Ostvari 15% popusta na sve trake za trčanje

Što ako ne volim povrće i kako ga zavoljeti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svi znamo da je povrće dobro za zdravlje i da ga treba jesti. To su znale i naše prabake, a znaju i djeca u vrtiću. To je ujedno i jedna od rijetkih stvari oko koje se slažu razne popularne dijete – jedi više povrća.

Međutim, mnogi ljudi jednostavno ne vole povrće. Što napraviti u tom slučaju, tj. kako možemo zavoljeti jesti povrće?

povrce

Zašto neki ljudi ne vole povrće?

Da budem iskren, sasvim je razumno da mnogim ljudima povrće nema privlačan okus. Barem na početku dok se ne naviknu. Povrće je generalno gorko u usporedbi s ostalim skupinama namirnica koje redovito konzumiramo.

Odbojnost gorkih okusa ima evolucijski značaj. To nam je još u dalekoj prošlosti pomoglo izbjeći konzumaciju raznih otrovnih biljaka koje su često bile gorke. No, činjenica je da razno povrće koje danas imamo na raspolaganju nije otrovno, tako da nam ta evolucijska prilagodba sad nije toliko korisna.

Ima nekoliko faktora koji utječu na naše preferencije okusa. Prvi faktor je kojim smo okusima bili izloženi još prije rođenja i za vrijeme dojenja. Ima dosta istraživanja koja pokazuju da prehrana majke za vrijeme trudnoće i dojenja može imati utjecaja na to koje okuse dijete voli.

Drugi faktor ima veze s genetikom. Neki ljudi su jako osjetljivi na gorke okuse i oni im smetaju. Većina ljudi pak nije toliko osjetljiva pa nemaju toliko problema.

povrce

Možemo promijeniti svoje preferencije okusa

Iako se možda nakon zadnjeg odlomka činilo kao da sve ovisi o stvarima iz ranog djetinjstva i genetici, imam dobre vijesti. Treći faktor, onaj najvažniji, ipak jest pod našom kontrolom. Možemo se naviknuti na nove okuse ako ih konzumiramo više puta. Ako nam je neka hrana odbojna, opetovanim izlaganjem ju možemo početi tolerirati te možda čak i zavoljeti.

Ako želimo i ako znamo kako, možemo doista zavoljeti povrće. Ja ću vam objasniti kako, na vama je da se potrudite to provesti u praksi. Pa, krenimo…

Tri koraka kako zavoljeti povrće

Prvi korak je pretvoriti to u izazov. Odaberi neko povrće koje inače ne jedeš, ali nije ti ni posebno odbojno. Nabrij se na tu ideju da ćeš probati. Okej, danas ćemo probati papriku, ajmoooo! I stvarno probaj, vidi kako će ti biti.

Možda će ti biti užasno, možda će ti biti super, a možda tako-tako. U svakom slučaju, barem smo pokazali hrabrost i probali. Znamo da je često potrebno više puta probati hranu prije nego nam se svidi ili postane okej. Bitno je redovito imati takve izazove i možda se iznenadiš kako ti se ukus promijeni.

Drugi korak je pronaći neke kombinacije koje dobro idu zajedno. Nitko nije rekao da trebamo gurati u usta samo povrće. Za početak možete uzeti neke provjerene kombinacije, a kasnije dajte mašti na volju. Nije slučajnost da uz razno svježe povrće na salatu često ide nešto kiselo (limunov sok, ocat, itd.) i nešto slano (sol, inćuni, feta sir, i sl.) To su jaki okusi koji pomažu zamaskirati gorki okus povrća.

Treći korak je ublažiti te jake okuse. Ovdje su jako dobre slatkaste stvari poput malo meda ili umak od brusnice. Također i masni okusi poput ulja, slanine, sira. Ne trebate se bojati što to zvuči kalorično, stvar je u balansu. Nećemo staviti cijelu staklenku meda ili tablu špeka, već tek toliko da odradi posao. Mala količina ovdje puno znači.

povrce

Promatrajte povrće u sklopu obroka

Još jedna jako bitna stvar: nemojte zaboraviti na ostalu hranu koju imate u tom obroku. Stavite u usta istovremeno malo izvora proteina, malo priloga te malo pametno pripremljenog povrća kako smo objasnili. Jedan od mojih osobnih favorita za to su tortilje. Stavite unutra sve ono što biste stavili inače, ali ubacite i malo nekog povrća koje inače ne biste stavili. Možda vas iznenadi kako vam neće biti odbojno te možda čak i malo osvježi obrok.

Povrće ne treba biti ograničeno samo na salatu uz obrok, možemo i kuhati s njime. Kupite smrznuti grašak ili neku smrznutu mješavinu povrća. Idući put kad kuhate rižu ili sličnu žitaricu, ubacite u lonac i malo tog povrća. Opcija je gotovo beskonačno.

Zaključak

Probajte novo povrće i više puta, možda vam se napokon svidi. Prođite korake koje sam gore naveo i iznenadit ćete se koliko ukusnih kombinacija možete pronaći. Ja sam nedavno tako zavolio papriku koju gore spominjem te ju sada mogu jesti i samu, a prije sam bježao od nje.

Još jednom, nemojte ostati samo na čitanju članka, stvarno probajte i zavoljet ćete povrće. Za promjenu navika, bitno je da počnemo prakticirati željeno ponašanje. Nije dovoljno znati što treba raditi, trebamo doista raditi ono što znamo.

povrce

Izvori:

  1. Risso D, Tofanelli S, Morini G, Luiselli D, Drayna D. Genetic variation in taste receptor pseudogenes provides evidence for a dynamic role in human evolution. BMC Evol Biol. 2014;14:198.
  2. Mennella JA. Development of food preferences: Lessons learned from longitudinal and experimental studies. Food Qual Prefer. 2006;17(7-8):635-637.
  3. Melis, M., Yousaf, N.Y., Mattes, M.Z., Cabras, T., & Tepper, B. (2017). Sensory perception of and salivary protein response to astringency as a function of the 6-n-propylthioural (PROP) bitter-taste phenotype. Physiology & Behavior, 173, 163-173.

Objavljeno 11.12.2023.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!