uvijek birajte punozrnate žitarice, poput integralnog brašna i smeđe riže.
Pijte manje: Alkohol
Prevelik unos alkohola još je jedan trigger psorijaze, a stručnjaci to povezuju slabljenjem imuniteta, što dovodi do razvoja upala. Kod muškaraca je ovaj trigger znatno jači nego kod žena. Također, alkohol može oslabjeti djelovanja lijekova za psorijazu. Stoga, ograničite se na jedno alkoholno piće na dan, a ako je moguće, potpuno izbacite alkohol iz života.
Objavljeno 15.10.2023.