Za prste polizati: 3 zdravije slastice s kakao maslacem

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kakao je vrsta tropskog drveta, dio zimzelene porodice koja proizvodi svu svjetsku čokoladu u sirovom obliku, prije dodavanja masti, šećera i ostalih zaslađivača.

Kakao maslac je blijedo žuta tvrda smjesa koja se dobiva prešanjem zrna kakaa. Najčešće se koristi kao sastojak u proizvodima za njegu kože (sapuni, losioni, kreme), i receptima za superhranu, čokolade, kolače, upravo zbog svojeg specifičnog, "čokoladnog" okusa.

Na temperaturama iznad 35 stupnjeva, kakao maslac se pretvara u tekućinu. Izvrstan je izvor antioksidansa, esencijalnih minerala i vitamina. Kakao ne sadrži šećer, a sadrži proteine, masti, ugljikohidrate, vlakna, željezo, kalcij, magnezij, vitamine B, C i E te mnoge druge hranjive tvari.

Kakao maslac je super za ukusne i zdrave čokoladne poslastice, a možete ga dodati u deserte, sladoled i čokolade. Evo nekoliko prijedloga recepata koji sadrže kakao maslac.

Domaća čokolada

Sastojci:

  • 60 g kakao maslaca
  • 45 g kakaa u prahu
  • 2 žlice agavinog sirupa ili meda
  • šaka goji bobica
  • šaka badema
  • 3 žlice kokosovih mrvica

Postupak:

Na laganu vatru stavimo kakao maslac da se otopi pa dodamo kakao u prahu i agavin sirup pa sve promiješamo. Količinu sladila odredite prema želji za slatkim.

Na veći tanjur ili ovaj, stavite papir za pečenje pa istresite smjesu i pustite da se razlije. Pospite dio s goji bobicama, dio s bademima i dio s kokosovim mrvicama, ili čime god drugim želite. Stavite u hladnjak da se stisne.

Sirove kokos kuglice

Sastojci:

  • 200 g datulja
  • 100 g kokosovih mrvica
  • 20 g kakaa u prahu
  • 150 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g kakao maslaca
  • 20 g kokosovog ulja

Postupak:

Datulje prelijte s vrelom vodom i pustite oko 45 minuta da omekšaju. Nakon toga, oglulite kožicu, izvadite košticu i datulje ubacite u blender i izmiksate u kremicu. Kakaov maslac i kokosovo ulje istopite na laganoj vatri pa dodate datuljama. Dodate kakao u prahu, mljevene lješnjake i kokos i sve skupa miješate dok ne dobijete jednoličnu, gustu smjesu. Među dlanovima oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kokosove mrvice i stavite da se hlade.

Sladoled sa spirulinom

Sastojci:

  • 1/4 avokada
  • 2 žlice kakao maslaca
  • 1 manja banana
  • 80 g posnog sira
  • 20 g whey proteina, okus čokoalda
  • 3/4 čajne žličice spiruline

Postupak:

Avokado, otopljeni kakao maslac, bananu, spirulinu, posni sir i whey protein stavite u blender i sve zajedno izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte malo mlijeka ili vode. Smjesu istresite u zdjelicu, pospite kokosom, goji bobicama, orašastim plodovima ili čime god želite pa stavite u duboki led, da se smrzne.

Objavljeno 05.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!