Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu
Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:
Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)
Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!
Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ako ste željni malo promjene ili ste pak stava da namirnicama životinjskog podrijetla nema mjesta u zdravom načinu prehrane, sigurno ste već dobro upoznati s njihovim alternativama.
Soja je jedna od najpoznatijih, kao izvrstan i kompletan izvor biljnih proteina. Mnogostruka je ponuda proizvoda načinjenih na njenoj bazi, no danas vam predstavljamo tofu - kao dijetalnu, niskokaloričnu namirnicu i odličan izvor aminokiselina, kalcija, željeza i ostalih mikronutrijenata, što je čini namirnicom s mnogim dobrobitima za zdravlje.
Stoga, uključite tofu u svoj jelovnik ukoliko još niste, te time proširite vaše kulinarske vidike uživajući pritom u novim okusima. Ne znate kako? Pogledajte recepte koji slijede i dajte priliku ovom ukusnom bezmesnom zalogaju da vas, ako već nije, osvoji na prvi pogled.
Povrće i gljive s curryjem i tofuom
Sastojci (za 4 osobe):
- 3 žlice maslinovog ulja (ili druge masnoće po želji)
- 60 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 150 g mrkve
- 1/2 ljute papričice
- 200 g gljiva
- 200 g graška
- 200 g brokule
- 200 g karfiola
- 400 g pelata
- sol, papar
- 1 žličica curryja
- 1/2 žličice origana
- 300 g tofua
Priprema:
Na željenoj masnoći popržite sitno nasjeckan luk. Dodajte na kolutiće narezanu mrkvu, nasjeckanu papričicu i protisnuti češnjak. Kratko popržite i dodajte na listiće narezane gljive, a potom grašak i zdrobljene pelate. Poklopljeno pirjajte 10 minuta i zatim začinite origanom, solju, paprom i curryjem. Umiješajte cvjetiće karfiola, brokule i na kockice narezan tofu. Ako je potrebno, podlijte vodom da sve bude u umaku i poklopljeno pirjajte još 10-15 minuta dok se povrće ne smekša. Toplo jelo po želji poslužite uz malo preprženog integralnog kruha.
Povrtna juha s tofuom
Sastojci (za 3 osobe):
- 250 g tofua
- 3 žlice sojinog umaka
- 200 g poriluka
- 2 celera
- 50 g mrkve
- 200 g kupusa
- 150 g mahuna
- 1 rajčica
- 150 g šampinjona
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 ml povrtnog temeljca
- sol i papar
- svježe naribani muškatni oraščić
- pola svežnja svježeg peršina
Priprema:
Tofu osušite i narežite na kockice. Stavite u dubok tanjur, nakapajte sojinim umakom i pustite da se marinira. U međuvremenu pripremite povrće tako da poriluk i celer operete, očistite i narežite na kolutove. Mrkvu ogulite i naribajte na tanke ploške ili narežite. Kupus operite i sitno narežite. Mahune operite, očistite i natrgajte na komadiće. Rajčice prelijte vrelom vodom, skinite kožicu i narežite na osmine. Šampinjone istrljajte kuhinjskom krpom, očistite i narežite na tanke ploške.
Češnjak sitno nasjeckajte. Ulje zagrijte u većoj posudi za kuhanje i na njemu popržite poriluk, celer, mrkvu i kupus. Dodajte kockice češnjaka, kratko popržite i prelijte povrtnim temeljcem, pustite da zakuha. Dodajte mahune, rajčice, šampinjone te sve začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem. Kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Na kraju dodajte tofu da se zagrije. U međuvremenu operite peršin pod vodom, obrišite ga, listiće otrgnite s peteljke i sitno nasjeckajte. Juhu još jednom začinite, stavite u tanjure, pospite peršinom i poslužite.
Pita s blitvom i tofuom
Sastojci:
- šalica integralnog brašna
- pola žličice soli
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1/3 šalice hladne vode
- 300 g blitve
- žlica maslinovog ulja (ili druge željene masnoće)
- 2-3 režnja češnjaka
- 200g tofua
- žlica integralnog brašna
- malo vode
Priprema:
Pomiješajte šalicu integralnoga pšeničnog brašna, pola žličice soli i tri žlice maslinovog ulja. Dodajte 1/3 šalice hladne vode i umijesite tijesto. Ostavite da odstoji 30 minuta. Valjkom razvucite tanko tijesto, malo ga pobrašnite i stavite u nauljeni okrugli kalup (22 cm). Izbodite tijesto vilicom na više mjesta i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 10-15 minuta.
Operite blitvu, očistite ju od peteljki pa je mokru stavite u posudu u kojoj ste zagrijali žlicu maslinova ulja. Posolite i pirjajte blitvu oko tri minute dok ne splasne pa dodajte dva-tri češnja češnjaka. U međuvremenu sameljite u blenderu oko 200 g tofua s malo vode i žlicom integralnog brašna. Pomiješajte smjesu od tofua s blitvom i rasporedite preko pečenog tijesta. Pecite u pećnici još 15-ak minuta. Poslužite toplo.
Objavljeno 07.10.2015.