Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Tortilje s povrćem su često na tanjuru vegetarijancima, ali i svima koji ponekad žele obrok bez mesa, a pritom ipak žele unijeti zdrave namirnice, bogate vitaminima i mineralima. Da ne kompliciramo s pripremom domaćih tortilja, možete koristiti i kupovne, ali savjetujemo da kupite one integralne. Ako ste pak od onih koji i tortilje žele napraviti sami evo prvo recepta za njih:
Zdrave zobene tortilje
Sastojci:
- 250 g zobenog brašna
- 1/2 čajne žličice soli
- 150 ml hladne vode
Postupak:
Ako nemate zobeno brašno, možete obične zobene pahuljice ubaciti u blender i miksati dok ne dobijete brašno. Potom u posudu stavite zobeno brašno i sol i promiješajte. Polako žlicom dodajte vodu uz stalno miješanje kako biste razbili sve grudice i dobili jednoličnu smjesu gustoće nalik palačinkama. Ostavite smjesu da odstoji 10-ak minuta.
Pecite na tavi za palačinke, a potom gotove tortilje ostavite poklopljene da odstoje kako bi bile mekane i savitljive, bez pucanja.
E a sad, kad ste ispekli tortilje, i želite napraviti neke verzije s povrćem evo nekoliko prijedloga:
Tortilje s povrćem s grila
Sastojci (za 2 tortilje):
- 12 šparoga
- 1 manja crvena paprika, narezana na trakice
- 1 manja tikvica, narezana na trakice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 g bijelog graha (iz konzerve)
- 1 češanj češnjaka, usitnjen
- 1/2 čajne žličice chilija
- 1/2 na trakice narezanog luka
- 2 šake listića rikole
- 4-5 listića svježeg bosiljka
- 2 tortilje
Postupak:
Na zagrijanu gril tavu stavite maslinovo ulje i dodajte šparoge, papriku i tikvicu pa poklopite. Pecite 3-4 minute na jednoj strani pa promiješajte da se zapeče i s druge strane. U drugoj posudi pomiješajte bijeli grah, češnjak, čili te dobro promiješajte.
Tortilje stavite svaku na svoj tanjur. Mješavinu s grahom podijelite na svaku tortilju. Dodajte polovicu listića bosiljka i polovicu smjese grilanog povrća. Dodajte po pola trakica luka i polovicu listića rikole.
Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Taco tortilje
Sastojci (za 3 tortilje):
- 200 g crvenog graha, u konzervi
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 rajčice narezane na trakice ili kockice
- 1/2 čajne žličice kima
- 1/8 čajne žličice chilija
- 1/4 čajne žličice soli
- 100 g goude ili nekog drugog tvrdog sira
- 3 lista zelene salate
- 1/2 avokada, narezan na kockice
- 3 tortilje
Postupak:
Vilicom napravite kašicu od crvenog graha, maslinovog ulja, kima, chilija i soli. Na svaku tortilju stavite po trećinu ove smjese. Dodajte po trećinu rajčica, avokada i sira pa prekrijte listom salate. Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Tortilja s avokadom i feta sirom
Sastojci (za 2 tortilje):
- 60 g na tanko narezanog crvenog kupusa
- 60 g pšeničnih klica
- 4 žlice feta sira
- 1 avokado, narezan na tanke ploške
- 1 limun, iscijeđeni sok
- Sol i papar, po želji
- 2 tortilje
Postupak:
Na tortilje razdijelite po pola svih sastojaka pa prelijte svježe iscijeđenim limunovim sokom. Posolite i popaprite po želji. Umotajte tortilje te ih zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Tortilja s omletom i salsom
Sastojci (2 tortilje):
- 1 žlica ghee maslaca (ili maslinovog ulja)
- 5 jaja
- 100 ml salse
- 100 g gaude ili nekog sličnog sira, narezan na kockice
- Sol i papar, po želji
- 2 tortilje
Postupak:
Zagrijte ghee na tavi. Umutite jaja i sol i papar i ispecite klasičnu kajganu. Kad su jaja pri kraju dodajte im sir da se rastopi pa dodajte sajlu te promiješajte i pustite poklopljeno, par minuta.
Smjesu razdijelite na tortilje, umotajte ih i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Tortilja s patlidžanom i slanutkom
Sastojci (za 2 tortilje):
- 1/2 većeg patlidžana, narezan na veće kockice
- 6 cherry rajčica, narezane na polovice ili četvrtine
- 1 srednje velika tikvica, narezana na veće kockice
- 100 g slanutka, iz konzerve
- 100 g mozzarelle, narezana na kockice
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 čajne žličice origana
- 1 žlica svježe cijeđenog limunovog soka
- 1/2 žlica aceta balsamica
- Sol i papar, po želji
- 2 tortilje
Postupak:
U posudici izmiješajte aceto balsamico, limunov sok, pola žlice maslinovog ulja, origano te dobro promiješajte. Na zagrijanu tavu dodajte ostalo maslinovo ulje i patlidžan i tikvicu te skinite kad počne dobivati zlatno-smeđu boju.
Kad je gotovo povrće stavite u posudu, prelijte mješavinom octa te dodajte cherry rajčice i mozzarellu. Razdijelite na tortilje, umotajte ih i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Tortilja s artičokama i špinatom
Sastojci (za 2 tortilje):
- 100 g artičoka, ukiseljene iz limenke
- 8 feta gaude
- 1 crvena paprika, narezana na trakice
- 2 šake baby špinata
- Sol i papar, po želji
- 2 tortilje
Postupak:
Artičoke izvadite iz tekućine o iscijedite stiskanjem vilicom. Narežite na četvrtine. Na tortilje stavite po 4 fete sira, raspoređene po sredini. Dodajte trakice paprike, artičoke i baby špinat. Po želji dodajte sol i papar.
Umotajte tortilje i zatvorite s obje strane. Po polovici dijagonalno razrežite tortilju i na svakom tanjuru ostavite po dvije polovice.
Objavljeno 25.09.2015.