Pogledaj BLACK FRIDAY akcije do 50% popusta

Trebamo li antioksidanse uzimati kao dodatke prehrani?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Razni portali i oglasi često označavaju oksidativni stres i slobodne radikale kao isključivo loše i promoviraju antioksidanse kao panaceju. S druge strane, drugi objavljuju kako "antioksidansi uzrokuju rak" uz neizbježnu rečenicu "istraživanje je pokazalo". Ima li jednoznačnog odgovora i što dosad znamo?

Posljedica same činjenice da smo živi i dišemo je stvaranje reaktivnih kisikovih radikala (ROS) tijekom oksidacije molekula goriva u mitohondrijima za dobivanje energije.

Oksidativni stres nastaje kao posljedica prekomjernog stvaranja tih radikala i neadekvatne antioksidativne obrane te je od 1950. više od 100 poremećaja, poglavito kroničnih upalnih bolesti povezano s oksidativnim stresom.

Ipak danas se zna da su slobodni radikali esencijalni za obranu od patogena, staničnu signalizaciju i brojne metaboličke procese. Njihove razine kontroliraju endogeni antioksidansi koje sami stvaramo (glutation), a postoje i oni esencijalni koje moramo unositi (vitamin A, C, E).

Jedan pregledni rad lijepo opisuje da se princip dvosjeklog mača ne odnosi samo na važnost održavanja primjerene razine radikala već i antioksidansa čija prekomjerna razina u tijelu također ima štetne posljedice po zdravlje jer vodi u drugu krajnost - reduktivni stres.

vitamini

Uzrokuju li antioksidansi zaista rak?

Učinak suplementacije antioksidansima je visoko ovisan o kontekstu jer pojam antioksidansa nije jedan, već uključuje brojne vitamine i spojeve različitih svojstava. Primjerice, suplementacija visokim dozama beta karotena koji se u tijelu konvertira u vitamin A značajno je povećala incidenciju raka pluća u pušača u odnosu na placebo. Naime, pokazano je da se beta karoten u visookooksidativnom okolišu pluća pušača raspada na fragmente koji oštećuju DNA. Isti ishod nije pokazan u nepušača.

Nadalje, SELECT studija pokazala je da megadoziranje alfa tokoferolom (forma vitamina E) povećava incidenciju raka prostate tijekom 7,5 g. Stvar je u tome da visoke doze alfa oblika jako snizuju gamma oblik vitamina E koji se inače nalazi u hrani te ima jak učinak protiv reaktivnih dušikovih radikala. Kada je ispitanicima uz alfa tokoferol dan selen koji ima učinak sličan gamma obliku vitamina E, nije došlo do povećanja incidencije raka.

Ostale dostupne studije nisu našle učinak suplemenata antioksidansa na incidenciju raka kod zdravih ljudi, a zadnji sustavni pregled zaključio je kako nema jasnih dokaza o njihovoj korisnosti u prevenciji raka.

Antioksidansi u prevenciji bolesti?

Sustavni pregled literature iz Cochranea je donio zaključak kako trenutni dokazi ne podupiru uzimanje nadomjestaka antioksidansa u primarnoj i sekundarnoj prevenciji bolesti.

Zaključak mnogih autora je ipak da većina studija o suplementima antioksidansa jako loše dizajnirana. Kao prvo, ne mjeri se razina antioksidansa u plazmi osoba na početku niti na kraju studije, koriste jako visoke doze (10-12 puta preporučenih) samo jednog izoliranog antioksidansa, ne uzimaju u obzir genske polimorfizme pojedinca (utječu na bioraspoloživost antioksidansa) i sl.

Na temelju toga sadašnji dokazi upućuju da će suplementi antioksidansa jedino biti efikasni kada se pravi antioksidans da pravom pojedincu u pravoj dozi u pravo vrijeme.

vitamini

Antioksidansi i trening

Slobodni radikali stvaraju se u mišićima tijekom vježbanja te im pomažu stvoriti silu i adaptirati se na trening. Studije upućuju da je najbolje preskočiti uzimanje suplementa antioksidansa oko treninga jer je pokazano da imaju negativan učinak na oporavak i mišićni rast.

Ono oko čega su studije suglasne je da ako unosite voće i povrće bogato antioksidansima nikad nećete pogriješiti. Naime ovdje su uz antioksidanse prisutni biljni spojevi (fitokemikalie), koji djeluju protuupalno, štite imunitet, srce, održavaju zdravi krvni protok te čak podižu razine naših vlastitih antioksidansa. Također, vlakna iz povrća i voća će doprinijeti zdravom mikrobiomu koji doprinosi sintezi vitamina i  apsorpciji minerala te reduciraju rizik za dijabetes tip 2 i kardiovaskularne bolesti.

Zaključak

Ako jedete pretežno nutritivno siromašnu hranu potrudite se to promijeniti i jedite više povrća i voća, a tek u iznimnom slučaju suplementirajte i to najbolje ciljano, nakon što ste odredili razine antioksidansa u plazmi.

vitamini

Reference:

  1. Bouayed J, Bohn T. Exogenous antioxidants--Double-edged swords in cellular redox state: Health beneficial effects at physiologic doses versus deleterious effects at high doses. Oxid Med Cell Longev. 2010;3(4):228-237.
  2. Klein EA i sur. Vitamin E and the risk of prostate cancer: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). JAMA. 2011;306(14):1549-1556.
  3. Middha P i sur. ß-Carotene Supplementation and Lung Cancer Incidence in the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study: The Role of Tar and Nicotine. Nicotine Tob Res. 2019;21(8):1045-1050.
  4. Bjelakovic G i sur. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;(3):CD007176.
  5. Fortmann SP i sur. Vitamin and mineral supplements in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: an updated systematic evidence review for the U.S. Preventive Services Task Force. Annals of Internal Medicine 2013; 159(12):824-834.
  6. Pérez-Torres, I. i sur. Reductive Stress in Inflammation-Associated Diseases and the Pro-Oxidant Effect of Antioxidant Agents. Int. J. Mol. Sci. 2017, 18, 2098.
  7. Firuzi O i sur. Antioxidant therapy: current status and future prospects. Curr Med Chem. 2011;18(25):3871-88.
  8. Mares J. Lutein and Zeaxanthin Isomers in Eye Health and Disease. Annu Rev Nutr. 2016;36:571-602. doi:10.1146/annurev-nutr-071715-051110
  9. Poznyak AV i sur. Oxidative Stress and Antioxidants in Atherosclerosis Development and Treatment. Biology (Basel). 2020;9(3):60.
  10. Moldogazieva NT i sur. ROS and RNS signalling: adaptive redox switches through oxidative/nitrosative protein modifications. Free Radic Res. 2018 May;52(5):507-543.
  11. Powers SK i sur. Exercise-induced oxidative stress in humans: cause and consequences. Free Radic Biol Med. 2011 Sep 1;51(5):942-50.
  12. Wu HJ, Wu E. The role of gut microbiota in immune homeostasis and autoimmunity. Gut Microbes. 2012 Jan-Feb;3(1):4-14.
  13. Liu RH. Health benefits of fruit and vegetables are from additive and synergistic combinations of phytochemicals. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):517S-520S.

Objavljeno 23.02.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!